Hovedinnhold

Fikk betalt for tur med «Taxi-Jens»

Brukte «street casting» for å sikre passasjerer til statsministeren

Fem av passasjerene fra Aps taxifilm med Jens Stoltenberg var hentet inn via casting, og visste at de skulle være med på en valgkampfilm.

Denne saken handler om:

Arbeiderpartiets film med skjult kamera, der statsministeren kjører drosje og overrasker forbløffede passasjerer, har gått sin seiersgang over hele verden etter at VG brakte nyheten på søndag.

Men fem av de totalt 14 passasjerene visste på forhånd at de skulle være med på et stunt knyttet til Arbeiderpartiets valgkamp.

Det bekrefter kommunikasjonssjef i partiet, Pia Gulbrandsen, overfor VG. De fem ble rekruttert via såkalt «street casting»:

- Det betyr at de er blitt spurt på gata om de kunne tenke seg å være med i en film for Arbeiderpartiet, og at de ville bli hentet i taxi. Felles for alle passasjerene er at de ikke hadde noen anelse om at de ville bli plukket opp av statsministeren, skriver Gulbrandsen i en epost til VG.

Kjørte du taxi med Jens? Kontakt VGs journalister her! 

Fikk 500 kroner

De som er rekruttert via «street casting» har fått en symbolsk sum på 500 kroner som takk for hjelpen. De som ble plukket opp tilfeldig har fått turen gratis. Ingen fikk noen form for instruksjon på forhånd, forklarer hun videre.

Reklameguru Kjetil Try, som var med på å utvikle ideen, sier til VG at årsaken til å bruke et castingbyrå, var å sikre at de hadde noen som var tilgjengelige, samt å sikre en spredning i passasjerenes alder, kjønn og bakgrunn.

- 60 prosent av dem som er med i filmen er tilfeldige passasjerer som stoppet drosjen på gaten. Men vi måtte ha noen klare på forhånd for å sikre turer, så ikke Stoltenberg ble sittende den første halvtimen uten noe å gjøre, sier Try.

- Men er det ikke å bløffe, når nesten halvparten er plukket ut på forhånd?

- Absolutt ikke, for poenget var at de skulle komme inn i bilen og ikke vite at det var Stoltenberg som satt bak rattet. Og det gjaldt alle sammen, og alle ble like overrasket.

Nå skal Ap rulle ut en kortversjon av filmen på kinoer over hele landet, samt legge ut lengre enkeltklipp på en egen nettside, der man kan gå inn og diskutere politikk med Ap-politikere.

Lite politikk

Stoltenberg har forklart VG at hovedgrunnen til at han ble med på opplegget var for å komme seg ut og snakke om politikk med folk.

Men selve videoen fokuserer mer på de humoristiske scenene som oppstår da passasjerene gjenkjenner statsministeren.

- Målet var å vise en folkelig, sympatisk og lite selvhøytidelig statsminister, som er opptatt av å diskutere politikk og høre på hva folk mener, sier Kjetil Try.

- Jens ville ha med mer av de politiske samtalene, men her valgte vi antydningens kunst, for det var viktig at filmen skulle være morsom og underholdende. Det blir mange sjanser til å høre Jens snakke i dybden om Aps politikk i løpet av valgkampen, fortsetter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks