Hovedinnhold

- Han var syk, men fleipet og smilte

Jens Stoltenberg hadde en lang samtale med Einar Førde i forrige uke

MUNTERT GRAVALVOR: I 2002 kom Einar Førde med artikkelsamlingen «Utsyn - innkast mot gravalvorets diktatur». Dette bildet ble tatt under boklanseringen. Foto: TERJE BRINGEDAL
MUNTERT GRAVALVOR: I 2002 kom Einar Førde med artikkelsamlingen «Utsyn - innkast mot gravalvorets diktatur». Dette bildet ble tatt under boklanseringen. Foto: TERJE BRINGEDAL
Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg tok imot budskapet om Einar Førdes død med sorg sent i går kveld.

Denne saken handler om:- Jeg møtte ham senest sist onsdag. Da hadde vi en lang samtale på Ullevål sykehus.

- Han var syk, men fleipet og smilte. Han var Einar, ikke sant? sier Stoltenberg alvorlig.

Einar Førde (61) døde fredfullt med sine nærmeste rundt seg på Ullevål universitetssykehus.

Den tidligere toppolitikeren og kringkastingssjefen døde av kreftsykdommen han første gang fikk vite om ved juletider 2002.

Hans søster Reidun og hennes mann, hans bror Olav Helge, hans eldste barn Eirik og Hanna, kona Synnøve og hans nære venn Svein Larsen var sammen med Einar Førde til det siste sent søndag kveld.

Fredag var de yngste barna, sønnen på 3 og tvillingdøtrene på 7, hos ham. Førde skal ha akseptert sin egen skjebne, men har gitt uttrykk for at han ikke kunne forsone seg med å måtte etterlate seg tre små barn.

Jens Stoltenberg karakteriserer Førde som en stor politiker og en ruvende intellektuell.

Nå går den tidligere statsministerens tanker til Førdes nære familie.

Dagen etter at Stoltenberg og Einar Førde møttes på sykehuset, hilste Stoltenberg fra Førde til Aps landsstyre.

Torsdag i forrige uke fikk Førde brakt et kort til sykehuset med 120 underskrifter fra alle som deltok på landsstyremøtet.

- Uvirkelig

En tydelig preget Stoltenberg sa til VG rett før midnatt:

- For to uker siden spiste jeg middag hjemme hos ham i Maridalen. Det er uvirkelig hvor fort det har gått og at han nå er borte.

Førde satt på Stortinget fra 1969 til 1989. Han var statsråd i Odvar Nordli og Gro Harlem Brundtlands regjeringer, samt parlamentarisk leder i Ap.

- Jeg har kjent Einar Førde siden 1981, da han ble valgt til nestleder i Ap samtidig som Gro Harlem Brundtland ble valgt til leder. Men det er først i de senere år at vi har fått et mer privat og personlig forhold, sier Jens Stoltenberg.

- Einar Førde var en stor politiker og en ruvende intellektuell, og han hadde en sjelden evne til å kombinere visjon med virkelighet. Han var en ideolog og en ener i teori og det boklige. Men det hadde ingen verdi før det ble omsatt i praktisk handling. Han kommer til å bli husket både for sin innsats som politiker, for sin tid i presse og kringkasting og som skribent. Einar Førde vil bli dypt savnet, sier Jens Stoltenberg.

Han kjenner også godt Einar Førdes kone, Synnøve Nymo. Hun satt i AUFs sentralstyre da Jens Stoltenberg ledet ungdomsorganisasjonen.

Slik beskriver Stoltenberg sine to siste møter med Førde.

- Han var seg selv til det siste. Han beholdt sin unike analytiske evne, sine treffende replikker, humoren, selv om han var svært syk, sier Stoltenberg.

- Selvforståelse

Partilederen berømmer Einar Førdes evne til å gripe kjernen i den situasjonen han var oppe i.

- Han hadde en stor selvforståelse av sin egen situasjon. Selvforståelsen kunne nesten virke skremmende på meg, som ikke på noen måte har et så gjennomtenkt forhold til døden. Han fikk kreftdiagnosen for halvannet år siden, og kunne likevel skrive en så gripende artikkel om døden.

Artikkelen Stoltenberg viser til, sto på trykk i Bergens Tidende 5. mars i fjor: «Ingen tema har oppteke meg meir dei siste vekene enn døden. Kvar einaste veke har eg spurt meg sjølv: Kvifor skriv du ikkje om det?

Eg har hatt mine obligatoriske rundar med dødsangst og sjølvmedlidande gråt. Men slikt er til lite glede både for den som skal leve og den som skal døy,» skrev Førde.

«I staden er eg blitt meir og meir interessert i korleis vi i vårt moderne samfunn har det med ein av dei mest uomgjengelege og sjølvsagde realitetar i våre liv, nemleg døden. Det er lett å sjå at døden langt på veg er blitt eit tabuemne. Døden skal helst ikkje nemnast,» la han til.

- Han tok et oppgjør med at begrepet naturlig død var avskaffet, og at døden i dag er omgitt av så mye mystikk. Det krever mot, evne og styrke å skrive en slik artikkel, når man selv er i den situasjon at man snart skal dø. Det er et uttrykk for storhet, sier Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks