Hovedinnhold

Staten: Breivik ikke utsatt for overgrep i fengsel

* Dørene lukkes under befaringene
* Har playstation og tv i fengsel

<p>SAKSØKER: Anders Behring Breivik har saksøkt staten på grunn av soningsforholdene i fengselet, der han har sittet under stor grad av isolasjon.</p>

SAKSØKER: Anders Behring Breivik har saksøkt staten på grunn av soningsforholdene i fengselet, der han har sittet under stor grad av isolasjon.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Regjeringsadvokaten mener de strenge soningsvilkårene rundt Anders Behring Breivik (36) er nødvendige.

Onsdag morgen blir det også klart at Regjeringsadvokaten har fått medhold i kravet om at befaringene i sakene holdes for lukkede dører.

Terroristen har gått til søksmål mot staten for det han mener er umenneskelige soningsforhold i fengsel. I dag kom sluttinnlegget fra Regjeringsadvokaten, før rettssaken starter opp 15. mars.

– Saksøker er verken sosialt eller sensorisk isolert. Han har tre ulike rom han disponerer – bocelle, studiecelle og treningscelle, og han kan bevege seg fritt mellom disse. Han har daglig tilbud om lufting i luftegård. Det er også startet botrening ved at han selv lager mat og vasker tøy, skriver Marius Emberland ved Regjeringsadvokaten i sitt prosesskriv.

Han har også tilgang til PC uten nettilgang, tv og playstation.

Truet med sultestreik: Ville ha bedre Playstation

Breivik soner en dom på 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år, etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya 22. juli 2011. Til sammen ble 77 mennesker drept i angrepene.

– Han har selv avvist en rekke forslag til aktivisering og sosiale tiltak. Han har løpende medisinsk oppfølging. Det foreligger ingen holdepunkter for at Breivik har har fysiske eller psykiske plager som følge av soningsforholdene, sier Emberland.

Vil hindre kontakt med høyreekstreme

I stevningen klager Breivik blant annet på bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev, og mener særlig isolasjon og kommunikasjonskontroll innebærer menneskerettighetsbrudd.

Kriminalomsorgen har hele tiden hevdet at det må være strenge restriksjoner rundt Breivik, blant annet for å hindre ham i å knytte kontakter med andre høyreekstreme for å planlegge nye, straffbare handlinger.

Mener han klager og setter krav: Fengselsbetjenter slitne av Breivik

– Det er berettiget grunn til å frykte at slik nettverksbygging vil kunne bidra til å skade vitale samfunnsinteresser, ved at enkeltpersoner stimuleres til å begå nye voldshandlinger eller begår ytterligere terrorhandlinger, skriver Regjeringsadvokaten.

Han peker også på at internett var helt avgjørende for radikaliseringen av Breivik selv.

– Brevkontrollen innebærer ikke inngrep i eksisterende relasjoner, men medfører enkelte begrensninger i hans adgang til å etablere nye nettverk med individer som hat kontaktet ham eller som han selv ønsker å etablere kontakt med i tiden etter at han ble fengslet, står det i prosesskrivet.

BAKGRUNN: Breiviks historie fra fødsel til 22. juli

Kritikk fra Sivilombudsmannen

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet besøkte Skien fengsel i fjor sommer, og mente regimet på avdelingen hvor Breivik soner representerer en forhøyet risiko for umenneskelig behandling. De kom med forslag til en rekke tiltak, blant annet at fengselet utvider fellesskapet mellom innsatte og ansatte. De anbefalte også at visuelle overvåkningen av samtaler mellom innsatte og helsepersonell ble avsluttet.

Tirsdag kveld ble det såkalte sluttinnlegget i Breiviks søksmål mot Staten offentliggjort av Oslo tingrett. Der fremgår det at advokat Øystein Storrvik vil føre bevis for at den terrordømte 36-åringen har blitt skadet av det spesielle soningsregimet han er underlagt.

– Ett eksempel er at han har sluttet å studere. Det at man slutter med positiv aktivitet er en typisk følge av det å sitte på isolasjon, sier Storrvik til VG.

Øystein Storrvik opplyser at de også vil legge frem andre eksempler på soningsskader, men han ønsker ikke å foregripe rettssaken som starter 15. mars. Av sikkerhetsgrunner er saken flyttet fra Oslo tinghus til gymsalen i Skien fengsel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks