Hovedinnhold

Politikerne gratulerer: Id mubarak!

GRATULERER: Abid Raja, Hadia Tajik og Jens Stoltenberg gratulerer alle med id. Foto: Scanpix
GRATULERER: Abid Raja, Hadia Tajik og Jens Stoltenberg gratulerer alle med id. Foto: Scanpix
(VG Nett) Jens Stoltenberg, Hadia Tajik og Abid Raja markerer dagen på ulike måter, men alle sender sine hilsener til dem som i dag har avsluttet fasten og feirer id.

Denne saken handler om:

Id al-fitr markerer slutten på fastemåneden ramadan, da troende muslimer avstår fra mat, drikke, sex, røyking og krangel fra soloppgang til solnedgang. Ramadan markerer tiden da profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring.

- Meningen er å få en renselse av kroppen. Man skal komme nærmere forståelsen av hva det er å være fattig. Den andre søylen i islam er jo å gi almisser, og litt av meningen med å faste er å føle plikt og vilje til å gi, fordi man skjønner hvordan de fattige har det, sier Venstre-politiker Abid Raja til VG Nett.

LES OGSÅ:Abid Raja blir stortingsrepresentant i to uker

Han feirer id på femstjerners hotell i Kroatia med kona og sine tre barn - men har sørget for å gjøre sin plikt før avreise.

- Man skal gi 2,5 prosent av formuen sin til de fattige. Det har jeg gjort. Jeg gir penger til faren min, som tar det med seg til landsbyen i Pakistan. Kona og jeg gir til to fattige enker med barn der, som ikke kan forsørge seg selv. Jeg får en veldig nær følelse til det å gi, fordi vi vet hvem de er, og at uten våre bidrag hadde fem barn måttet tigge eller blitt drevet til barnearbeid. Når jeg har det jeg har, må jeg være med og gi, sier Raja.

Artikkelen fortsetter under bildet

MARKERER ID: Filippinske muslimer ber for å markere starten på id al-fitr lørdag. Muslimer utgjør rundt fem prosent av den filippinske befolkningen.
MARKERER ID: Filippinske muslimer ber for å markere starten på id al-fitr lørdag. Muslimer utgjør rundt fem prosent av den filippinske befolkningen.

Statsministeren gratulerer

Statsminister Jens Stoltenberg gratulerer søndag alle muslimer med feiringen av id al-fitr, som markerer slutten på fastemåneden ramadan.

- Feiringen av id er en stor begivenhet for muslimer, også i Norge. Jeg håper derfor alle som feirer dagen får en hyggelig feiring med familie og venner. God id, sier statsministeren til NTB.

DEKORERER: En indisk kvinne dekorerer et barns hender med henna under feiringen av id al-fitr. Foto: AFP
DEKORERER: En indisk kvinne dekorerer et barns hender med henna under feiringen av id al-fitr. Foto: AFP

Stoltenbergs partifelle Hadia Tajik, som nettopp ble valgt inn på Stortinget, sendte lørdag kveld følgende hilsen på Twitter: «Eid Mubarak til alle :-)». Hun er hjemme hos foreldrene og markerer id.

Videoblogg:V-Abid til Ap-Hadia: - Så bleik du er!

- Det er en fin anledning til å samles og spise god mat og huske de fattige, sier Tajik.

I likhet med Abid Raja gir også hun penger til fattige i Pakistan, via sin mor. I år har hun imidlertid ikke fastet.

- Gjorde valgkampen det vanskelig å faste?

- Det syns jeg er en privatsak. Jeg har ikke fastet i år, men jeg har fastet tidligere, sier Tajik.

- Ekstra vanskelig i Norge

Abid Raja er på sin side klar på at valgkampen gjorde det umulig å avstå fra mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang.

- Skal du takle fire skoledebatter, stå på stand og gjennomføre morgenaksjon på én dag, trenger du litt vann, for å si det sånn, sier Raja.

Han gjennomførte fasten omtrent halvparten av dagene i løpet av ramadan, men planlegger å ta igjen det tapte:

- Jeg skal spre fastedagene fint utover frem til jul, sier Raja til VG Nett.

Markerer du id?Fortell om det i protokollen her!

Han sier at det langt fra bare er valgkamp og krevende jobber som kan gjøre det vanskelig for norske muslimer å overholde fasten: her i landet er det langt flere timer mellom soloppgang og solnedgang enn det er nærmere ekvator. Samtidig flyttes ramadan 10-12 dager for hvert år, og vil dermed om få år begynne når sommeren er på sitt lyseste.

- Det er et problem at det er lyst så lenge. Det kompenseres på et vis, for hvis du sammenligner med for eksempel Pakistan eller Somalia er det jo jævlig varmt der. Da er det verre å faste. Men om to år har vi faste fra fire om morgenen til elleve om kvelden. Bor du i Nord-Norge kan du jo aldri spise, sier Raja.

Han forteller at det internt i muslimske miljøer i Norge diskuteres å innskrenke fasten i Norge, slik at man faster et visst antall timer i stedet for helt fra soloppgang til solnedgang.

- Men jeg tror neppe de konservative vil gå med på å begrense fasten. Det bryter så sterkt med tradisjonen at det går neppe, sier Venstre-politikeren.

Selv vil han fortsatt faste, selv om det skulle bli ulidelig lange dager:

- Fasten er en del av religionen. Så lenge jeg tror, faster jeg, fastslår han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks