Hovedinnhold

Ahus brøt loven - 20-åring døde

DØDE PÅ SYKEHUSET: Camilla Nymoen (20) døde etter en sykehustabbe på Ahus i september 2011. Nå får sykehuset refs fra Helsetilsynet. Foto: KRISTER SØRBØ, PRIVAT
DØDE PÅ SYKEHUSET: Camilla Nymoen (20) døde etter en sykehustabbe på Ahus i september 2011. Nå får sykehuset refs fra Helsetilsynet. Foto: KRISTER SØRBØ, PRIVAT
Helsetilsynet har avdekket at en rekke ting sviktet hos Ahus da en 20-åring ble lagt inn for en mandeloperasjon. Kvinnen døde av komplikasjonene.

Camilla Nymoen fikk ikke forsvarlig behandling da hun var lagt inn for å fjerne mandlene i september i fjor, ifølge tilsynsrapporten. Det som skulle være en rutineoperasjon gikk fryktelig galt, og 20-åringen døde på Rikshospitalet tre uker senere.

Nå har Helsetilsynet vurdert hendelsen på Akershus universitetssykehus (Ahus). Konklusjonen er at sykehuset har brutt loven, og at en rekke alvorlige feil ble gjort:

*Faresignalene ble ikke vurdert, erkjent og fulgt opp i nødvendig grad.

*Pasienten skulle vært undersøkt, vurdert og fulgt opp av en erfaren anestesiolog før operasjonen.

*Sykehuset har ikke sikret forsvarlig kommunikasjon innen vaktteamet med reell tilgjengelighet.

*Kommunikasjonen om relevante og nødvendige opplysninger sviktet mellom avtroppende og påtroppende vaktteam.

Narkosen

Camilla Nymoens foreldre fortalte om sine opplevelser i en reportasje på TV 2 i juni. Datteren var i gang med studier på BI, da hun begynte å føle seg dårlig. Hun fikk påvist kyssesyken. Mandlene ble større, hun følte seg stadig dårligere, og til slutt måtte hun legges inn på Ahus for operasjon. Det var da hun skulle få narkose at det gikk galt.

Anestesilegen syntes Camilla virket dårligere enn hun hadde fått rapportert. Legen fikk likevel beskjed om at operasjonen skulle gjennomføres. Camilla var så tett i halsen at hun ikke fikk i seg oksygen etter at narkosen ble satt. Hun fikk hjertestans og lungekollaps.

Må svare

Helsetilsynet har ikke funnet grunn for å opprette tilsynssak mot legene eller mot noen andre av helsepersonellet. Men Ahus får beskjed om å gjennomgå hendelsen og vurdere hva som påvirket og bidro til uforsvarlige forhold for ansvar, kommunikasjon og samarbeid.

Sykehuset får en frist på to måneder til å utarbeide en redegjørelse og hvilke tiltak som er iverksatt eller skal iverksettes for å rette på lovbruddene.

Ledelsen ved Ahus har foreløpig ikke kommentert saken.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks