Hovedinnhold

Rigmor Aasrud er lei av tåkeprat

Nå sender fornyingsministeren byråkratenes språksynder i retur

STEMPLER TÅKEFYRSTER: Rigmor Aasryd nøler ikke et sekund med å dunke sitt nye, røde stempel i kontorpulten dersom hun oppdager et tåkete og kronglete byråkratspråk. Foto: Knut Erik Knudsen
STEMPLER TÅKEFYRSTER: Rigmor Aasryd nøler ikke et sekund med å dunke sitt nye, røde stempel i kontorpulten dersom hun oppdager et tåkete og kronglete byråkratspråk. Foto: Knut Erik Knudsen
(VG) Rigmor Aasrud har fått nok av språklige tåkedotter i staten. Hun forlanger klarspråk!

Denne saken handler om:

SLIK KAN DU SPARE PÅ ORDENE:

Her er noen av språkrådets tips om bedre språk til byråkrater… og andre:

  • Unngå å bruke abstrakte ord og uttrykk.
  • Unngå også vage uttrykk og moteord.
  • Bytt ut substantivtunge setninger. Bruk verb.
  • Bytt ut passive setninger med aktive.
  • På det nåværende tidspunkt = Nå
  • I inneværende år = I år
  • Dette medfører ikke riktighet = Dette er feil

- Du skal ikke gå veldig mye rundt i gangene her i huset før du finner setninger jeg stempler som uklart språk, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) til VG.

Hun har fått produsert et eget stempel med knallrød skrift.

Samfunnskostnader

Et stempel fra Rigmor og andre statsråder tvinger byråkratene til å formulere seg om igjen dersom språket er uklart og tåkete.

Hennes egne byråkrater har beregnet at uklart språk fra stat og myndigheter koster 300 millioner kroner årlig.

- Folk skjønner itte å vi skriver te` dom, sier Rigmor på klingende Hadeland-dialekt.

Det koster enormt i misforståelser, oppklaringer og henvendelser.

Les eksempler på tungvindt språk nederst i artikkelen!

Bruker 150.000 timer

- Hvordan har dere funnet ut hva tåkespråket koster?

- Folk må faktisk ofte ringe og spørre hva som egentlig står i det brevet eller skjemaet de har fått. Kanskje må det sendes et nytt brev. Dette medfører lengre saksbehandlingstid. Den tiden det tar å oppklare og rette opp i for eksempel ufullstendige søknader, den er kostbar, svarer Aasrud.

Avdelingsdirektør Cecilie Riis i IKT og fornyingsavdelingen i Fornyings, administrasjons- og kirkedepartementet (puh!) forklarer at et kvarter på hver henvendelse som publikum ikke forstår, medfører 150000 timer ekstra saksbehandling årlig.

Dette er igjen omregnet til 300 millioner kroner med utgangspunkt i en statlig saksbehandlers snittlønn.

Rigmor Aasrud føler at hun har et ansvar for å være rollemodell for de andre regjeringsmedlemmene i tydelig språkføring.

Skryter av Solheim

Aasrud forsøker å kalle en spade for en spade.

-Jeg har itte noe behov for å være den som er flinkest med de mest avanserte ordsammenstillingene, klargjør Aasrud.

Hun mener at Erik Solheim kanskje er den aller beste blant statsrådene til å bruke et klart språk.

- Han returnerer en god del dokumenter til sine saksbehandlere der han ikke synes innholdet har et godt nok språk, sladrer hun fra regjeringens indre liv.

- Hvem har størst utviklingspotensial blant statsrådene?

- Det vil jeg ikke svare på, svarer Aasrud.

Klart og tydelig.

FORSTÅR DU NOE AV DETTE?:

** «Nærværende tilfelle omfattes av omtalte unntak, slik at det heller ikke skal betales dokumentavgift i forbindelse med tinglysingen av omtalte skjøte.»

Fra et departement. Oversatt betyr det: Unntaket gjelder for dette tilfellet. Derfor skal du ikke betale dokumentavgift for tinglysingen av det nevnte skjøtet.

** «Dersom høgare og meir svingande matvareprisar allereie på kort sikt viser seg å vere uttrykk for ein meir varig situasjon, vil dette stille jordbruket og landbrukspolitikken overfor nye utfordringar og moglegheiter.»

Tekst fra Landbruks- og matdepartementet

** «Kvalitative forskingsintervju: Diskuter ulike intervjutilnærminger og implikasjoner for hvilke type data som man gjennom ulik kunnskapstilnærminger produserer.»

Fra innleveringsoppgåve i kurset Kommunikativ planlegging og stedsutvikling ved et universitet.

** «Tilsvarende anvendelse av beregningsreglene i § 18-3 annet til fjerde ledd ved rapportering og beregning for driftsår hvor anlegget ikke har vært undergitt grunnrentebeskatning, vil kunne medføre ulike praktiske spørsmål og mulige behov for tilpasninger som gjennomgås i det følgende i forhold til hvert av de enkelte av elementene som inngår i grunnrenteinntektsberegningen etter § 18-3 annet til fjerde ledd.»

Fra et departement

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks