Hovedinnhold

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen:

- Tragisk at Trond ikke fikk krigskorset

* Men det kan tildeles post mortem

NEKTET KRIGSKORSET: Regjeringen nektet marinejeger Trond André Bolle krigskorset. Han kan få det post mortem. Foto: Forsvaret
NEKTET KRIGSKORSET: Regjeringen nektet marinejeger Trond André Bolle krigskorset. Han kan få det post mortem. Foto: Forsvaret
OSLO/MAZAR-E-SHARIF (VG) Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen, synes det er tragisk at krigshelten, marinejeger Trond André Bolle (41) døde uten å bli hedret med Krigskorset med sverd.

Denne saken handler om:

Krigskorset

  • Krigskorset ble stiftet i 1941 for belønning av dem som utmerket seg spesielt med innsats under den andre verdenskrig.

  • Krigskorset kan tildeles både norske og utenlandske borgere. Krigskorset er til sammen tildelt 275 personer.

  • Utmerkelsen deles ut av Kongen i statsråd.

- Jeg synes det er tragisk at han skulle falle før han fikk Krigskorset. Slik sett er det et stort paradoks hvis han skulle bli tildelt dekorasjonen post mortem, sier Sverre Diesen.

VG kjenner til at Diesen jobbet hardt for at Bolle skulle få den anerkjennelsen for fremragende innsats i krevende og farlige operasjoner, spesielt for Helmand-operasjonene i 2005.

Det ble raskt en prinsipiell og politisk følsom sak, som det tok tid å behandle. Innad i regjeringen var det betent på grunn av SV-statsrådenes motstand mot norsk deltagelse i Afghanistan.

VG har deltatt på flere minnearrangementer der forsvarsminister Grete Faremo, forsvarssjef Harald Sunde og ledelsen fra ISAFs hovedkvarter i Nord-Afghanistan hedret de fire falne soldatene i Mazar-e Sharif og Meymaneh. I samtlige taler og minneord, ble Trond André Bolle (41), Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24) og Christian Lian (31) omtalt som «fire av de beste soldatene Norge hadde».

Les også:Gunnar Sønsteby: - Trond André Bolle fortjener medaljen

Ville ikke svare

Men da VG spurte forsvarsministeren om hvorfor Trond Bolle aldri ble tildelt krigskorset - fire år etter at forsvarssjefen innstilte ham til utmerkelsen - vil hun ikke svare på spørsmålet.

- Det som har skjedd her i Afghanistan, er en tragedie som

TRAGISK: Tidligere forsvarssjef Sverre Disen jobbet hardt for at Trond André Bolle skulle få Krigskorset. Foto: Scanpix
TRAGISK: Tidligere forsvarssjef Sverre Disen jobbet hardt for at Trond André Bolle skulle få Krigskorset. Foto: Scanpix

rammer oss alle. På en dag som i dag synes jeg ikke det er riktig å spekulere rundt en slik sak. Tvert imot synes jeg det er viktig å bruke tiden på å hedre de fire falne soldatenes minne, sier Grete Faremo.

- Noen vil si at det å tildele det krigskorset en av Norges høyest dekorerte soldater er innstilt til, nettopp vil være å hedre hans minne?

- Vet du hva, jeg har ingen flere kommentarer til den saken, sier Faremo.

VGTV:Sønsteby: - Bare trist

- Viktig å hedre dyktige soldater

Forsvarsministeren sier på et generelt grunnlag at norske soldater i internasjonale operasjoner bør kunne motta krigskorset med sverd.

- Ja, det finnes ingenting som er til hinder for det. Snarere tvert imot. Det er viktig å hedre dyktige soldater også i moderne konflikter med en utmerkelse som både henger og skal henge høyt, sier Faremo til VG.

- Har Skah-saken hatt noe å gjøre med utsettelsen i denne saken?

- Det vi jobber med nå, er å få på plass rammene til hvordan utmerkelsen skal deles ut. Det er der vi har fokus. Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, sier Faremo kort.

- Har du selv vært personlig involvert i denne konkrete saken?

- Nei, sier hun.

Les også:Regjeringen nektet helten Krigskorset

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks