Hovedinnhold

- AMK ønsker saken skal dysses ned

(VG Nett) Familien til avdøde Døndu Tulum (63) vil onsdag offentliggjøre nødsamtalene til AMK for å vise at de ikke var spesielt truende, slik Ullevål universitetssykehus har hevdet.

Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) vil ikke selv gi ut lydloggen, men siden loggen regnes som en del av journalen har de etterlatte rett til å få den utlevert.

I går var avdødes sønn, Kutluay Tulum , og advokatfullmektig Shahzdad Nazir, på et møte med Oslo universitetssykehus hvor de fikk høre ti forskjellige nødsamtaler. Det var flere familiemedlemmer som ringte til AMK søndag formiddag for å skaffe hjelp til Tulum som hadde hjertestans.

- Uttalelsene har ikke vært så alvorlige som AMK hevdet. Vi ønsker å publisere innholdet i lydfilene slik alle kan se at saken ikke er slik som de har fremstilt, sier Nazir til VG Nett.

- Ville forsones

Advokatfullmektigen mener Ullevål universitetssykehus ga klart uttrykk for at omtalen av den sene ambulanseuttrykningen skader forholdet med AMK-sentralen og allmenheten.

REAGERER: Avdødes sønn Kutluay Tulum deltok på møtet på sykehuset tirsdag kveld. Foto: Jarle Brenna
REAGERER: Avdødes sønn Kutluay Tulum deltok på møtet på sykehuset tirsdag kveld. Foto: Jarle Brenna

- Det var et ønske fra AMK at saken ikke fikk mer medieomtale, og de ville ha forsoning med familien, hevder Shahzdad Nazir, som selv deltok på møtet.

VGTV:Hør politiets samband,
og se amatøropptak fra stedet

Ullevål universitetssykehus har brukt de siste dagene til å hente ut dokumentasjon fra nødsamtalene, involverte ansatte og sambandskommunikasjonen.

- Det var ikke vår intensjon å møte pårørende for å dysse ned denne saken i mediene. Vi ønsket derimot å gi pårørende en mulighet til å få en samlet oversikt over hendelsesforløpet gjennom å lytte til lydloggen. Vi har erfaring med at dette er vesentlig for mange pårørendes sorgprosess, sier klinikkleder Olav Røise på Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus til VG Nett.

- Et rop om hjelp

Shahzdad Nazir forteller til Nettavisen at man på samtalene hører banning og frustrerte ord, samt hyl og skrik fra flere medlemmer.

- Men det er klart at dette er rop om hjelp - og ikke drapstrusler, sier han til nettsteder.

AMK-sentralen mente søndag at familien opptrådte så truende at de trengte bistand fra politiet. Av samme grunn turte ikke ambulansearbeiderne å kjøre helt frem til åstedet hvor Døndu Tulum var i ferd med å dø. De parkerte isteden i området.

Da politiet kom til boligblokken så de seg nødt til å legge to av familiemedlemmene i håndjern for å sikre stedet for ambulansen. Ifølge politiet skal familien ha kommet med drapstrusler, både mot politiet og ambulansetjenesten.

Familien har anmeldt både ambulansetjenesten og politiet for å ha forårsaken 63-åringens død ved å opptre uaktsomt.

Tok 24 minutter

Ifølge AMK mottok de den første nødsamtalen klokken 11.32. Ambulansen ble bestilt for akuttoppdrag klokken 11.38. Klokken 11.43 får en politipatrulje i oppdrag å bistå ambulansetjeensten.

DØDE: Døndu Tulum (63) var død da ambulansen endelig kom frem til leiligheten på Tøyen i Oslo sentrum. Foto: Privat
DØDE: Døndu Tulum (63) var død da ambulansen endelig kom frem til leiligheten på Tøyen i Oslo sentrum. Foto: Privat

Klokken 11.48 kommer politiet til stedet, og legger to familiemedlemmer i bakken. Seks minutter senere er politiet inne i leiligheten hvor Døndu Tulum ligger livløs på gulvet.

Klokken 11.56 er ambulansepersonellet fremme hos pasienten. Da hadde det gått 24 minutter fra den første nødmeldingen. En uttrykning fra ambulansestasjonen på legevakten i Storgata til Jens Bjelkes gate på Tøyen, hvor familien bor, tar normalt tre-fire minutter.

Ved hjertestans etter pasienten normalt død eller påført varig hjerneskade etter syv-åtte minutter. Allerede etter fire-fem minutter tar hjernen skade.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks