Hovedinnhold

Arbeiderpartiet vakler i kraftlinje-saken

* Åpner for ny vurdering
* Jens i hemmelig møte

KAN SNU: Jens Stoltenberg har fått uventet store problemer med Hardanger-mastene. I går var han i møte om saken. Dette bildet er fra forrige måned. Foto: ROGER NEUMANN
KAN SNU: Jens Stoltenberg har fått uventet store problemer med Hardanger-mastene. I går var han i møte om saken. Dette bildet er fra forrige måned. Foto: ROGER NEUMANN
STAVANGER/OSLO (VG) Ap-ledelsen er sterkt preget av det massive presset i Hardanger-saken. Det kan bli aktuelt å snu, får VG bekreftet.

Denne saken handler om:

Vet du noe om dette?

For første gang snakker nå ledende personer i Ap om muligheten for å stanse opp og gjøre en ny vurdering av behovet for kraftlinjer i luftspenn gjennom de indre delene av Hardanger.

Protokoll:Hva mener du om kraftlinjene?

Kilder VG har snakket med, peker på at selv om beslutningen om å bygge en kraftlinje fra Sima til Samnanger saklig sett er riktig, er saken i ferd med å få så store dimensjoner at man kan bli nødt til å vurdere mastene på nytt.

- Det er en mulighet. Det ligger ikke slik an i dag, men det er et alternativ, sier en kilde.

Heller ikke kilder ved Statsministerens kontor (SMK) ville i går utelukke at saken kan få et annet utfall.

I sentralstyret

Nå går også et medlem i det mektige sentralstyret i Ap åpent ut og ber sin egen partiledelse om å foreta en ny gjennomgang av de ulike alternativene.

- Jeg vil ta en runde i sentralstyret ved første anledning, sier mangeårig sentralstyremedlem Odd Kristian Reme til VG.

Han vil ikke konkludere, men mener regjeringen ikke har levert nok informasjon om alternativer til de upopulære kraftlinjene.

- I utgangspunktet har regjeringen nå tatt en beslutning, men det vil alltid være slik at hvis det dukker opp ny vesentlig informasjon, så kan det vurderes annerledes. Kommer det frem noe nytt, er det klart en skal være lydhør for det, sier Reme.

Oppslutningen raser

En undersøkelse i VG torsdag, viste at bare 18 prosent av befolkningen støtter utbyggingen. Arbeiderpartiets oppslutning på Vestlandet har gått ned med 10 prosentpoeng siden juni.

Den målingen sendte sjokkbølger inn i Ap. Men situasjonen kan bli ytterligere tilspisset, erkjenner nå ledende personer i Ap.

- Når aksjonister i hardangerbunad blir båret bort, vil ikke det bli enkelt for oss å håndtere, fastslår en sentral kilde.

Jens Stoltenberg er tilbake etter ferien mandag. Da kan det bli gjort nye vurderinger, får VG opplyst. Men allerede i går møtte statsministeren rasende partifeller fra Hardanger.

Nytt møte tirsdag

Møtet, som ble holdt på Hvaler, ble forsøkt holdt hemmelig av statsministerens kontor i går. Der var blant andre Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland, stortingsrepresentant Per Rune Henriksen fra Hordaland og fylkesleder Sveinung Valle med, i tillegg til partisekretær Raymond Johansen.

- Det var et godt møte, og et nytt møte er planlagt tirsdag, sier Stoltenbergs statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen til VG.

Per Rune Henriksen har forsvart maste-avgjørelsen utad. Han venter ingen umiddelbar kursendring.

- Jeg kan ikke se noen store overraskelser som noen kan trekke frem fra ermet i dag, sier Henriksen til VG.

Han frykter at Ap vil lide i neste års lokalvalgkamp.

- Det er veldig dramatisk at vi har en situasjon der vi står som ansvarlige for en beslutning ingen ønsker, men det er jo også realiteten som følger med regjeringsmakt, sier Henriksen til VG.

Odd Kristian Reme sier både politikere og folk flest hadde tjent på å vite mer om grunnlaget for beslutningen om høyspentmaster.

- Det kreves fortsatt ganske mye mer informasjon. Særlig når det gjelder sjøkabler og hva det eventuelt betyr for energisikkerheten, sier Reme.

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Anette Trettebergstuen mener partiet ikke har gjort en god nok jobb med å forklare hvorfor kraftlinjen er nødvendig.

- Jeg tror vi har underkommunisert hvor alvorlig kraftsituasjonen er i Bergensområdet. Jeg skjønner motstanden, men det ville vært verre om vi hadde ignorert forsyningssikkerheten til Bergen, sier Trettebergstuen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks