Hovedinnhold

VG-fotograf kjempet for kollegaens liv

Carsten Thomassen (38) døde på operasjonsbordet

FORSØKTE Å REDDE KOLLEGAEN: VGs fotograf kjempet for å redde livet til den hardt skadde Dagblad-journalisten. Foto: AP
FORSØKTE Å REDDE KOLLEGAEN: VGs fotograf kjempet for å redde livet til den hardt skadde Dagblad-journalisten. Foto: AP
KABUL (VG) Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) døde på operasjonsbordet i Kabul etter terroraksjonen mot Serena Hotel.

Denne saken handler om:

Thomassen ble truffet av minst tre skudd, i benet, armen og mageregionen. Den første som nådde frem til ham var VG-fotograf Harald Henden.

- Jeg var på rommet og jobbet med bilder da jeg hørte en eksplosjon, fulgt av skuddsalver. Jeg gikk ut på gangen, da et smell blåste inn vinduet, forteller Henden.

Les også:Ble terror-advart før Kabulturen

I trappen møtte Henden en av Støres norske livvakter, som var på vei ned med våpen i hånd. Livvakten ropte til Henden at han skulle trekke seg unna.

Les også:Støre: - Jeg ble rådet til å ikke gå ut

Livet til Dagbladet-journalisten sto ikke til å redde da han ankom det tsjekkiske feltsykehuset i Kabul i går kveld. Han døde på operasjonsbordet mandag kveld.

Angrep hotell

Den erfarne utenriksjournalisten var i resepsjonsområdet i det som skal være Kabuls sikreste hotell, kort tid etter den norske delegasjonen ankom i går.

Rundt klokken 15 norsk tid, klokken 18.30 lokal tid, stormet fire militante aktivister kledd i politiuniformer hotellet med selvmordsvester, granater og AK-47-geværer.

Full forvirring

SITTER MED NØKKELEN: Statsminisiter Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX
SITTER MED NØKKELEN: Statsminisiter Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

Thomassen var en av elleve pressefolk som reiste sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre under besøket til Afghanistan.

Det hersket i går full forvirring om Støre og den norske delegasjonen var målet for angrepet, eller om målet var det internasjonale hotellet, som anses som et terrormål i seg selv. Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Les også:FN: - Støre var målet.
Les også:Taliban: - Støre var ikke målet.

Thomassen var etter all sannsynlighet et tilfeldig offer da terroristene angrep. Han kom ned i resepsjonen på et tidspunkt de fleste andre norske journalistene satt på hotellrommene sine. En norsk UD-ansatt ble også hardt skadet i angrepet.

Det ble i går meldt om ytterligere seks døde, og seks hardt skadede i angrepet.

Utenriksminister Støre satt i et møte med afghanske menneskerettighetsorganisasjoner da hotellet ble rystet av skuddsalver og det voldsomme smellet fra selvmordsbomberen. Angriperne klarte å ta seg inn på hotellet, til tross for at det er iverksatt kraftige sikkerhetstiltak.

Tre skudd

DREPT: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen døde mandag kveld av skadene han fikk under et terrorangrep på Kabul Serena Hotel. Foto: AP
DREPT: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen døde mandag kveld av skadene han fikk under et terrorangrep på Kabul Serena Hotel. Foto: AP

Utenriksminister Støre søkte umiddelbart dekning i møterommet han befant seg i.

- Vi ble bedt omå legge oss ned på gulvet, helt inntil en vegg under et bord, sier Jonas Gahr Støre til VG et par timer etter den dramatiske hendelsen.

Deretter ble han fraktet ut i en bevæpnet evakuering, fra rom til rom og ned i kjelleren.

Etter møtet med livvakten løp Henden tilbake på rommet sitt og hentet skuddsikker vest, og tok seg så ned i resepsjonen.

-Dro ham i sikkerhet

- Der så jeg Carsten ligge hardt skadet og i direkte skuddlinje fra et vindu. Jeg dro ham i sikkerhet bak en murvegg ved heisen.

Henden, som er godt trent i livreddende førstehjelp, gikk så opp på rommet og hentet førstehjelpsutstyr. Han løp ned og begynte å hjelpe sin nære kollega. Etter hvert kom flere journalister til stedet.

- Vi fikk stanset blødningene. Men vi følte at det gikk veldig lang tid før vi fikk hjelp, sier Henden.

På dette tidspunktet var resepsjonen sterkt skadet av angrepet, og det var folketomt rundt dem i korridoren der Thomassen lå. Det var blod på veggen ved en av inngangene, der selvmordsbomberen hadde sprengt seg i luften.

Sanitetssoldater

I SORG: Dagbladets redaksjon er sterkt preget av drapet på journalist Carsten Thomassen. Sjefsredaktør Anne Aasheim forteller om sjokk og sorg blant medarbeiderne. Foto:
I SORG: Dagbladets redaksjon er sterkt preget av drapet på journalist Carsten Thomassen. Sjefsredaktør Anne Aasheim forteller om sjokk og sorg blant medarbeiderne. Foto:

Etter minst en time ankom amerikanske og afghanske soldater. Amerikanske sanitetssoldater fikk gitt Thomassen intravenøs væske.

Kort etter ankom norske soldater fra Norwegian Support Element, en liten logistikkenhet som er stasjonert på flyplassen i Kabul.

De ankom i to pansrede kjøretøy, en sisu og en feltvogn, og hadde med en norsk lege og en sykepleier.

- Vi ble meget takknemlige da de norske styrkene dukket opp, og de gjorde en utmerket jobb, sier Henden.

Til feltsykehuset

De norske styrkene fraktet så Thomassen, og den skadede UD-ansatte til feltsykehuset ved flyplassen, som har kirurgisk avdeling og er drevet av en tsjekkisk sanitetsavdeling.

VG-fotograf Henden fulgte med under transporten til sykehuset. Der ble Thomassen operert, men livet sto ikke til å redde.

- De ytre blødningene hans klarte vi å stanse, så vi hadde et sterkt håp om at det ville gå bra. Derfor var sorgen og følelsen av maktesløshet stor da vi fikk beskjed om at han var død, sier Henden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks