Hovedinnhold

Slik er den knusende rapporten

Foto: Faksimilie: Helsetilsynets rapport
Foto: Faksimilie: Helsetilsynets rapport
(VG Nett) Helsetilsynets rapport retter knusende kritikk mot både ambulansepersonellet og Ullevål universitetssykehus i ambulansesaken.

Denne saken handler om:

Helsetilsynet i Oslo og Akershus mener ambulansepersonellet som etterlot hardt skadde Ali Farah (37) i Sofienbergparken 6. august i år, «ikke fulgte plikten til å yte øyeblikkelig hjelp.

Tilsynet mener også at de to ambulansearbeiderne hadde «en klart diskriminerende oppførsel, som kan forstås med rasistiske overtoner».

LES RAPPORTEN I SIN HELEHET HER!

(VG Nett har tatt bort enkelte navn på vitner i rapporten, men ellers er den presentert i sin helhet slik den er levert fra Helsetilsynet)

- Personellets handling var et markant avvik fra faglig standard, sa fylkeslege Petter Schou i Oslo da han presenterte tilsynssaken onsdag.

Systemsvikt

Helsetilsynet retter i rapporten ikke bare kritikk mot de to ambulansearbeiderne, men også mot Ullevål universitetssykehus.

Tilsynet mener «det foreligger tegn på alvorlig systemsvikt» når det gjelder sykehusets prosedyrer, holdningsskapende arbeid og kommunikasjon innenfor ambulansetjenesten.

- Det var en alvorlig svikt i kommunikasjonen mellom AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) og Legevakten, sa Schou.

Les også: - Vil granske AMK-operatør

Obs på subkulturer

Helsetilsynet hevder videre at Ullevål ikke har tatt inn over seg hvilken hard og brutal hverdag ambulansepersonellet lever med, og at man har latt det utvikle seg en usunn «subkultur» blant de ansatte i tjenesten.

- Sykehuset må være mye mer obs på at det kan danne seg subkulturer i så harde tjenester som ambulansetjenesten, sa Schou.

GA IKKE HJELP: Sjokkerte vitner reagerte sterkt på at ambulansen forlot Sofienbergparken uten å gi hjelp til skadede Ali Farah (37) mandag 6. august. Foto: Caroline Drefvelin
GA IKKE HJELP: Sjokkerte vitner reagerte sterkt på at ambulansen forlot Sofienbergparken uten å gi hjelp til skadede Ali Farah (37) mandag 6. august. Foto: Caroline Drefvelin

Han la til at selv om medieoppmerksomheten omkring episoden i Sofienbergparken er spesiell, er saken i seg selv ikke unik.

Mange vitner

- Vi har noen enkeltsaker som ligner på denne og som vi ikke liker. Det finnes nok også mange saker aldri vi får vite om. Grunnen til at denne saken har fått så mye oppmerksomhet er fort det var så mange vitner som engasjerte seg, sier Schou til VG Nett.

Legger seg flate

Ullevål universitetssykehus legger seg flat for kritikken fra Helsetilsynet. Sykehuset innrømmer at ambulansepersonellet feilvurderte tilstanden til hardt skadde Ali Farah i Sofienbergparken.

- Ambulansepersonellet skulle aldri ha forlatt stedet uten pasienten, sa sykehusdirektør Tove Strand ved Ullevål universitetssykehus på en pressekonferanse onsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks