Hovedinnhold

AUF krever at Oljefondet vraker Adecco

UAKSEPTABELT: AUF-leder Eskil Pedersen mener det er uakseptabelt at staten investerer i selskaper som bryter norsk lov. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
UAKSEPTABELT: AUF-leder Eskil Pedersen mener det er uakseptabelt at staten investerer i selskaper som bryter norsk lov. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
(VG Nett) Oljefondet har aksjer i det skandalerammede selskapet Adecco for nærmere 800 millioner kroner. Nå krever AUF at staten trekker seg ut.

Denne saken handler om:

NRK avslørte kritikkverdige arbeidsforhold ved Ammerudlunden sykehjem for snart to uker siden. Det viste seg at ansatte i Adecco ikke fikk overtidsbetalt og bedriften opererte med arbeidsuker på over åtti timer.

Senere har det kommet frem kritikkverdige forhold for de ansatte ved flere andre Adecco-sykehjem, og Oslo kommune har sagt opp flere av kontraktene de har med selskapet.

BAKGRUNN: Omfattende ulovlig overtid og mislighold av kontrakter

Etiske retningslinjer

De siste kjente tallene over Oljefondets investeringer viser at staten har aksjer for 771,551,141 millioner kroner i det sveitsiske morselskapet. Det tilsvarer 1,3 prosent av aksjene, ifølge NRK.

Adecco SA er et sveitsisk holdingselskap som eier alle aksjene i nok et holdingselskap, Olsten Norway AS. Dette aksjeselskapet eier 100 prosent av Adecco Norge AS. Datterselskapet Adecco Helse AS er blitt anmeldt for grove brudd på arbeidsmiljøloven etter NRKs avsløringer ved flere sykehjem.

AUF-leder Eskil Pedersen mener det et «stort paradoks» at staten investerer i selskaper som bryter norsk lov. Han viser til at selskapet har innrømmet å ha brutt arbeidsmiljøloven, og mener dette rammes av Oljefondets egne etiske retningslinjer.

- Det er helt uakseptabelt at staten investerer fellesskapets penger i et selskap som bryter norsk lov, sier Pedersen til VG Nett.

Statuere eksempel

AUF-lederen bekrefter at han tirsdag vil skrive et brev til finansminister og partikollega Sigbjørn Johnsen der han krever at Oljefondet selger seg ut av Adecco.

- Blir det ikke en umulig oppgave for forvalterne av Oljefondet dersom politikerne skal mene noe om alle de enkeltselskapene fondet investerer i?

- Jo, det er mulig det gjør jobben deres vanskeligere, men det kan ikke rage over viktige, etiske prinsipper. Når det gjelder Adecco, så mener jeg Finansdepartementet bør bruke denne saken til å statuere et eksempel, sier Pedersen.

Politi-razzia

Politiet gjennomførte mandag en større razzia ved både Ammerudlunden sykehjem og Midtåsen sykehjem. Politiet gjennomførte både ransaking og beslag under razziaen.

Politiadvokat Carl Graff Hartmann er påtaleansvarlig for etterforskningen.

- Vi har kommet til den fasen i etterforskningen at vi tar kontakt med aktuelle steder. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Graff Hartmann til VG Nett.
Allerede for åtte måneder siden varslet Fagforbundet Oslo kommune om ulovlige dobbeltvakter på Ammerudlunden sykehjem.

LES OGSÅ: - Gransking var ikke nødvendig

23. februar ble det kjent at direktøren for Adecco Helse AS, Bård Kristiansen, gikk av etter at det er avslørt omfattende ulovlig overtid og mislighold av kontraktene ved flere av selskapets sykehjem. Han hadde kjent til forholdene en stund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks