Hovedinnhold

Giske tillater politisk reklame: - Komisk, mener Høyre

TRUER DEMOKRATIET: Olemic Thommessen mener at løsningen truer demokratiet ved at ytringsfriheten ikke burde legges restriksjoner på. Foto: Jan Petter Lynau
TRUER DEMOKRATIET: Olemic Thommessen mener at løsningen truer demokratiet ved at ytringsfriheten ikke burde legges restriksjoner på. Foto: Jan Petter Lynau
(VG Nett) Høyres mediepolitiske talsmann, Olemic Thommessen, synes Giskes avgjørelse om politisk reklame på egen kanal er komisk, ulogisk og ubegripelig.

Denne saken handler om:

- Dette er en av Giskes geniale løsninger for hvordan ytringsfriheten her i landet skal utøves. Det blir rett og slett litt latterlig at politisk reklame skal sendes på en kanal få har hørt om og enda færre ser på. Dette er atter et krumspring for å prøve å imøtekomme dommen fra Strasbourg, sier Thommessen til VG Nett.

Reaksjonen kommer etter at Trond Giske (Ap) bestemte at 10 millioner krones skal brukes på å sende politisk reklame på Frikanalen over de neste fire år. Frikanalen eies av 70 ulike organisasjoner og sender hver dag mellom 12.00 og 17.30. Det vil fortsatt ikke være tillatt å sende politisk reklame på andre kanaler.

- Det er ikke forbudt å sende politisk TV-reklame i Norge, men det er forbudt å betale for den, forklarer Giske.

LES OGSÅ:Giske med egen TV-kanal for politisk reklame

Truer demokratiet

Thommessen derimot mener at løsningen er en trussel mot frivillighetens uavhengighet.

SATSER PÅ SPILL: Spillstøtten på budsjettet til kulturminister Trond Giske økes. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SATSER PÅ SPILL: Spillstøtten på budsjettet til kulturminister Trond Giske økes. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

- Giske betaler Frikanalen nå for å komme ut av uføret de er kommet oppi. Arbeiderpartiet legger seg inn i det frivillige området, og sier at TV-kanalen er forpliktet til å prioritere disse sendingene tre til fire uker før valg. Vi har tidligere diskutert 2-3 minutters reklamesnutter, men på Frikanalen vil regjeringen sende opptil en halvtimes programmer. Da sier det seg selv at det da ikke blir så mye plass igjen til TV-sendingen til de frivillige organisasjonene, sier han.

Han mener også at løsningen truer demokratiet ved at ytringsfrihet ikke burde legges restriksjoner på.

- Ytringsfrihet må gjelde i alle kanaler. Det blir veldig rart når du sitter hjemme og ser på TV så kan du titte på politisk reklame på en kanal, men på en annen er det forbudt. Det er et umulig utgangspunkt at vi skal ha separate områder der noe er lov og noe ikke er lov, sier Thommessen.

Opphev forbudet

Han mener det ikke finnes noen annen løsning enn å oppheve forbudet mot politisk reklame i Norge, og så heller innføre regler om hvordan det skal gjøres.

Giskes løsning er rett og slett ulogisk og ubegripelig, avslutter Thommessen.

Tvilende

NESTLEDER: Trine Schei Grande deler mening med Thommessen om at Giskes løsning er utilstrekkelig. Foto: Venstre
NESTLEDER: Trine Schei Grande deler mening med Thommessen om at Giskes løsning er utilstrekkelig. Foto: Venstre

Også Venstre er kritisk til Giskes reklameavgjørelse.

- Jeg stiller meg svært tvilende til om dette er tilstrekkelig for å følge opp dommen i EMD. Venstre er enig i at Frikanalen skal kunne sende politisk reklame, men hvorfor skal ikke vanlige tv-kanaler kunne sende dette også? Det er ingen prinsipielle forskjeller mellom denne kanalen og andre kanaler, eller politisk reklame og andre typer reklame på fjernsyn, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande i en pressemelding.

Også hun synes det er feil at Frikanalen får et statlig pålegg om å slippe til politiske partier. Hun mener det er opp til frikanalen selv, og ikke staten, å avgjøre om de vil sende politisk reklame.

- Derfor burde statsråden heller ha foreslått å oppheve det anakronistiske forbudet mot politisk reklame på tv, slik Venstre har foreslått i et privat lovforslag på Stortinget. En ny styring av de frie ytringer gir ikke mer ytringsfrihet, avslutter Skei Grande.

Frikjente TV Vest

Trond Giske sørger for at politisk reklame havner på norske TV-skjermer etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg i fjor slo fast at forbudet mot politisk reklame krenker ytringsfriheten. EMD frikjente da TV Vest for å ha sendt reklameinnslag for Pensjonistpartiet foran valget i 2003.

Frikanalen når ut til rundt 25 prosent av befolkningen. Kanalen følger ikke redaktørplakaten, Vær-varsom-plakaten eller Tekstreklameplakaten slik alle andre nyhetsmedier i Norge gjør. Ingen journalister jobber i Frikanalen. Innslagene blir laget av organisasjonene som eier kanalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks