Hovedinnhold

Utvalg feller dom over Norges innsats i Afghanistan

<p>VAKT: En norskkledd soldat i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Bildet er tatt i 2007.</p>

VAKT: En norskkledd soldat i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Bildet er tatt i 2007.

Foto: Nils-inge Kruhaug, NTB scanpix
  • Send en melding til
Mandag faller dommen over Norges sivile og militære innsats i Afghanistan, som har kostet anslagsvis 20 milliarder kroner og ti norske soldater livet de siste 13 årene.

Denne saken handler om:

Regjeringen nedsatte i januar i fjor et ekspertutvalg, som under ledelse av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap) har evaluert Afghanistan-innsatsen.

Fakta om Afghanistan-utvalget:

* Regjeringsoppnevnt utvalg som har evaluert Norges sivile og militære innsats i Afghanistan de siste 13 årene.

* Har vært ledet av tidligere forsvars- og utenriksminister Bjørn Tore Godal (Ap) og for øvrig bestått av:

* Mats Berdal, professor ved Department of War Studies, King's College i London.

* Gunhild Hoogensen Gjørv, professor ved Universitetet i Tromsø.

* Generalløytnant Torgeir Hagen, tidligere sjef for Etterretningstjenesten.

* Kristian Berg Harpviken, direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo.

* Gro Nystuen, tidligere leder av oljefondets etikkråd.

* Sten Rynning, professor ved Syddansk Universitet i Danmark.

* Astri Suhrke, seniorforsker ved Chr. Michelsens institutt i Bergen

* Rolf Tamnes, professor ved Institutt for forsvarsstudier i Oslo.

* Torunn Wimpelmann, forsker ved Chr. Michelsens institutt i Bergen.

Mandag overleverer utvalget sin rapport til utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Marie Eriksen (H).

Les også: Slik skal de granske Norges Afghanistan-innsats

Lite lystig

Tidligere evalueringer av den militære innsatsen i Afghanistan har vært lite lystelig lesing. Da norske styrker overtok ansvaret for Faryab i 2004, var provinsen en av de roligste i landet. Da soldatene dro åtte år senere, var det motsatte tilfelle.

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen innrømmet før han gikk av ved årsskiftet at de norske styrkene var dårlig forberedt på det som ventet dem.

– Da Norge gikk inn i Afghanistan, så var dette et område Etterretningstjenesten hadde begrenset innsikt i. Vi har lært hvor komplekst det er å gå inn i samfunn som er multikulturelle, som representerer helt andre samfunnssystemer, der grunnleggende etniske og andre konflikter har vært holdt nede av totalitære regimer og kommer til syne når mulighetene er der, sa han til NTB.

Ledende Afghanistan-eksperter som PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken, som selv har sittet i utvalget, mener norske og vestlige styrker gjorde vondt verre i Afghanistan.

DETTE SKJEDDE: Slik var Faryab etter at Norge dro

Manglende effekt

Evalueringer av effekten av hundrevis av milliarder kroner i bistand som har kommet regimet i Kabul til gode siden 2003, har heller ikke vært oppløftende.

FNs utviklingsprogram (UNDP) er blant dem som har felt en nådeløs dom over egen innsats.

USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko, konkluderte i fjor med at afghanske departementer ganske enkelt ikke var i stand til å håndtere bistand på en forsvarlig måte.

MANDATET: Les hele mandatet til Afghanistanutvalget her

Styrket Taliban

Ingen av Afghanistanutvalgets medlemmer NTB har vært i kontakt med, har ønsket å kommentere innholdet i rapporten før den legges fram.

Realitetene på bakken i Afghanistan kan imidlertid ikke underslås, og enhver kan se at den enorme internasjonale innsatsen i form av militære styrker og bistand verken har resultert i demokrati eller respekt for menneskerettighetene.

Afghanistan er fortsatt verdens største heroin-produsent, korrupsjonen florerer og Taliban står sterkere enn på mange år.

SE DEN DRAMATISKE VIDEOEN: Slik ble Elise (23) Norges nye krigshelt

Omfattende arbeid

Minst 3.545 sivile ble ifølge FN drept i Afghanistan i fjor, og dette var det høyeste antallet siden FN begynte å føre statistikk i 2009.

Antallet internt fordrevne er mer enn doblet de siste tre årene, fra 500.000 i 2013 til 1,2 millioner nå, viser tall fra FN.

Afghanistanutvalgets medlemmer har selv besøkt Kabul, og de har også vært i Washington, London og Brussel.

– Vi har hatt et 20-tall formelle møter i utvalget, har holdt 200-300 høringer av ulike slag. Det har vært et omfattende arbeid, medga Godal i forrige måned.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks