Hovedinnhold

Amnesty om FN-undersøkelse: - Blir mye klaging på bagateller

- MYE KLAGING PÅ BAGATELLER: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, mener norsk politikk ofte kan bli navlebeskuende. Foto: Scanpix
- MYE KLAGING PÅ BAGATELLER: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, mener norsk politikk ofte kan bli navlebeskuende. Foto: Scanpix
(VG Nett) Norske internasjonale organisasjoner mener nordmenn bør huske på hvor godt vi egentlig har det i dette landet, etter at FN nå rangerer Norge som nummer én på listen over land det er best å bo i.


Norge ligger nok en gang på topp i FNs årlige rangering av landene hvor det er best å leve.

Amnesty International jobber til daglig med grove menneskerettighetsbrudd, tortur, seksuelle overgrep og andre former for grove overgrep. Organisasjonen mener nordmenn skal være glade for hvor godt vi har det her i landet og mener at valgkampen i år var navlebeskuende.

- Når man sitter i vår virkelighet, kan det bli en påkjenning, at det blir mye klaging på bagateller, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International til VG Nett.

Rangeringen av de 182 landene på listen er gjort av FNs utviklingsprogram, basert på kriterier som forventet levealder, skrive- og leseferdigheter, skolegang og bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger. Også flere ganger tidligere har Norge tronet øverst i kåringen.

God morgen:Du bor i verdens beste land!

Sammenliknet med situasjonen i andre deler av verden, mener generalsekretæren i Amnesty at vi har det bra:

- De fleste har økonomisk sikkerhet, som innebærer at de har tilgang til helsevesenet og utdanning, noe som på ingen måte er regelen overalt i verden, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International til VG Nett.

- Tror du nordmenn forstår hvor godt vi har det?

- Rett etter en valgkamp må jeg si at det virker som vi ikke forstår det. Gjennom en valgkamp kan man få en opplevelse av at man ikke har fungerende helsevesen eller utdanningssystem, at folk dør som fluer mens de venter på å komme inn på sykehus eller at de fleste går ti år på skole og kommer ut mindre smarte enn da de begynte, sier han.

Hva er det beste med å bo i Norge?- Du som er født eller kommet til landet og får lov å leve her, har vinnerloddet i livets lotteri. (Jan fra Bamble)Diskuter og si hva du mener her!

- Mye misnøye og klaging

Undersøkelsen rangerer Norge, Australia og Island som de tre beste landene å bo i. De tre verste er Niger, Afghanistan, Sierrra Leone.

- IKKE KLAR OVER HVOR GODT VI HAR DET: Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide, mener nordmenn bør huske på hvor godt vi har det. Foto: Scanpix
- IKKE KLAR OVER HVOR GODT VI HAR DET: Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide, mener nordmenn bør huske på hvor godt vi har det. Foto: Scanpix

- Nordmenn er nok ikke klar over hvor godt vi har det, vi opplever ganske mye misnøye og klaging, i det store globale perspektivet burde man kanskje være noe tilbakeholdne med det, sier generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp til VG Nett.

Han understreker at det er stor giverglede i den norske befolkningen.

- Samtidig må vi ikke være for negative, det er en stor raushet i den norske befolkningen når det gjelder bistand, vi er kanskje det landet i verden som bruker mest penger per hode internasjonalt, det er stor oppslutning om at vi skal bidra int for at vi skal jevne ut forholdene.

VG Nett-leser:- Vi lager problemer ut av ingenting, syter, klager og har det verre generelt enn noen andre. (Anonym, 22)Hva er det beste med å bo i Norge? Diskuter her!

- Minner oss på hvor heldige vi er

Generalsekretær i Care, Marte Gerhardsen, leder en organisasjon som nå er fullt engasjert i arbeidet for ofrene for flom og jordskjelv i Sørøst-Asia og sultkatastrofen på Afrikas Horn.

- Jeg håper det minner oss på hvor heldige vi er og at vi tar et ansvar for de som ikke er så heldige som oss, sier Gerhardsen og understreker at svært mange nordmenn engasjerer seg og viser giverglede når katastrofer rammer mennesker i andre deler av verden.

Gerhardsen forteller at da Care kom til Norge, var det etter krigen i 1946, for å yte nødhjelp til de som ble rammet av krigens herjinger her i landet.

- Det er viktig å minne om at det ikke er så lenge siden vi trengte hjelp. Når vi får slike rapporter må vi huske på at vi er heldige, sier Gerhardsen. Nå håper generalsekretæren at FN-rangeringen vil være en inspirasjon for å yte en innsats for TV-aksjonen.

- Ikke glem de hjemløse

John Peder Egenæs i Amnesty understreker at alt likevel ikke bare er såre vel i Kongeriket Norge.

- Selv om det ville være galt å rulle seg i elendigheten, når Norge tross alt er et fantastisk land å bo i, er det viktig at vi ikke dermed glemmer at det er folk som er hjemløse, at vi hele tiden må spørre om det er riktig å tvangsinnlegge denne personen og at det er psykisk syke som sitter i norske fengsler.

SAMLER INN PENGER: Under årets tv-aksjon samler inn Care inn penger til kvinner i Afrika. Foto: Scanpix
SAMLER INN PENGER: Under årets tv-aksjon samler inn Care inn penger til kvinner i Afrika. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks