Hovedinnhold

Ap-Helga refser Lier-ordfører etter Kolberg-angrep

FORSVARER KOLBERG: Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen tar sin nestleder på Stortinget, Martin Kolberg i forsvar. Foto: FRODE HANSEN
FORSVARER KOLBERG: Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen tar sin nestleder på Stortinget, Martin Kolberg i forsvar. Foto: FRODE HANSEN
(VG Nett) Ap-nestleder Helga Pedersen er opprørt etter Høyre-ordfører Helene Justads kritikk av Martin Kolberg.

Denne saken handler om:

Helga Pedersen sier til VG Nett at hun reagerer sterkt på at Høyre-ordføreren ikke kontaktet henne istedenfor å uttale seg til mediene.

- Jeg viser til det ordføreren sa til VG Nett om at det ikke var grunnlag for å kontakte Arbeiderpartiet sentralt. Men hvis noen der ute mener at Ap-politikere utnytter og misbruker sine stillinger, så forventer jeg at de kommer til meg eller Raymond Johansen, sier Helga Pedersen.

Hun er også sterkt kritisk til Lier kommune, som har fortalt åpent om hvordan kontakten med Ap-veteran Martin Kolberg har vært.

Kolberg: - Vi har grått mer enn dem

- Skal tåle kritiske spørsmål

- Jeg reagerer på de ganske detaljerte beskrivelsene av Martins barnebarn og at hun er multihandikappet. Vi som er politikere skal tåle å svare på kritiske spørsmål og å bli kikket i kortene. Men vi fortjener ikke å få privatlivet til våre familiemedlemmer brettet ut i mediene på denne måten, sier Pedersen.

OPPGITT: Arbeiderpartiet-veteran Martin Kolberg. Foto: FRODE HANSEN
OPPGITT: Arbeiderpartiet-veteran Martin Kolberg. Foto: FRODE HANSEN

Ap-nestlederen sier hun ikke kan utelukke at Martin Kolberg «har tatt litt hardt i» i sin kontakt med Lier kommune, men hun avviser at det er kritikkverdig.

Kolberg til VGTV: - Jeg har ikke forsøkt å presse

- Jeg kan ikke utelukke at samtalene har hatt høy temperatur og at det kan ha blitt opplevd som ubehagelig for begge parter. Men jeg tror vi alle fra tid til annen i kontakt med det offentlige, forsikringsselskaper og lignende kan ta i litt ekstra. Det må også være greit.

- Ingen skal skjelle ut

- Samtidig er det ikke bra når folk blir sinte på hverandre. Men det å være sint er ikke grunnlag for å anklage folk for å misbruke sine posisjoner.

- Men er det greit å skjelle ut ansatte i en kommune?

- Ingen skal skjelle ut offentlige ansatte, verken stortingrepresentanter eller andre.

- Hvor går grensen da?

- Grensen må gå der hvor man bruker sitt verv som stortingrepresentant til å få fordeler som andre i samfunnet ikke har.

Påpeker rettigheter

Pedersen understreker at Martin Kolberg også må kunne kontakte kommunen i spørsmål som gjelder ham selv og hans familie.

- Politikere må ha de samme rettighetene og mulighetene som alle andre i samfunnet til å ta kontakt med det offentlige i saker som gjelder dem selv og deres nærmeste. At man tar litt hardt i gir ikke noe klarsignal for kommunen til å starte en stor mediekampanje, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder.

Benekter kampanje

Ordfører Helene Justad avviser at kommunen har startet en «stor mediekampanje» mot Kolberg.

- Først og fremst: Det er ingen i Lier kommune som har «gått til pressen». Pressen har selv løftet frem denne saken. Alt jeg har gjort er å svare på deres henvendelser, sier ordfører Helene Justad til VG Nett.

Hun sier at saken er blitt behandlet av administrasjonen i kommunen, og at hun som ordfører derfor ikke har tatt stilling til om saken burde blitt meldt fra til Arbeiderpartiet sentralt.

- Det er heller ikke min oppgave å beslutte om Kolberg gikk over streken eller ikke. Alt jeg har gjort i denne saken er å ta vare på de ansatte. Selve saken blir håndtert av administrasjonen.

Rådmann Hans-Petter Christensen mener kommunen har opptrådt korrekt.

- Det ville vært helt unaturlig for en i kommuneadministrasjonen å melde fra til Ap sentralt. De linjene finnes bare ikke.

- Hvis Helga Pedersen mener vi burde gjort det så må hun ha en helt annen oppfatning av det offentlige Norge enn hva jeg har, sier Christensen.

Oppvaskmøte

Lørdag hadde Lier Arbeiderparti et oppvaskemøte om saken. Martin Kolberg var selv med i møtet.

- Vi hadde en grundig gjennomgang av saken. Kolberg var med, så vi fikk høre hans versjon og hvordan han opplevde det. Resultatet er at vi har full tillit til Martin Kolberg, sier leder i Lier Arbeiderparti, Geir Granås, til NRK etter møtet.

I en pressemelding gjør partiet det klart at de har forståelse for at Kolberg må kommunisere med kommunen som far, og at han har rett til dette.

Granås understreker overfor NRK likevel at han forstår at noen kan ha oppfattet Kolberg som for hard i samtalene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks