Hovedinnhold

Homo-ja til KrF-samarbeid

ÅPEN: - Er KrF en angrende synder som går tilbake på sitt homosyn, så bør vi møte dem med den samme toleransen vi har etterspurt fra KrF, sier den homofile Ap-politikeren Anette Trettebergstuen. Foto: Magnar Kirknes
ÅPEN: - Er KrF en angrende synder som går tilbake på sitt homosyn, så bør vi møte dem med den samme toleransen vi har etterspurt fra KrF, sier den homofile Ap-politikeren Anette Trettebergstuen. Foto: Magnar Kirknes
Aps homofile stortingspolitiker Anette Trettebergstuen åpner for KrF-samarbeid. - Man skal ta imot en angrende synder med åpne armer, forklarer hun.

Denne saken handler om:

Hun kaster seg dermed inn i kampen om KrFs sjel - der både Høyre og Ap kniver om partiet som er på jakt etter sin egen identitet.

Trettebergstuen har tidligere advart sterkt mot tilnærming mellom Ap og KrF, på grunn av homo- og likestillingspolitikken.

- Men jeg har snudd. Når to av lederkandidatene i KrF tar skritt i retning av homotoleranse og signaliserer at de vil gi opp kampen mot ekteskapsloven, så er KrF på glid i de sakene som har gjort at mange av oss har stengt døren for dem tidligere, sier Trettebergstuen til VG.

Hun mener KrF fremstår som en angrende synder.

DEBATT: Hva mener du om saken? Diskutér her! 

Ekteskapslov

- Jeg kan aldri tilgi KrF for det homo- og menneskesynet de har hatt. Men hvis de er på glid, må vi også gjøre døren høy og porten vid for dem, sier Trettebergstuen.

Hun er dermed ikke enig med nyvalgt AUF-leder Eskil Pedersen, som på organisasjonens landsmøte sist helg kontant avviste et tettere KrF-samarbeid.

- Jeg har et annet syn. Det vil ikke tjene verken homosak eller likestillingen at vi skyver KrF over i armene på Høyre og Frp.

- Får vi en slik regjering, er vi garantert omkamp om ekteskapslov og nedleggelse av likestillingsombudet, sier Trettebergstuen.

Bistand og miljø

Hun understreker at hun ikke ønsker å skifte ut noen av de to partiene Ap nå samarbeider med - heller ikke etter valget i 2013.

- Men hvis KrF signaliserer at de kan være villig til å støtte en regjering der Ap er med, vil det være uklokt å stenge døren.

- Hva skal eventuelt KrF få igjen for å støtte Ap?

- De vil få gjennom mye av sin politikk på bistand, velferd og miljø. Det må være viktigere for KrF enn kontantstøtte og et homosyn som har gått ut på dato, sier Trettebergstuen.

Lederkandidat Dagrun Eriksen varslet i VG tidligere denne måneden et oppgjør med hvordan partiet omtaler homofile.

Eriksen har ledet strategiutvalget, som har foretatt undersøkelser blant partiets egne medlemmer. De viser at også partimedlemmene oppfatter KrF som et parti som ser ned på homofile.

Dette kom ikke minst til uttrykk på landsmøtet i fjor, der flere delegater sa rett ut at ekteskap mellom homofile strider mot skaperverket.

KLAR TALE: Knut Arild Hareide mener KrF ikke skal «gradere folks kjærlighetsliv». Foto: Magnar Kirknes
KLAR TALE: Knut Arild Hareide mener KrF ikke skal «gradere folks kjærlighetsliv». Foto: Magnar Kirknes

Bevisbyrde

Det fikk en annen lederkandidat, Knut Arild Hareide, til å ta til motmæle gjennom sin blogg. Der skrev han at partiet ikke skulle «gradere folks kjærlighetsliv».

Trettebergstuen får imidlertid ikke støtte fra partikollega Håkon Haugli i Aps homonettverk.

- Det er KrF som har bevisbyrden og må gjøre porten vid. Partiprogrammet viser ikke at partiet radikalt har endret syn i sin homo- og familiepolitikk. Jeg oppfatter at kontantstøtte og nei til ekteskapslov fortsatt er viktige verdispørsmål for KrF. Det må det også være for Ap, sier en svært skeptisk Haugli.

Tidligere LLH-leder og Ap-rådgiver Jon Reidar Øyan er også svært kritisk til et KrF-samarbeid, og twitret blant annet at KrF-samarbeid blir «over mitt lik!»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks