Hovedinnhold

Høyresiden roser Karitas soningsslakt

Eks-statsråden omtaler Veronica Orderuds soning som «hinsides»

FOR MYE LUKSUS: Tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem tar et oppgjør med norske soningsforhold i dagens VG. Hun mener fanger som Veronica Orderud (på bildet) har for mange goder. Foto: Espen Braata/Faksimile av VG 05.06.2011
FOR MYE LUKSUS: Tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem tar et oppgjør med norske soningsforhold i dagens VG. Hun mener fanger som Veronica Orderud (på bildet) har for mange goder. Foto: Espen Braata/Faksimile av VG 05.06.2011
(VG Nett) Tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem mener det er for mye luksus i norske fengsler. - Synd hun ikke er aktiv politiker lenger, sier Per Sandberg (Frp).

Denne saken handler om:

Det er i søndagens VG at den tidligere likestillingsministeren går hardt ut mot norske soningsforhold. Med kaféutflukter, kinoturer og treningsstudio hver uke, har fangene det for godt, mener Bekkemellem.

- Dette er ordninger jeg mener er hinsides. Det får være grenser for goder selv i velferdsstaten Norge, sier hun.

Frp-ros

Den krasse meldingen fra Bekkemellem er søt musikk i ørene til Frps justispolitiske talsmann, Per Sandberg.

- Min første reaksjon når jeg hører dette er at det er synd hun ikke er aktiv politiker lenger, sier Frp-nestlederen til VG Nett.

Sandberg er enig i at norske fengsler bærer preg av for mye luksus.

ROSER AP-KARITA: Frps nestleder Per Sandberg. Foto: SCANPIX
ROSER AP-KARITA: Frps nestleder Per Sandberg. Foto: SCANPIX

- Den eneste straffen skal være å ta fra de friheten, men ellers skal man ha like vilkår. Sannheten er at man får over gjennomsnittet av tilbud når man er kriminell. Fattige, pensjonister og barnefamilier har ikke de samme tilbudene som man får innenfor murene, sier han.

Facebook-debatt

Bekkemellem postet frustrasjonen over norsk soningspolitikk på sin Facebook-profil etter å ha lest en Se og Hør-reportasje om Veronica Orderuds liv i Bredtveit Kvinnefengsel i Oslo.

Les også: Veronica Orderud spinner på et nytt liv

I reportasjen forteller hun om kafé- og kinobesøk, museumsutflukter og utdanningsmuligheter. Heller ikke Sandberg er forundret over at folk reagerer på soningsforholdene slik de fremstilles i reportasjen.

- Man har jo masse mangler som vi jobber med i politikken til daglig. Fattigdommen øker, det er kø for å komme på sykehus. Da er det klart at folk reagerer, sier Frp-toppen.

Samtidig understreker han at det er stor forskjell innenfor fengselsvesenet.

- Jeg har akkurat vært på besøk i andre fengsler der det er sørgelige forhold, sier Sandberg.

Les også: Frp vil ha hard og simpel soning for utlendinger

- Karita er en bra dame

Også Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl setter pris på utspillet fra den tidligere Ap-statsråden.

- Karita er hjertelig velkommen til Høyre, det mener jeg. Hun er en bra dame, sier han til VG Nett.

VIKTIG TEMA: Stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H) mener det er bra med debatt rundt kriminalomsorgen. Foto: Braata, Espen/VG Foto:
VIKTIG TEMA: Stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H) mener det er bra med debatt rundt kriminalomsorgen. Foto: Braata, Espen/VG Foto:

Oktay Dahl omtaler situasjonen i kriminalomsorgen som «en krise», og mener det er flott at Bekkemellem skaper debatt.

- Det er en viktig debatt, men hun tar opp en tematikk som kun opptar en del og ikke alle. Utfordringen nå er at fengslene er så stappfulle at de ansatte ikke rekker å bli kjent med de innsatte. Dermed får de ikke muligheten til å drive skikkelig preventivt arbeid, sier Dahl.

Samtidig understreker Høyre-representanten at det er veldig stor variasjon mellom fengsler i Norge. Veronica Orderuds soningsforhold er ikke representative for resten av landet, mener han.

- Jeg besøkte Hoff fengsel forrige uke. Det vil jeg ikke akkurat beskrive som luksus. Alternativene var preken, kaffe og kaker, forteller Dahl.

Les også: Utvider Hustad fengsel

Han får støtte av Ap-representant Tove-Lise Torve, som personlig har vært på besøk i Bredtveit kvinnefengsel hvor Orderud soner.

- Jeg har vært der, og det er jo ikke noen spesielt gode soningsforhold. Det er på ingen måte luksus. Damene som soner der har et strengt regime. Etter hvert som de har progresjon i utviklingen får de bevilget permisjon, sier Torve.

Les også: Skal bli verdens beste fengsel for barnebesøk

Orderud skuffet

Veronica Orderud fikk opplest utspillet fra Karita Bekkemellem via sin advokat Frode Sulland i går. Han sier til VG at hun er skuffet over utspillet fra den tidligere likestillingsministeren.

- Veronica Orderud har i mange år kjempet for at kvinnelige innsatte skal ha akkurat det samme tilbudet som menn, sier Sulland til VG.

Han forteller at hun understreker at hun ikke er representativ for innsatte i norske fengsler, siden hun har sonet svært lenge og har hatt tid og ressurser til å benytte seg av tilbudene i fengselet.

Også Veronica Orderuds advokat Heidi Ysen reagerer kraftig på utspillet. Hun mener Orderud bare har benyttet seg av de mulighetene hun har fått tilbud om.

- Veronica Orderud har sittet på lukket avdeling i 10 år, noe hun også vil gjøre de neste tre årene, og må søke for hver permisjon. Hun har ikke frigang eller åpen soning, slik mange menn har, inkludert Per Orderud, sier Ysen til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks