Hovedinnhold

Angrepet av rasende svane

KRISTIANSAND (VG) Kersti Arbsved (63) sloss for livet da den illsinte svanen Oscar to ganger dro kvinnen under vann.
Svaneangrepet skjedde i den idylliske naturparken Ravndalen i Kristiansand fredag. Politiet avlivet Oscar på stedet med et skudd fra et haglgevær.

VG snakket med 63-åringen, opprinnelig fra Sverige, etter at hun ble skrevet ut fra Vest-Agder sentralsykehus i går.

- Jeg er øm i hele kroppen. Flere steder har jeg skrubbsår, jeg har feber og fikk litt vann i lungene. Fortsatt er jeg sjokkert, forteller Arbsved.

Svaneduo regjerer

Fredag tok 63-åringen og hennes datter, Charlotte Sund, med seg barna Anna (2), Adam (4) og Julia (5) for å mate fuglene i Ravndalen.

I Kristiansand er det velkjent at der regjerer svanen Oscar og maken Camilla, skriver Fædrelandsvennen.

- Vi visste at Oscar kunne bli sint og holdt oss på god avstand. Oscar lå 10-15 meter unna, på andre siden av vannet, forteller Arbsved.

Plutselig ble idyllen brutt. Oscar lettet og kom flygende i stor fart mot Arbsved. Hun rakk og snu seg og slå på bremsen på barnevognen der toåringen satt.

- Grep tak i baken

- Så kjente jeg Oscar grep tak i baken min og dro av alle krefter. Jeg prøvde å skjerme barnevognen, men den veltet. Jeg ble slept ned i dammen, trukket over fem meter og rett under vann, skildrer Arbsved.

Hun dasket løs på den illsinte svanen med håndvesken. Til slutt greide hun å kare seg mot land, men var påført flere sår av Oscar. Og da 63-åringen trodde hun var på trygg grunn, slo Oscar til igjen.

- På nytt dro han meg under vann. Jeg følte nærmest jeg skulle drukne, forteller Arbsved.

Rømte i sikkerhet

Barnebarna på fire og fem år hadde rømt i sikkerhet. Toåringen lå skrikende i barnevognen og mamma Charlotte løp reddende til.

- Jeg ringte politiet. Det så fryktelig ut da svanen hakket med nebbet og slo løs med vingene mens mamma lå både over og under vann, forteller Charlotte.

Datteren kastet stein på Oscar som trakk seg tilbake.

- Jeg veier 70 kilo. Tenk om svanen hadde angrepet ett av barnebarna mine. De hadde ikke hatt en sjanse, sier Arbsved.

Farlige for barn

Datteren Charlotte forteller at barna ikke våget å gå ut av bilen etter den gruoppvekkende opplevelsen.

Ifølge politiet har Oscar også tidligere vært aggressiv og gått til angrep når maken Camilla har ruget på egg.

- Svaner kan være farlige for barn. De kan bite hardt og slå med sine kraftige vinger. Det må folk være oppmerksomme på, sier naturforvalter Trond Johanson i Kristiansand kommune.

Svømmer normalt i ro

Han påpeker at svanene vanligvis svømmer rundt i havnebasseng der kaikanten skiller svanene fra mennesker. Der kan ikke svanene bykse opp og bite.

- Vi er usikre på om det var nødvendig av politiet å gå så drastisk til verks, men politiet har myndighet til å ta livet av fredet vilt, sier Johanson.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks