Hovedinnhold

UDI varsler endringer: Flere provinser i Afghanistan skal defineres som utrygge

<p>AFGHANISTAN-ENDRINGER: UDI-direktør Frode Forfang sier de endrer sikkerhetsvurderingen av noen provinser i Afghanistan.</p>

AFGHANISTAN-ENDRINGER: UDI-direktør Frode Forfang sier de endrer sikkerhetsvurderingen av noen provinser i Afghanistan.

Foto: Harald Henden, VG
Situasjonen på bakken i Afghanistan bli stadig verre. Nå gjør UDI endringer i sikkerhetsvurderingen for flere provinser.

Denne saken handler om:

Men det vil neppe føre til at mange flere asylsøkere får opphold her i landet, påpeker UDI-direktør Frode Forfang.

UDIs vurderinger av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har det siste året vært grunnlag for stor debatt, forundring og kritikk. Nå skal flere provinser skal defineres som utrygge.

– Vi er i disse dager i ferd med å gjøre nye vurderinger for et par provinser i Afghanistan, sier Forfang til VG.

Mens situasjonen på bakken stadig ble verre og Taliban var på fremmarsj, trakk UDI i februar i fjor sin vurdering av at flere provinser i Afghanistan var generelt utrygge.

UDI kunngjorde isteden at ingen provinser i Afghanistan hadde en så alvorlig sikkerhetssituasjon at enhver asylsøker er beskyttet mot retur dit. Endringen rammet enslige mindreårige asylsøkere hardest.

Nå skal UDI endre sikkerhetsvurderingen.

– Det er noen ytterst få provinser som vil bli definert som «generelt utrygge», sier Forfang til VG.

Allerede gjort endringer i Sverige

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er nedadgående og regjeringsstyrkene greier ikke å holde Taliban tilbake.

«Taliban styrker den militære posisjonen sin i alle deler av Afghanistan og setter afghanske sikkerhetsstyrker under stadig større press», skrev den norske E-tjenesten da de la frem sin trusselvurdering i februar.

Saken fortsetter under bildet...

<p>KABUL: Overlevende går ut gjennom ruinene etter et angrep i Kabul 13. mars i år.</p>

KABUL: Overlevende går ut gjennom ruinene etter et angrep i Kabul 13. mars i år.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Sverige gjorde allerede i desember endringer i sin sikkerhetsvurdering for Afghanistan, understreket at sikkerhetssituasjonen var forverret og definerte Helmand-provinsen som fullstendig utrygg.

En slik definisjon av et område som generelt utrygt har for eksempel hele Syria, som hverken Norge eller Sverige returnerer asylsøkere til.

– I provinsen Helman i det sørlige Afghanistan er volden så alvorlig at enhver som befinner seg der risikerer å rammes av volden, skrev det svenske Migrasjonsverket i desember.

Den vurderingen har ikke Norge delt.

Fikk du med deg? KrF, SV og Venstre vil skrote midlertidig opphold for asylbarn

– Vil ikke få så stort utslag

Forfang påpeker at selv om flere provinser nå vil bli definert som utrygge, vil det ha begrenset betydning for antallet afghanere som får opphold i Norge. Grunnen er internflukt.

Internflukt betyr at hvis en person for eksempel ikke kan reise til Helmand-provinsen fordi Helmand defineres som utrygt, så kan personen sendes til Kabul.

– Det som er et viktig poeng her, er at det ikke vil få så stort utslag på praksis, fordi vi bruker internflukt, påpeker UDI-direktøren.

– Internflukt er generelt den viktigste grunnen til at mange fra Afghanistan får avslag. Det vi ser at det bølger litt mellom ulike distrikter og provinser i Afghanistan, at det er litt verre i et område, også blir det litt bedre i en annen periode, også varierer det hele tiden. Men prinsippet om internflukt slår veldig kraftig inn så lenge hele landet ikke defineres som generelt utrygt, sier Forfang til VG. 

Les også: 326 barn får bare bli i Norge til de fyller 18 år. Syray er et av dem

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks