Hovedinnhold

Forsker: - Folk syns Ap er maktarrogante

Mener regjeringen bør snu i Hardanger-saken

KRYSSER FJORDEN: Kraftlinjen skal gå på tvers av Granvinfjorden, en arm av selve Hardangerfjorden, ca. 350 meter over havnivå. Her ser vi utsikten fra Tveito, lengst sør er Hardangerfjorden. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG
KRYSSER FJORDEN: Kraftlinjen skal gå på tvers av Granvinfjorden, en arm av selve Hardangerfjorden, ca. 350 meter over havnivå. Her ser vi utsikten fra Tveito, lengst sør er Hardangerfjorden. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG
(VG Nett) Kraftlinjesaken kan bli verre for de rødgrønne enn Altaopprøret ble for den sittende regjeringen i 1979, tror valgforsker.

Denne saken handler om:

VG kunne i dag presentere tall som viser at over halvparten av det norske folk sier et klart nei til kraftmastene i Hardanger.

På Vestlandet hadde Ap 26,8 prosent oppslutning i juni. Nå er oppslutningen på 16,2 prosent, et fall på over 10 prosentpoeng.

- Dette er saftige tall. Situasjonen for Arbeiderpartiet på Vestlandet er dramatisk. Dette er noe partiledelsen er nødt til å merke seg. De vil bli straffet av velgerne på Vestlandet, sier forsker ved Uni Rokkansenteret, Jacob Aars til VG Nett.

Leserne:- Det er ingen skam å snu!Har du meninger om mastene?Del dem her!

Ap-ordfører krever ny vurdering:Ber Jens om å komme til Hardanger

Saken fortsetter under bildet

MENER AP TAR SJANSER: Forsker på politisk aktivisme Jacob Aars. Foto: Privat
MENER AP TAR SJANSER: Forsker på politisk aktivisme Jacob Aars. Foto: Privat

- Eliteopprør

Aars er ekspert på politikk og aktivisme, og mener Arbeiderpartiet tar et svært tøft politisk valg hvis de trumfer gjennom Hardangermastene til tross for den massive motstanden.

Dersom de ikke skal gå på en kraftig valgsmell må Arbeiderpartiet og regjeringen snu nå, mener han.

Foto: VG Grafikk
Foto: VG Grafikk

- Jo lengre du kjører på den veien du har valgt, desto tyngre blir veien tilbake. Protestene kommer ikke fra Sp-særinger og «venstreraddiser» - eller en liten sær opposisjon. Dette er en bred mobilisering der næringslivstopper på Vestlandet står i spissen. Det vil innebære en veldig hard kostnad for alle regjeringspartiene, advarer han.

Rasende lesere:- Som å male Nidarosdomen blå

Til BT sier Aars at han tror saken vil vare helt fram til kommunevalget neste år.

- Maktarrogante

I tillegg til flukten fra Arbeiderpartiet mener Aars at Hardangersaken påfører det rødgrønne regjeringssamarbeidet nok en alvorlig brist.

- Det andre momentet i denne saken er hvordan den skal håndteres av regjeringen. For Senterpartiet og SV er dette nok en elendig sak, mildt sagt, sier Aars.

Han sammenligner Hardangersaken med Mongstad-saken, lokalsykehussaken, Fedjesaken og Vest-Tank-ulykken i Gulen.

- Folk på Vestlandet konkluderer med at Arbeiderpartiet er sentralistiske og maktarrogante, sier han.

- Dette er saker der regjeringen kom sent på banen med støtte til befolkningen og mange ser dette i sammenheng. Det er en tradisjonelt viktig konfliktlinje som aktiviseres i denne saken, nemlig konflikten mellom sentrum og periferi. Konfliktlinjen er bygget inn i regjeringssamarbeidet fordi Senterpartiet er utkantens forsvarer. Derfor er dette fryktelig vanskelig å håndtere. Når Ap råkjører i denne saken, må det også svi veldig for deler av Sp og SV.

Aars tror lokalbefolkningen på Vestlandet setter Hardanger-vedtaket inn i det store bildet, og at mange oppfatter vedtaket som en ren maktdemonstrasjon fra Arbeiderpartiets side.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier til VG at vedtaket er gjort, og at regjeringen ikke kommer til å snu.

- Raymond Johansen var tidligere i år ute og sa at Ap har en Vestlandsstrategi. Han så for seg en slags sjarmoffensiv i forhold til Vestlandet. Det som skjer nå, kort tid etterpå, er at velgerene får dette i ansiktet. Det virker også veldig provoserende for lokalbefolkningen at lokalbenken på Stortinget er disiplinert av partiledelsen, sier han.

Verre enn Alta

AKSJON: Demonstrasjoner i forbindelse med utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget i september 1979. Foto: Terje Mortensen
AKSJON: Demonstrasjoner i forbindelse med utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget i september 1979. Foto: Terje Mortensen

Den massive motstanden i Hardanger-saken har flere ganger blitt sammenlignet med Altaopprøret i 1979.

Aars tror den betente kraftlinjesaken kan bli verre for de rødgrønne enn Altaopprøret ble for den sittende regjeringen i 1979.

- I Hardanger-saken er det også en elitemobilisering. En side av saken er det grønne engasjementet, men den involverer også mange nærings- og turistinteresser. Eliteinitiativet gjør det også vanskeligere for regjeringen å avfeie saken. I Altasaken var det mulig å avskrive aksjonistene som en gjeng med «raddiser», nå er det også blårussen som engasjerer seg, sier han.

Aars er ikke alene om å tro at kraftlinjene vil skape stor hodebry for Ap og regjeringssamarbeidet.

- Vestlands-fiendlige

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener folk på Vestlandet er forbannet.

- Regjeringen har nå sagt nei til å heve ubåtvraket utenfor Fedje, og de har kuttet i lokalsykehus. Kraftlinjene kommer på toppen av dette, og folk på Vestlandet har gått fra å være irritert til forbanna. For mange fremstår Arbeiderpartiet og regjeringen rett og slett som Vestlands-fiendtlige, sier han til NTB.

Aarebrot ser ikke bort fra at det nå går mot et opprør på Vestlandet og Altalignende tilstander i Hardanger.

- Hvis regjeringen blir nødt til å bruke makt, og vi får se TV-bilder av politi som bærer bort bunadskledde demonstranter, vil dette brenne seg fast på netthinnen til hele folket og skade Arbeiderpartiet i årevis, sier han til NTB.

VIL IKKE SNU: Terjer Riis-Johansen, olje- og energiminister for Senterpartiet. Foto: KRISTER SØRBØ / VG
VIL IKKE SNU: Terjer Riis-Johansen, olje- og energiminister for Senterpartiet. Foto: KRISTER SØRBØ / VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks