Hovedinnhold

Haakon Lie er død

(VG Nett/NTB) Arbeiderpartiveteranen Haakon Lie døde i dag etter lang tids sykdom. Lie ble 103 år gammel.

Denne saken handler om:

- Jeg har fått beskjed om det for et kvarter siden, så jeg vet ikke så mye ennå. Det er ikke så lenge siden det skjedde, sier statssekretær Mina Gerhardsen til VG Nett.

Lie døde mandag ettermiddag på Opsal sykehjem. Dermed er en av de mest innflytelsesrike norske politikere i etterkrigstiden gått bort.

Fra 1945 til 1969 var han partisekretær og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

Saken fortsetter under bildet

FEIRET: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gratulerte Haakon Lie med 103-årsdagen i Samfunnsalen på Arbeidersamfunnet. Foto: Tore Kristiansen
FEIRET: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gratulerte Haakon Lie med 103-årsdagen i Samfunnsalen på Arbeidersamfunnet. Foto: Tore Kristiansen

KONDOLANSEPROTOKOLL:Send din siste hilsen til Haakon Lie

Les også:Fikk ikke plass på ønskesykehjemmet

Snakket om politikk på sykesengen

Lie fulgte med på samfunnsdebatten også etter at han fylte 100 år og hadde en viss innflytelse over Arbeiderpartiets politikk. Statsminister Jens Stoltenberg var blant dem som jevnlig søkte råd hos Haakon Lie. Statsminsteren besøkte Lie på sykehus i april.

- Jeg besøkte ham nå i helgen. Da lå han på et dobbeltrom på Ullevål sykehus. Vi hadde en god og hyggelig samtale om politikk, har Stoltenberg tidligere sagt til VG.

På hans 103 årsdag ble boken «Slik jeg ser det nå» lansert. Den ble skrevet av Hilde Harbo og Hans Olav Lahlum.

BILDESPESIAL:Se bilder fra Haakon Lies liv

Les også:- Politikk er det eneste han har tid til

VGTV:Haakon Lies siste bursdag

Politisk kjempe

Haakon Lie ble født 22. september 1905 i den gang Kristiania.

Arbeiderpartiets landsmøte i 1945 valgte Haakon Lie til partisekretær, og han ble gjenvalgt på alle landsmøter til han trakk seg tilbake i 1969. Etter at han gikk ut av aktiv politikk, skrev Haakon Lie flere bøker om Arbeiderpartiets historie, om begivenheter fra sin egen tid i politikken og om sitt syn på utviklingen etter 1969.

Lie var også omstridt. Han var tilhenger av NATO, norsk EU-medlemskap, et sterkt forsvar, og han viste helt til sin død varm sympati for Israel.

Disse standpunkter brakte ham ofte i konflikt med egne partifeller, i en periode også med tidligere partiformann og statsminister Einar Gerhardsen. De to hadde et kraftig oppgjør på partiets landsmøte i 1967.

- Gikk i front

- Den siste i kvartetten som gikk i front under gjenreisingen av Norge er borte, sier Ronald Bye som tok over som Ap-sekretær etter Haakon Lie.

- Einar Gerhardsen, Konrad Nordahl, Trygve Bratteli og Haakon Lie særmerker seg. De utgjør gjenreisingens kvartett, sier Bye til NTB.

INTELLEKTUELL- Haakon Lie var en kraftperson, men også en intellektuell begavelse, sier Ronald Bye. Foto: Helge Mikalsen
INTELLEKTUELL- Haakon Lie var en kraftperson, men også en intellektuell begavelse, sier Ronald Bye. Foto: Helge Mikalsen

I 1969 tok Ronald Bye over som partisekretær etter en mann som med hard hånd hadde bestyrt partikontoret siden 1945. Bye var partisekretær fra 1969 til 1975.

- I ettertid har jeg stusset over at jeg turte. Men jeg gjorde nå det, og overgangen gikk veldig greit. Han ryddet kontoret og reiste av gårde og ble ingen sjuende far i huset, sier Bye.

Han hadde selv ingen mellomværender med Haakon Lie, men legger ikke skjul på at Ap-legenden kunne være hard i klypene.

- Han kunne enkelte ganger komme innom partikontoret og fyre av en salve, særlig under EF-striden i 1972. Han ville at vi skulle bruke kraftigere lut og gjøre mer for å få et ja, sier Bye, som understreker at Haakon Lie hadde et stort register å spille på.

- Han var en kraftperson, men også en intellektuell begavelse, sier Bye og viser til de mange bøkene Lie skrev.

Les også:Leste manus på senga

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks