Hovedinnhold

Ap's veiplan 30 år forsinket

**Frp-Siv inviterer til veiforlik
**Nekter å tidfeste egne løfter

PÅ VEI: Siv Jensen er utålmodig og vil fort fram i jakten på bedre veier i Norge. Men hvor hardt hun har lyst til å tråkke på gassen, vil hun ikke si. Foto: Scanpix
PÅ VEI: Siv Jensen er utålmodig og vil fort fram i jakten på bedre veier i Norge. Men hvor hardt hun har lyst til å tråkke på gassen, vil hun ikke si. Foto: Scanpix
(VG Nett) Siv Jensen vil ha med de andre partiene for å ruste opp norske veier. Hun lover at det skal ta mindre enn 200 år. Prisen er foreløpig ukjent.

Denne saken handler om:

En lattermild Siv Jensen fnyser av regjeringens veisatsing. Frp-lederen brukte store deler av sin oppsummerende pressekonferanse torsdag til å raljere over regjeringen generelt og Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg spesielt.

Nå inviterer hun til samarbeid på tvers av fløyene for å ruste opp norske veier og kommunale bygg. Etterslepet på vedlikehold i samferdselssektoren i Norge er beregnet til 800 milliarder kroner.

Selv ønsker ikke Jensen å konkretisere Frp's ambisjoner.

- Hvor mye penger vil Frp sette av til dette på neste års budsjett?

- Den buen har ikke jeg lyst til å spenne nå. Klarer vi å bli enige om at det skal vi løse, så klarer vi også å bli enige om hvor lang tid vi skal bruke. Forhåpentligvis blir det en tidsplan som er realistisk og som kan skape optimisme, svarer Jensen.

- Under to hundre år

- Så du vil verken si noe om penger eller noe om tidspunkt?

- Jeg vil at dette skal skje så fort som mulig.

VIL BYGGE LANDET: Foran en plansje av Ap-legenden og tidligere statsminister Einar Gerhardsen fortalte Siv Jensen hvordan hun vil bygge Norge. Foto: Scanpix
VIL BYGGE LANDET: Foran en plansje av Ap-legenden og tidligere statsminister Einar Gerhardsen fortalte Siv Jensen hvordan hun vil bygge Norge. Foto: Scanpix

- Hva betyr det?

- Nå må vi først få en samlet oversikt over hvor alvorlig situasjonen er. Men jeg er opptatt av at vi må slutte bare å snakke om det. Nå må vi bli enige, og vi må lage en plan over hvordan vi skal hente dette hjem. Fortrinnsvis ikke i et tohundreårsperspektiv, men langt raskere enn som så.

- Er det ikke litt feigt å komme med den invitasjonen og ikke kunne si noe om hvor mange år du mener dette skal ta eller hvor mye penger dere tenker å bruke på det?

- Vi har vist i alle våre statsbudsjetter at vi er villige til å investere betydelig mer penger både på nyinvesteringer og på vedlikehold. Vi blir herset med av de andre partiene som følge av det, svarer Jensen.

Mer forsinket enn toget

På pressekonferansen i dag hoverte Siv Jensen over at regjeringspartiets 48 år gamle plan for 785 kilometer fire felts motorvei i Norge. Planen til daværende samferdselsminister Trygve Bratteli fra 1962 er ennå ikke gjennomført. Fristen for gjennomføringen av planen løp ut i 1980.

- Det er vel pent å kalle det en forsinkelse. Situasjonen er at Norge har gått for helt andre finansieringsmodeller enn de fleste andre land i Europa. Vi er dårligst stilt når det gjelder infrastruktur, vi har færrest kilometer med motorvei enn noe annet land i Europa. Nå er vi til og med passert av Albania, sier Jensen.

Invitasjonen fra partilederen blir møtt med en kald skulder. Aps samferdselspolitiske talskvinne, Anne Marit Bjørnflaten, avviser forslaget og viser til at det allerede er vedtatt en plan for å ruste opp det norske veinettet i Nasjonal Transportplan.

- Jeg ser ikke for meg at vi kommer til å støtte Frps forslag, sier hun og legger til:

- Forfallet på norsk veier skal stoppes. Bevilgningen til veivedlikehold har økt med over 30 prosent siden den rødgrønne regjeringen overtok. Vi skal rette opp forfallet på norske veier og vi skal bruke enda mer penger på veivelikehold og nybygging i årene som kommer, sier Bjørnflaten.

Ifølge Bjørnflaten vil 3600 kilometer riks- og fylkesveier få ny asfalt i løpet av sommeren. I tillegg skal flere nye veistrekninger bygges ut.

- Det vil selvsagt bilistene merke, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks