Hovedinnhold

Rettspsykiater: – En umoden, identitetsløs narsissist som vil ha oppmerksomhet

SKIEN/OSLO(VG) Det er ingenting som tyder på at terrordømte Anders Behring Breivik har utviklet alvorlige skader, mener eksperter.

Denne saken handler om:

Anders Behring Breivik sa i sin forklaring onsdag at det bare er snakk om tid før han knekker sammen av sikkerhetsregimet i fengslet, og at staten forsøker å drepe han gjennom isolasjon.

– Jeg har vært nær ved å la meg knekke tidligere og jeg er nær ved å knekke nå. Selv den sterkeste person har en grense, sa Breivik.

Han viste til flere «overlevelsesteknikker» som han bruker for å motvirke det han beskriver som mental nedbryting, demoralisering og følelse av meningsløshet.

Han kalte Skien fengsel for sadistisk og grusomt, og sa at nøkkelen til overlevelse er å «aldri synes synd på seg selv, eller selvmedlidenhet»

Han ga deretter retten en innføring i hva han har hentet fra Hitlers bok Mein Kampf, og hvordan dette kan overføres til hans soning i fengsel.

– Jeg visste at jeg kom til å bli torturert, og kunne derfor forberede meg på dette, gjennom teknikker som brukes av spesialstyrker, uttalte Breivik.

VG DIREKTE: Følg saken her.

Klaget på kald kaffe og Fjordland-mat

I tillegg til å gå gjennom det han mener er alvorlige brudd på hans menneskerettigheter under soningen, brukte han også tid på å snakke om det han mener er mindre alvorlige brudd.

Ting som kald kaffe, høyttalermeldinger som ikke var relevante for Breivik som også kom inn på cellen hans, og nekting av tilgang på koffein og nikotin, var blant tingene han trakk frem.

– Jeg ble tvunget til inntak av Fjordlands billigste produkter, noen ganger den samme middagen to ganger på rad. Man vil kanskje mene at dette er lite viktig, men alle fra Oslo Vest vil være enig i at dette er verre enn waterboarding, sier Breivik.

Breivik sier at han kan dokumentere 54 brudd på hans menneskerettigheter, samt en rekke andre internasjonale konvensjoner, men forteller at nasjoalsosialismen gir ham enorm styrke. Disse styrkereservene skal likevel ha tatt slutt i desember.

Les også: – Jeg tror ikke så mange vil overlevd like lenge som meg

– Går inn i offerrollen

- Etter så mange års isolasjon har jeg begynt å elske Paradise Hotel, et klart tegn på at jeg har blitt alvorlig skadet, sier Breivik, som eksempel på hvor svekket han er blitt av tiden på cellen.

Rettspsykiater Henning Verøy, som følger rettssaken i Oslo tingrett, mener Breivik i sin forklaring går totalt inn i offerrollen.

– Han mener seg utsatt for umenneskelige og nedverdigende krenkelser, men det er vanskelig å ta tak i hans definisjonsskader når han sammenligner Fjordland-mat med waterboarding, samt dette med at han liker Paradise Hotell. For oss er dette utilsiktede morsomheter, men det blir vanskelig å se hva som er seriøst. Dette viser narsissisten i han, og hvordan han forsøker å fremstille seg som et offer. Samtidig hopper han bukk over alt han har utsatt andre for, sier Verøy.

Les også: Hevder han har gått fra vold til politisk aktivisme

Verøy mener Breivik ikke har åpenbare skader, og at han vil ha oppmerksomhet:

Han er ikke åpenbart sinnslidende. Han er en umoden, identitetsløs, narsissist som vil ha oppmerksomhet, sier Verøy.

<p>I RETTEN: Anders Behring Breivik ankommer her rettsakens andre dag i Skien fengsel. Eksperter VG har snakket med mener det ikke er noe som tyder på at Breivik har fått alvorlige skader under soningen.</p>

I RETTEN: Anders Behring Breivik ankommer her rettsakens andre dag i Skien fengsel. Eksperter VG har snakket med mener det ikke er noe som tyder på at Breivik har fått alvorlige skader under soningen.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

– Anser seg selv som blanding av helt og martyr

Psykiater Pål Hartvig, som har jobbet med rettspykiatri i årevis, sier at enhver frihetberøvelse er en innskrenking av menneskerettighetene.

–  Slik er systemet. Psykiateren vil si noe om det har gitt helseskader. Breivik ønsker ikke å snakke med psykiatere, men Randi Rosenqvist som skal vitne senere i dag, har en betydelig oversikt over hvordan han har det, sier Hartvig til VG.

Han mener spørsmålet også er om Breivik med sin ideologiske overbevisning tåler innskrenkingene bedre enn andre.

–  Han anser seg selv som en blanding av helt og martyr. Det kan gi ham ekstra motstandskraft, sier Hartvig.

Giæver kommenterer: – Vi burde vært spart denne saken

Hartvig mener at det fremkommer i retten at Breivik har betydelig menneskelig kontakt med fengselspersonalet.

 – Inntrykket mitt er at det er daglig betydelig verbal og blikkontakt med betjenter. Dette er folk som har en medmenneskelig holdning. Han har også veldig mye brevkontakt. Det er sensurert, men dette kan ikke sammenlignes med ekstrem isolasjon, sier psykiateren.

Ingen alvorlige skader

- Hvordan påvirkes man av isolasjon?

- Tåleevnen for isolasjon kommer an på hvordan man er skrudd sammen som menneske. Uansett kan ekstrem isolasjon føre til reaksjoner. Det kan gi depresjoner og også føre til psykotiske tilstander som sansebedrag og vrangforestillinger. Men det finnes eneboere som lever uten menneskelig kontakt over lang tid som ikke reagerer på den måten. Det har kommet frem i retten at han har sagt nei til sosiale tiltak, for eksempel innebandyspill. Nå har han levd i dette regimet i noen år og det er ikke noe som tyder på at han har utviklet alvorlige skader, sier Pål Hartvig.

Han beskriver Anders Behring Breivik som et meget spesielt menneske.

– Det er en personlighetsforstyrrelse her og etter den forferdelige forbrytelsen han har utført er det viktig at det stadig er et sikkerhetsopplegg rundt ham. Så må systemet vurdere om det kan lempes litt på det, sier han.

Tre rom, TV og Playstation: Slik er Breiviks liv i fengsel

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks