Hovedinnhold

Ap-topp: - Mullah Kvarme vil kneble Gelius

ANGREP: Arbeiderpartiets Arild Stokkan Grande kaller biskop Kvarme for Mullah på Twitter. Foto: Scanpix.
ANGREP: Arbeiderpartiets Arild Stokkan Grande kaller biskop Kvarme for Mullah på Twitter. Foto: Scanpix.
(VG Nett) Stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande (Ap) kaller biskop Ole Christian Kvarme for Mullah på Twitter. - Misbruker sin posisjon til å fremme intoleranse, utdyper han til VG Nett.

Tirsdag kveld ble det kjent at Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har innledet avskjedssak mot sogneprest i Vålerenga kirke Einar Gelius.

Nøyaktig hva som er bakgrunnen for avskjedssaken er fortsatt ikke kjent. Verken Kvarme eller Gelius har gitt noen kommentarer om hva som er innholdet i saken.

Les også: Gelius bekrefter samtaler med biskopen 

Publiseringen av boken «Sex i bibelen» vakte stor oppsikt, og biskop Kvarme uttalte at boken aldri burde være publisert.

Arbeidskonflikt

Andre opplysninger tyder på at dette er en arbeidskonflikt som har gått over lang tid. Gelius skal ha vært kalt inn på teppet til biskopen i Oslo hele fem ganger i løpet av de siste ti årene.

I morgentimene onsdag er det Twitter-opprør mot biskop Ole Christian Kvarme og den pågående avskjedssaken mot sogneprest i Vålerenga kirke, Einar Gelius. Flere sentrale politikere har kastet seg inn i debatten om den omstridte soknepresten.

«Kirkens budskap skal være kjærlighet, men mullah Kvarme vil heller kneble...», skriver stortingsrepresentanten Arild Stokkan Grande (Ap) på sin Twitter-konto .

- Jeg mener at kirkens fremste budskap skal være kjærlighet, men her utstråler biskop Kvarme det stikk motsatte, sier Stokkan Grande til VG Nett.

- Får fram intoleranse

- Det eneste Gelius har beskrevet i denne boken er kjærligheten mellom to mennesker. Det er ikke noe nytt. Jeg mener Kvarme nå misbruker sin posisjon til å få fram sin intoleranse, sier Stokkan Grande til VG Nett.

Han vil nå vurdere om at han skal ta saken videre.

- Twitter-meldingen i morges var en reaksjon på nyhetene om saken. Dette er mitt syn, og hvis jeg ser det er behov for mer innsats, vil jeg vurdere det. Jeg tror det er mange som er glade i folkekirken som reagerer på at man forsøker å kneble, og jeg registrerer at menighetsrådet ønsker å slå ring om sin prest, sier Stokkan Grande.

Statssekretær angriper Kvarme

Statssekretær Guri Størvold i Kommunaldepartementet går på sin Facebook-side til frontalangrep på Oslo-biskopen.

«Oslo-biskopen demonstrerer høyden under taket i Den Norske Kirke ved å ville kvitte seg med sogneprest Gelius. La oss beholde Gelius - men Kvarme kan vi godt klare oss uten!»

I kommentarfeltet utdyper hun sine meninger:
«Jeg regner med at Gelius bruker det meste av sin arbeidstid til ordinært og godt arbeid som sogneprest. Men det blir ikke referert på førstesidene i avisene. Poenget er at vi kan ikke ha en statsstøttet folkekirke hvor det ikke er rom for fargerike og frittalende prester som Gelius.»

Størvold har i en årrekke vært en av partileder Liv Signe Navarsetes mest betrodde rådgivere.

Les også: - Vurderer å sparke Gelius 

Kvarmes kommunikasjonsrådgiver Kjell Svarstad sier de følger med på det som blir skrevet i media.

- I Norge er det ytringsfrihet, og både Arild Stokkan Grande og Guri Størvold står fritt til å ytre det de føler. Jeg har ingen kommentar til dette utover det, sier Svarstad til VG Nett.

Twitter-opprør

Hun er langt fra den eneste som har gitt uttrykk for frustrasjon og misnøye på Twitter. Den presteutdannede artisten Bjørn Eidsvåg kom med følgende melding natt til onsdag.

«kjære Den Norske Kirke:å avskjedige Gelius pga den boka er rett og slett barnslig,gi han teologisk etterutdanning og et Cupidoabonnement».

Les også: - Forstår godt at tålmodigheten er slutt 

Forfatteren Vidar Kvalshaug poengterer at det bør være plass til folk som Gelius i Den norske kirke.

«Min kirke har reservert plass for de som ikke kan danse eller er like musikalske i alt de gjør, som ikke alltid passer inn. Som Gelius.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks