Hovedinnhold

Ap-topper ap-er etter hverandre

Se så like Jens og Raymond er på talerstolen

(VG Nett) De er enige om sak. Det gjør også at Jens Stoltenberg og partisekretær Raymond Johansen oppfører seg likt.

Denne saken handler om:

Det sier ekspert på kroppsspråk, Live Bressendorf Lindseth, til VG Nett.

Jens Stoltenberg og partisekretær Raymond Johansen fremstår som to taletrengte synkronsvømmere når de opptrer på talerstolen. Ap-toppenes innlegg til sine partifeller på Arbeiderpartiets landsstyremøte i april taler for seg:

Her kopierer tilsynelatende Raymond Johansen flere av partilederens svært karakteristiske armbevegelser foran mikrofonen.

Samleside:Mer om norsk politikk her

- Helt enkelt kan man si at han oppfører seg slik et lite barn gjør når det tar etter foreldrene sine. Johansen ønsker å fremstå like habil, tillitvekkende og troverdig som Jens Stoltenberg. Derfor kopierer han bevisst eller ubevisst kroppsspråket hans, sier Live Bressendorf Lindseth til VG Nett.

Skylder på klippingen

Arbeiderpartiets partisekretær avviser at han tar etter sin partileder når han står på talerstolen.

- Nei, nå må du gi deg, sier han lattermildt og fortsetter:

- Jeg har holdt taler i 30 år og jeg tar ikke etter noen. Stoltenberg og jeg er to forskjellige personer med forskjellig gemytt. Vi har også ulik oppbygging og dramaturgi på talene våre.

- I VGTVs video virker dere ganske like?

- Det er noe man får til med klipping, ja, ler Johansen.

VGTV:Se den morsomme videoen her!

- Helt naturlig

Live Bressendorf Lindseth har skrevet en rekke bøker om kroppsspråk og holder foredrag om temaet for bedriftsledere landet over. I fjor høst ga hun ut boken «Kroppsspråkets makt», og hun mener det er nettopp ønsket om makt som ligger bak det som kan minne en retorisk pardans av Ap-toppene.

- Ofte kopierer vi de vi er enige med, og jeg mistenker at Raymond Johansen er enig med Jens Stoltenberg. Det er helt naturlig at han kopierer hans armbevegelser da, sier Bressendorf Lindseth.

Hun forteller at alle har såkalte speilnevroner, hjerneceller som gjør at vi tar etter andre mennesker. Kroppsspråkseksperten mener det er disse nevronene som får Jens og Raymond til å danse likt.

Fokuserer på stemmen

- Dette gjelder de fleste av oss. Vi kopierer de vi har tillit til og ser opp til, sier hun til VG Nett.

Aps partisekretær forteller at han ikke tenker på kroppsspråket når han holder en tale. Men stemmebruker fokuserer han på.

- Det er vel så viktig. Om man skal snakke lyst eller mørkt og hva slags trykk man legger bak. Men jeg tar ikke etter Jens, presiserer Raymond overfor VG Nett.

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks