Hovedinnhold

- Ambassaden glemte å fjerne øvingsbombe

BILEN: Dette er bilen som utløste bombefrykt i Oslo sentrum etter en sikkerhetssjekk ved den amerikanske ambassaden. Foto: Fredrik Hove/Hove Media
BILEN: Dette er bilen som utløste bombefrykt i Oslo sentrum etter en sikkerhetssjekk ved den amerikanske ambassaden. Foto: Fredrik Hove/Hove Media
HENRIK IBSENS GATE (VG Nett) Det ble full alarm da den amerikanske ambassaden glemte å fjerne en øvingsbombe fra en bil.

Tips oss

Politiet har undersøkt den
mistenkelige gjenstanden som utløste masseevakuering og bombefrykt i Oslo.

- Det var en øvingsbombe som amerikanerne har vedkjent seg. Den ble brukt under en intern øvelse, og så er den glemt fjernet, sier stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen til VG Nett.

Oslo-politiet la klokken 13.26 ut melding på Twitter om de hadde avklart situasjonen:

«Amerikanske Ambassade: vi har funnet og sjekket ut en ufarlig gjenstand under bil ved bygningen. Alle evakuerte kan returnere til området.»

- Så naturtro ut

Et stort område mellom Nationaltheatret, Slottsplassen og Solli plass ble ved 11.50-tiden evakuert etter at en mistenkelig gjenstand ble funnet under en bil ved USAs ambassade.

- Sikkerhetsvakten ved ambassaden reagerte helt riktig da de varslet oss. Feilen de har gjort er å ikke fjerne den falske bomben fra under bilen. Den så svært naturtro ut, sier Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under grafikken

Grafikk: Tom Byermoen
Grafikk: Tom Byermoen

Den mistenkelige bilen ble stoppet på vei inn til den amerikanske ambassadens område i Henriks Ibsens gate i Oslo av sikkerhetspersonale. Bombegruppen til politiet fikk kontroll over det som viste seg å være en øvingsbombe under en norskregistrert bil tilhørende ambassaden.

Bilen har blitt brukt til bombeøvelser ved ambassaden, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet skriver videre at de beklager konsekvensene aksjonen har ført til, men at de måtte reagere som om trusselen var reell.

- Jeg har ikke inntrykk av at denne gjenstanden ble plassert der for å skremme. Politiet reagerte på meldingen om en bombelignende gjenstand. Det viste seg å være en falsk alarm, sier innsatsleder Tor Olav Heggem.

Rutinemessig evakuering

Politiet evakuerte et område på 500 meter i radius rundt den amerikanske ambassaden i Oslo. Store politistyrker ble også sendt til området. Ifølge innsatsleder Heggem i politiet er ikke rutinene i slike situasjoner endret etter 22. juli-angrepene i fjor.

- Nei, det er ikke vesentlig endret etter 22. juli. Vi oppdaterer oss hele tiden på hvordan vi skal utføre slike angrep, sier Heggem.

Artikkelen fortsetter under bildet

PAKKER SAMMEN: Politiet tar ned sperringene rundt USAs ambassade. Foto: Tim Peters
PAKKER SAMMEN: Politiet tar ned sperringene rundt USAs ambassade. Foto: Tim Peters

Pressesjef i Oslo-politiet, Unni Grøndahl, opplyser at alle tiltakene som ble iverksatt etter at politiet fikk tipset om den mistenkelige gjenstanden, nå er opphevet. Alle sperringer fjernes og samtlige evakuerte får vende tilbake til området, opplyser Grøndal.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks