Hovedinnhold

- Alle Adecco-ansatte får etterbetalt overtid

FLAU SJEF: Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen liker svært dårlig den situasjonen selskapet er i. - Det er en pinlig og flau situasjon. Foto: Scanpix
FLAU SJEF: Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen liker svært dårlig den situasjonen selskapet er i. - Det er en pinlig og flau situasjon. Foto: Scanpix
RUSLØKKVEIEN (VG Nett) Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen beklager brudd på arbeidsbestemmelser og lover overtid til alle som har krav på det.

Fakta Adecco-saken

  • En av Norges største private sykehjemskjeder, Adecco Helse, innrømmet 17. februar å ha latt ansatte jobbe så lange vakter at det bryter med loven.
  • Saken gjaldt sykehjemmet Ammerudlunden i Oslo der ansatte skal ha jobbet 84 timer i uka uten overtidsbetaling og sovet i bomberommet.
  • 21. februar innrømmet Adecco at interne granskinger hadde avdekket tilsvarende brudd på arbeidsmiljøloven ved de fire andre sykehjemmene selskapet driver.
  • 22. februar sa Oslo kommune opp avtalen med Adecco Helse om drift av Ammerudlunden sykehjem.
  • Direktør Bård Kristiansen i Adecco Helse sa torsdag opp sin stilling etter å ha innrømmet at han har kjent til forholdene i lang tid.
  • 25. februar politianmeldte Arbeidstilsynet Adecco Helse for grove brudd på arbeidsmiljøloven ved sykehjemmene Ammerudlunden og Midtåsen i Oslo.
  • Allerede i januar skrev Dagbladet at renholdere i Adecco og andre selskaper med offentlige oppdragsgivere, ble betalt under tariffestet lønn. Det samme gjaldt lærervikarer og barnehageassistenter i flere kommuner.
  • I etterkant av de forskjellige avsløringene har en rekke kommuner bestemt at de ikke kommer til å fornye kontraktene med Adecco.

På en pressekonferanse i Oslo i ettermiddag, lovet Adecco-sjefen i Norge å rydde opp i skandalen som har rammet bemanningsselskapet.

- De siste dagene har det fremkommet flere brudd på arbeidsbestemmelser ved flere av Adeccos sykehjem. Det beklager jeg på det sterkeste, sier Øwre-Johnsen på pressekonferansen.

Adecco-sjefen lover at alle medarbeidere i selskapet skal få tarifflønn så raskt det er mulig å gjennomføre. Han lover også å etterbetale overtid.

- Alle Adecco-ansatte som har krav på overtid, skal få det utbetalt.

- Pinlig og flaut

Øwre-Johnsen sier at Adecco er helt avhengig av å være attraktiv arbeidsgiver.

- Vi jobber i et marked med knapphet på arbeidskraft. Vi hadde ikke vært der vi er i dag uten gode medarbeidere, sier Øwre-Johnsen.

Adecco har om lag 7000 ansatte i Norge.

Adecco-sjefen beskriver den siste tidens avsløringer som pinelige og flaue.

- Vi kan ikke leve med denne situasjonen. Den er svært alvorlig. Det har alltid vært Adeccos visjon om å være det beste bemanningsselskapet i Norge, sier Øwre-Johnsen.

Granskning

Adecco-sjefen har også iverksatt en intern og en ekstern granskning.

- Jeg har vært opptatt av å få avdekket omfang i denne saken, og har derfor iverksatt en intern gransking. Men for å få et objektivt syn på denne saken, så er jeg også avhengig av en ekstern granskning, sier Øwre-Johnsen.

Granskingen skal gjennomgå hele Adeccos virksomhet.

Adecco har engasjert advokat Jan Fougner til å lede den eksterne granskningen. Fougner er mannen som ledet granskningsutvalget som gikk LO og Gerd-Liv Valla i sømmene i 2007.

- Bevisste lovbrudd?

Fougner var til stede på pressekonferansen for å orientere om den kommende granskningen.

Advokaten sier det blir innsamling av data, timelister og e-poster. I tillegg planlegges det intervjuer med ansatte.

- Alle som er berørt vil få en advokat og rett til å gå igjennom intervjuene i etterkant, sier Fougner.

For Fougner blir det viktig å se på om det er blitt begått bevisste lovbrudd.

- Er dette et resultat av enkeltstående feil eller av beslutninger i ledelsen?

Granskningen er anslått til å ta opp mot tre måneder. Eventuelle funn skal rapporteres direkte til politiet og Arbeidstilsynet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks