Hovedinnhold

Antall utlendinger i norske fengsler øker

Fem prosent av befolkningen har utenlandsk statsborgerskap. Men nesten 20 prosent av fangene i norske fengsler er utlendinger.

Nå ønsker Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) et eget fengsel for disse domfelte - for å samle kompetansen som kan håndtere de ulike språkene og kulturene.

Irakere, litauere, polakker, nederlendere og jugoslaver topper innsatt-listen. Og økningen har vært dramatisk: Antall domfelte og varetektsfengslede fra Irak og Litauen har fordoblet seg siden år 2000. De har nå gått forbi kosovoalbanerne - som fortsatt herjer i toppsjiktet.

Det viser ferske tall fra Justisdepartementet. Pr. 30. mars var 555 innsatte av totalt 3353 utenlandske borgere.

Ressurskrevende

- Denne typen innsatte er veldig ressurskrevende på grunn av språk og kulturforskjeller. Av den grunn kan de få en mer likeverdig og bedre soningstid hvis de samles på ett sted, sier leder av Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY), Knut Are Svenkerud.

Han mener følgende bekymring også er viktig:

- Mange av disse kommer fra regioner som har tuberkulose og andre febersykdommer som vi ikke har i Norge. Også av det hensyn kan vi bedre ivareta andre innsatte og ansatte, med tenke på smittefare.

Leder av Ungdom Mot Vold, Farid Bouras, er sjokkert over fengselsbetjentenes tillitsvalgt.

- Dette minner meg om apartheidregimet i Sør-Afrika. Et eget kebabfengsel løser ikke kriminaliteten. Med Schengen og åpne grenser er de kriminelle mer organisert og i fri flyt. Bruk heller pengene til et eget fengsel på mer internasjonalt politisamarbeid, tordner Bouras. For 12 år siden foreslo direktøren ved Ullersmo eget fengsel for utlendinger. Han ble slaktet av kritikere. I 2004 støttet sjefen ved Oslo fengsel forslaget. Også han ble møtt med kald skulder. Sist gang Justisdepartementet drøftet saken, var i en stortingsmelding fra 1998.

Soning i hjemlandet

Men mye har skjedd siden den tid mener KY-leder Svenkerud. Den ferske statistikken viser nemlig en klar trend og utvikling:

Antall utenlandske nyinnsettelser øker i norske fengsler, med mer enn 400 personer bare siden år 2000.

Brannfakkelen fra KY kommer bare noen dager etter at justisminister Knut Storberget la frem en handlingsplan for soningskøen. Et av tiltakene var å iverksette raskere overføring til soning i hjemlandet for utenlandske innsatte.

Fangestatistikken viser ikke innsatte som er norske, men med en annen etnisk bakgrunn, f.eks. annengenerasjons innvandrere. Innvandrerbefolkningen består av 387000 personer, og denne gruppen utgjør 8,3 prosent av befolkningen. Nesten halvparten har norsk statsborgerskap.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks