Hovedinnhold

Likestiller burka-nekt med silikon-forbud

Forbud: Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk senter slår tilbake mot forslaget om å innføre et forbud mot burka i Norge. Foto: Marte Vike Arnesen
Forbud: Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk senter slår tilbake mot forslaget om å innføre et forbud mot burka i Norge. Foto: Marte Vike Arnesen
(VG Nett) Antirasistisk senter mener man også må forby silikonpupper hvis det skal bli ulovlig å gå med burka og niqab i Norge.

Denne saken handler om:

Tips oss

Antirasistisk Senter anser følgende praksiser for å være «kvinneundertrykkende», og mener at også disse må forbys dersom man skal følge forbudslinjen til enkelte i Aps intergreringsutvalg:
 • Silikonbryster
 • Kirurgiske inngrep gjort av skjønnhetsmessige årsaker
 • Playboy, Penthouse osv.
 • Missekonkurranser
 • Reklamer med lettkledde kvinner
 • Strippeklubber
 • Sminke
 • Slankekurer
 • Høye hæler
 • Hjemmeværende kvinner
 • Tradisjonen med at kvinner tar ektemannens etternavn
 • Tradisjonen med at barn stort sett får fars etternavn
 • Tradisjonen med at far leder datter til alter
 • Begrepet nordmann

Brystimplantatet er blant en rekke punkter som ifølge senteret må forbys - hvis man skal følge linjen til Aps innvandringspolitiske talskvinne, Lise Christoffersen.

BAKGRUNN: Intern Ap-splid om burka-bruk 

- Hvis vi skal følge opp den enkle logikken og forbudslinjen hennes, bør man også forby en rekke andre kvinneundertrykkende praksiser, skisserer leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli overfor VG Nett.

Les også: Støre hevder burka-bråket kan ødelegge debatten

Hun er sterkt imot Christoffersens forslag om et forbud mot niqab og burka i det offentlig rom i Norge. For å synliggjøre poenget sitt, ramser lederen i Antirasistisk senter opp blant annet silikonpupper, missekonkurranser, strippeklubber, sminke og slankekurer (se hele listen til Antirasistisk senter i boksen til høyre).

- Selv om vi er imot at kvinner presses til å ta silikon i puppene, kan vi ikke forby silikon. Det samme gjelder burka og niqab, sier Partapuoli.

Intern splid i Ap

Mandag kunne VG Nett fortelle om en intern splid i Arbeiderpartiet rundt et mulig forbud mot klesplaggene burka og niqab. Uenigheten kommer til syne i Arbeiderpartiets integreringsutvalg, som ledes av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Diskusjon om burka-forbud: - På tide at ledende politikere viser at de har ryggrad! 

Utvalget skal utforme partiets integreringspolitikk og skal legge frem en innstilling til Aps landsmøte i april.

- Niqab og burka hindrer vår jobb med likestilling. De damene som går med dette, er uintegrerbare. Identiteten deres er borte. De er ingen. De kan ikke fungere på en arbeidsplass når man ikke kan se verken ansiktet deres eller mimikken når de prater, sier stortingsrepresentant Lise Christoffersen som sitter i utvalget.

- Skader debatten

Regjeringspartiets innvandringspolitiske talskvinne ønsker derfor å innføre et forbud mot niqab og burka i Norge, men møter massiv motstand fra sine egne partifeller.

Bruker du burka eller niqab eller kjenner noen som gjør det? Kontakt VG Netts journalist her! 

Hun får heller ingen støtte fra Antirasistisk Senter.

Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen
Foto: GRAFIKK: Tom Byermoen

- Dette skader integreringsdebatten. Debatten forsterker negative stereotyper om norske muslimer, sier leder Kari Helene Partapuoli og legger til:

- Niqab og burka representerer selvfølgelig kvinneundertrykkende praksiser, men i verdens mest likestilte land finnes det også mange andre kvinneundertrykkende praksiser man kan være skeptiske til, og som man likevel åpenbart ikke kommer til å forby.

Lise Christoffersen i Arbeiderpartiet slår tilbake:

- Silikonpupper er et eksempel på noe kvinnebevegelsen i Norge har en sterk tradisjon for å kjempe imot. Men jeg vil trekke et klart skille mellom det som gjør likestilling vanskelig og det som hindrer det totalt. Det gjør niqab og burka, slår hun fast.

AUF sparker oppover

Hun er langt på vei enig i at punktene på listen til Antirasistisk senter er en utfordring for integreringen i Norge, men ønsker likevel ikke å forby et unormalt stort frontparti, strippeklubber eller sminke.

Nyvalgt leder i ungdomspartiet til Arbeiderpartiet, Eskil Pedersen, er opprørt over uttalelsene som en av talskvinnene til moderpartiet hans kommer med til VG Nett.

- Å si at mennesker er «ingen og ikke har identitet» er fordummende og stigmatiserende. Jeg liker ikke burka, men å forby det rammer bare de kvinnene det gjelder. Å si at mennesker er uintegrerbare sender et så feil signal som overhode mulig, sier Pedersen.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Nett her! 

Aps innvandringspolitiske talskvinnes sa til VG Nett mandag at kvinner som går med burka og niqab er «uintegrerbare».

- De blir jo det. Det er ikke noe å diskutere en gang. Hvis en norsk sekt hadde ment at vi kvinner måtte pakke oss inn på den måten for å være ærbare, så hadde alle reagert. Også Eskil Pedersen i AUF, sier Christoffersen.

- Sier vi at noen er «uintegrerbare», har vi tapt integreringsdebatten. Vi bør ta utgangspunkt i at alle kan og skal integreres i samfunnet, uansett hvilket klesplagg de har på seg, sier AUF-leder Pedersen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks