Hovedinnhold

«Vi fryktet han kunne dø når som helst»

20 Afghanistan-soldater hedret i dag

AKERSHUS FESTNING (VG Nett) Med fare for sitt eget liv brøt den norske helikopterpiloten Johan Fulford (34) reglene for å redde medsoldater.

Denne saken handler om:

St. Olavsmedaljen med ekegren
Kan tildeles for personlig innsats i kamp eller lignende bedrift til norske eller utenlandske sivile og militære som under krig eller væpnet konflikt på fremragende måte har utmerket seg ved personlig tapperhet eller ved ledelsen av en troppeavdeling, fartøy eller flyavdeling under kamp.

Krigsmedaljen
Kan tildeles for personlig innsats i kamp eller lignende bedrift til norske eller utenlandske sivile og militære som under krig eller væpnet konflikt på særlig måte har utmerket seg ved personlig tapperhet eller ved ledelsen av en troppeavdeling, fartøy eller flyavdeling under kamp.

Forsvarets medalje for edel dåd
Medaljen kan tildeles militært og sivilt personell som i militær sammenheng har utvist personlig rådsnarhet og mot utover det som kan kreves. Under farefulle forhold og/eller med fare for eget liv har bidratt til å forhindre tap av menneskeliv eller avverget skader på materiell og eiendom.

Forsvarets innsatsmedalje
Kan tildeles militært personell som har deltatt i farefulle, spesielle operasjoner og kamphandlinger, besluttet av norske myndigheter. Vedkommende må ha utmerket seg ved tapperhet og mot utover det som normalt kan kreves.
Innsatsmedaljen kan tildeles med rosett for særlig fortjenstfull innsats. Da kreves en aktiv deltakelse i kamphandlinger eller en særlig innsats i farefulle oppdrag.

Klokken har passert 16 om ettermiddagen når løytnanten manøvrerer helikopteret sitt mellom dalsidene sør for Ghowrmach. På bakken kjemper 16 nordmenn og to afghanske tolker for livet mot en overlegen styrke av afghanske opprørere. Flere av soldatene er alvorlig skadet.

- Stemningen var litt trykket i helikopteret. Det er veldig spesielt når vi vet at dette er soldater vi spiser sammen med, trener sammen med og ser nesten daglig, sier Fulford til VG Nett.

Når skuddsalvene stilner, landet han helikopteret like ved et hus der soldatene har søkt tilflukt. De to mest alvorlig skadede soldatene blir lastet inn.

Så oppstår dilemmaet: Reglene er klare, ISAF-helikoptre skal aldri fly alene i Nord-Afghanistan. Men Fulford har dårlig tid. Svært dårlig.

- Jeg så på ansiktsuttrykket til medicen og sykepleieren at det ikke sto bra til med de to norske soldatene, sier Fulford.

Dermed setter han kursen for sykehuset i Meymaneh. Uten det bevæpnede eskortehelikopteret som må vente på kollegene i det andre ambulansehelikopteret.

- Der og da forsto jeg at vi bare hadde ett valg. Risikoen for at noe skulle skje var langt mindre enn gevinsten vi kunne oppnå, sier løytnanten.

- Jeg har aldri vært med på noe lignende. Det var spesielt ille med den ene av dem. Vi fryktet han kunne dø når som helst under helikopterturen, sier Fulford.

- Står respekt av

Snarrådigheten reddet de to soldatene. Etter det VG Nett får opplyst, hadde situasjonen vært en helt annen dersom Fulford bare hadde landet noen minutter senere.

- Normalt skal ikke slike regler brytes, men her tok Fulford en svært vanskelig, men riktig avgjørelse i tråd med nødretten for å redde liv. Det står det respekt av, sier major Eystein Kvarving, pressetalsmann for forsvarssjefen.

Sammen med 20 andre Afghanistan-soldater fikk Fulford i dag den formelle anerkjennelsen: Forsvarets innsatsmedalje.

Klem varmet

Men det var ikke medaljen som rørte ham mest. Det var møtet med de to han reddet livet på den ettermiddagen i mai 2010.

- Medaljen er én ting. Men de klemmene jeg fikk i dag, er noe helt annet. Det gjør hele opplevelsen mye mer personlig, sier helikopterpiloten til VG Nett.

BILDESPESIAL: Disse soldatene ble hedret på Veterandagen

To av de som i dag ble hedret for innsatsen i Afghanistan, var ikke til stede under utdelingen. Simen Tokle og Christian Lian ble drept av en veibombe, knappe to måneder etter den dramatiske skuddvekslingen 2. mai.

HEDRET: Simen Tokle. Foto: PRIVAT
HEDRET: Simen Tokle. Foto: PRIVAT

- Med fare for eget liv og med stor uselviskhet bidro Tokle til å redde livene til sine kamerater, sa forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) da han delte ut Forsvarets medalje for Edel dåd til Tokles foreldre.

Det var Christian Lians kone som tok imot Krigsmedaljen med én stjerne for sin ektemann. Medaljen gjaldt også «for på særlig måte å ha utvist personlig tapperhet» under angrepet på Camp Banken i Meymaneh 2006.

I fjor valgte regjeringen å innføre årlig markering av 8. mai både som frigjøringsdagen og en hyllest av norske veteraner og deres innsats for Norge. I år har det vært en rekke arrangementer landet rundt.

Det største arrangementet gikk av stabelen på Akershus festning i Oslo. Her startet dagen med kransenedleggelse på nasjonalmonumentet der kongen, forsvarssjefen og statsministeren var til stede.

Og - i motsetning til i fjor - hadde kongen Harald en mer sentral rolle.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks