Hovedinnhold

Snåsamannens ukjente spion-fortid

<p>SPION: Joralf Gjerstad spilte en viktig rolle under sabotasjeaksjonen som fikk navnet «Operasjon Rype». Foto: GEIR OTTO JOHANSEN</p>

SPION: Joralf Gjerstad spilte en viktig rolle under sabotasjeaksjonen som fikk navnet «Operasjon Rype». Foto: GEIR OTTO JOHANSEN

Under krigen drev tenåringen Joralf Gjerstad spionasje for norske sabotører i forkant av den spektakulære sprengningen av jernbanebrua over Jørstadelva.

Denne saken handler om:

Vi Menn kan denne uken fortelle den til nå ukjente historien om Joralf Gjerstad, bedre kjent som Snåsamannen, og hans innsats for motstandsbevegelsen under krigen.

Unike bilder: Slik jobber Snåsamannen

I intervjuet forteller Gjerstad for første gang åpent og detaljert om hvordan han ble vervet til motstandsarbeidet. Tenåringen Gjerstad ble blant annet bedt om å følge med på togene som passerte gjennom bygda og samle informasjon om nazister i området. Ved en anledning skal han også ha fungert som kurer med ting som skulle til Sverige.

«Operasjon Rype»

<p>FAKSIMILE: VI Menn kan denne uken fortelle den hittil ukjente historien om Snåsamannens rolle i motstandsarbeidet under krigen.</p>

FAKSIMILE: VI Menn kan denne uken fortelle den hittil ukjente historien om Snåsamannens rolle i motstandsarbeidet under krigen.

I 1944 fikk Gjerstad en viktig rolle i sabotasjeaksjonen som fikk navnet «Operasjon Rype». Oppdraget var å hindre 150.000 tyske soldater fra nordområdene å komme Hitler til unnsetning fra Norge. Det var menn fra den kjente sabotasjegruppen Kompani Linge som gjennomførte aksjonen. Gruppen, som var britisk ledet, ble satt i land i Jøssundfjorden. Senere sluttet flere nordmenn seg til gruppen og tok base på svensk territorium, før de tok seg tilbake til målet på ski, skriver Vi Menn.

Husker du? Snåsamannen reddet Northug over telefon

I forkant av aksjonen hadde Gjerstad og to jevnaldrende gutter holdt oppsikt med togtrafikken og registrert hvor mange tog som gikk sørover og hvor mange som gikk nordover.

– Natta før selve aksjonen fikk vi beskjed om å brenne alt vi hadde av papirer. Noe stort skulle skje, minnes Jerstad.

Elva farget rød

Seks timer etter at sabotørene hadde sprengt brua kom et tysk troppetog og styrtet i elva. 78 tyske soldater og to norske jernbaneansatte omkom i ulykken. Joralf Gjerstad var blant dem som ble utkommandert for å delta i opprydningsarbeidet.

Han husker fortsatt det grusomme synet som møtte dem:

Elva var farget rød av blod. Vognene lå sammenfiltret – mange i selve elva. Gjerstad minnes at bare en av soldatene fortsatt var i live. Han mumlet noen ord på tysk, så døde han.

Les også: Snåsamannen: - Aldri følt meg som en hedersmann

Ifølge Vi Menn utløste den dramatiske nyheten om sabotasjeaksjonen mot Jørstadbrua et voldsomt raseri blant nazi-toppene i Berlin. Etter et møte mellom Hitler og rikskommisær Josef Terboven ble det overlevert en resolusjon der Hitler ga Terboven og Vidkun Quisling tillatelse til å gå hardt fram for å knekke sabotasjelysten i Norge. På grunn av togaksjonen skulle det skytes 10.000 gisler. Hevnaksjonen ble imidlertid avblåst.

– Hele hendelsen ble noe som ikke skulle snakkes om, for vi var heldige som ikke ble skutt. Arbeidet med å rydde opp og bære maltrakterte mennesker har preget oss hele livet. I dag får man hjelp til å bearbeide slike opplevelser. Vi fikk ingen hjelp. Det var vanskelig å sove de første nettene, sier Gjerstad til Vi Menn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks