Hovedinnhold

- AMK må tåle å bli utskjelt

Akhenaton de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering mener AMK må være så profesjonelle at de tåler kraftig utskjelling.

En utskrift mellom familien til Døndu Tulum (63) som døde på Tøyen 3. januar og nødnummersentralen AMK, viser blant annet at kraftige skjellsord førte til at personellet vegret seg for å sende ambulanse:

«Sug meg, sug meg, ok», var noe av den grove språkbruken som ble brukt. Akhenaton de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering mener at AMK-ansatte må tåle å bli utskjelt.

Debatt:«Man skal ikke ordlegge seg slik»

- Det er trist, men profesjonaliteten skal håndtere dette. Det er jobben deres. Hvis ikke må de få inn nye folk. Selvfølgelig støtter jeg ikke ordbruken, men denne typen utskjelling kommer som en konsekvens av tidligere tabber og synkende tillit.

Det er ingen som ønsket denne situasjonen, men AMK inntok en ovenfra og ned-holdning som forverret det hele. Han mener det er snakk om et sammensatt problem.

- Mangler profesjonalitet

REAGERER: Akhenaton de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
REAGERER: Akhenaton de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering. Foto: MARTE VIKE ARNESEN

- Det er en mangel på profesjonalitet som er vanskelig å forklare, samtidig som de har et problem med å håndtere minoriteter. Det er for få fremmedkulturelle innenfor AMK-systemet.

- Jeg sier ikke at det er rasisme i denne saken, men her har en person mistet livet fordi det har gått galt på en eller annen måte. Man mister tilliten til helsevesenet når man ser slike episoder gjenta seg, hever de Leon.

Loggen viser også at ambulansepersonalet aldri opplyste om at ambulanse var på vei. Dette mener forsvareren utløste truslene og ukvemsordene fra familien.

- Hadde AMK-sentralen sagt en ambulanse var på vei, hadde situasjonen utviklet seg på en helt annen måte, sier familiens advokat Shahzad Nazir.

Forsvareren forklarte at det var måten de AMK-ansatte tok imot de fortvilte henvendelsene fra den norsk-tyrkiske familien som førte til at utskjellingen begynte.

Loggen på TV

TV2 la i går kveld ut hele loggen.

- Mora til hun som gråter i baksetet her - der er det på Tøyen - er dau. Hvis du ikke har sendt en ambulanse så er ... skjønner du det? sier en innringer, som forteller at han er på vei i bil til den døende tyrkiske kvinnen.

- Ja, men du, det du sier nå blir tatt opp på bånd, svarer den AMK-ansatte.

- Det driter jeg så jævlig i, svarer familiemedlemmet.

- Ja, men vi kommer til å sende politiet til deg for du ...

- Sug meg, sug meg, ok

Helsetilsynet har tidligere varslet at de vil gå gjennom hele saken for å finne ut om noen kan lastes. AMKs pressevakt kunne ikke svare på anklagene i går kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks