Hovedinnhold

Ambassadeansatte evakuerte - besøkende ble igjen i resepsjonen

** Politiet hadde ikke lov til å gå inn
** - De regnet området som trygt
** Vitne: - Fikk ikke informasjon om bomben

(VG Nett) Besøkende hørte bombealarmen gå og så de ansatte forsvinne fra skranken. Selv forteller de at de fikk beskjed om å holde seg inne i bygget.

VG Nett har vært i kontakt med flere mennesker som var inne i ambassadens resepsjonsområde da en mistenkelig gjenstand under en bil i innkjørselen utløste bombealarm, kloss inntil bygget.

- Det kom en stemme på høyttaleren som sa «legg dere ned og hold hendene over hodet». De ansatte ble selv raskt evakuert ut og forsvant bare, forteller en av dem som opplevde dramaet fra innsiden.

Bakgrunn: - Ambassaden glemte å fjerne øvingsbombe

I resepsjonen på ambassaden, som ligger bak høye gjerder og en flyplass-lignende sikkerhetskontroll, søker utlendinger om visum og ande papirer før reiser inn i USA. Blant andre var flere unge, norske studenter i køen utenfor og inne i selve bygget da alarmen gikk.

- Vi fikk bare beskjed om å holde oss unna vinduene, noe de fleste ikke gjorde, forteller et annet vitne videre.

De ansatte i resepsjonen skal raskt ha blitt evakuert ut rundt dem, uten at det ble gitt informasjon om hva som skjedde. De fleste besøkende hadde ikke engang med seg mobiltelefon inn på grunn av sikkerhetskontrollen.

Utenfor sperret politiet av et område fra Sollis plass og ned til Nationaltheatret i Oslo Sentrum, og satte en evakueringssone på 500 meter rundt bilen med den mistenkelige gjenstanden.

T-banen fikk ikke lov til å kjøre under gaten, men et steinkast unna, inne i selve bygget, satt og lå altså ambassadens besøkende og ventet.

- Jeg oppfattet ikke situasjonen som veldig skremmende der og da, men i ettertid synes jeg det er underlig at vi som satt i ambassaden ikke ble evakuert mens store deler av sentrum, inkludert Slottet, ble det, sier Stina Lindholm (22) til bt.no.

SPESIALIST: Politiets bombeenhet undersøkte ambassadebilen med den falske bomben under. Her kler en av tjenestemennene på seg en spesialdrakt i nærheten av den amerikanske ambassaden. Foto: Benjamin Olafsen Ree
SPESIALIST: Politiets bombeenhet undersøkte ambassadebilen med den falske bomben under. Her kler en av tjenestemennene på seg en spesialdrakt i nærheten av den amerikanske ambassaden. Foto: Benjamin Olafsen Ree


- Lite informasjon

Også hun sier at de ansatte løp ut av rommet og lot de besøkende sitte igjen.

Hun forteller videre at en sikkerhetsvakt sa til gruppen at han mente kontoret de satt i ikke var en farlig plass å være fordi bilen med den mistenkelige gjenstanden sto på den andre siden av bygget.

- Men sikkerhetsvakten hadde ikke mye informasjon til oss. Han bare nevnte at det kunne være noe med en bil, sier Lindholm til lokalavisen.

Det er uklart hvor de ambassadeansatte evakuerte. Men ifølge ett av vitnene ble det snakket om et bomberom. De nærmere 30 besøkende satt fast inne i resepsjonen i en to timer.

Årsaken til panikken viste seg til slutt å være en gjenglemt øvelsesbombe under en av ambassadens egne biler.

Lokalpolitikere raste og krevde en unnskyldning, men ambassaden var tirsdag ettermiddag svært tause - før de til slutt sendte ut en kortfattet pressemelding.

Les også: Politiet: - Må forsikre oss om at det ikke skjer igjen

BILEN: Dette er bilen som utløste bombefrykt i Oslo sentrum etter en sikkerhetssjekk ved den amerikanske ambassaden. Foto: Fredrik Hove
BILEN: Dette er bilen som utløste bombefrykt i Oslo sentrum etter en sikkerhetssjekk ved den amerikanske ambassaden. Foto: Fredrik Hove


- Ingen ytterligere kommentarer

VG Nett har onsdag, som dagen før, bedt ambassaden om å svare på en rekke spørsmål rundt hendelsesforløpet før og etter bombepanikken:

«Vi har foreløpig ingen ytterligere kommentar, men jeg tar kontakt hvis det skulle endre seg», skriver medierådgiver Marit Andersen i en epost.

Les også: Byrådsleder om bombe-blemmen: Dette bør USA betale

Politiet i Oslo har fått skryt for den effektive utrykningen til bombealarmen. Men de hadde ikke mulighet til å gå inn i selve ambassaden og evakuere der, da området er som amerikansk territorium å regne.

VGTV: Fullt kaos i Oslo etter falsk bombealarm

- Høres ikke ut som gal vurdering

Politiinspektør Johan Fredriksen sier de har opplysninger som

EVALUERER: Politiinspektør Johan Fredriksen sier bombeglippen vil bli nøye gjennomgått med den amerikanske ambassaden. Foto: HELGE MIKALSEN / VG
EVALUERER: Politiinspektør Johan Fredriksen sier bombeglippen vil bli nøye gjennomgått med den amerikanske ambassaden. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

tyder på at mellom 20 og 30 mennesker var inne resepsjonen i bygget. Han har selv tatt kontakt med ambassaden for å få klarhet i hva som faktisk foregikk:

- Det de opplyser er at området menneskene var i ligger diagonalt med området med bilen, og at de derfor regnet det som ganske trygt. De ville ikke sende disse menneskene ut i et område som ble regnet som mer utrygt enn det de var i, sier han til VG Nett.

- Ut fra det de sier, så synes jeg ikke at det høres ut som noen gal vurdering, legger han til.

- Ble de overlatt til seg selv der inne?

- Ambassaden sier at det satt en vaktmann med dem. Men jeg har selvsagt stor forståelse for at mennesker som havner i denne situasjonen gjør seg mange tanker og er redde, svarer Fredriksen.

Grafikk: TOM BYERMOEN
Grafikk: TOM BYERMOEN

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks