Hovedinnhold

SV-opprør om spesialsoldater

FLERE SOLDATER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og utenriksminister Jonas Gahr Støre forlater møtet i Stortinget i dag. Begge er svært fornøyde med avgjørelsen om å sende flere soldater til Afghanistan. Foto: SCANPIX
FLERE SOLDATER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og utenriksminister Jonas Gahr Støre forlater møtet i Stortinget i dag. Begge er svært fornøyde med avgjørelsen om å sende flere soldater til Afghanistan. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Flere SV-politikere mener partiet nå må vurdere å trekke seg fra regjeringen etter beslutningen om å sende spesialsoldater til Afghanistan.

Regjeringen har svart på NATOs oppfordring, og vedtatt å sende 150 spesialsoldater til Afghanistans hovedstad Kabul. Det får røde SV'ere i opprørsstemning.

I går kveld satt SVs landsstyre i et halvannen time langt telefon-krisemøte, hvor SV-leder Kristin Halvorsen skal ha prøvd å roe gemyttene. Men partilederen lyktes ikke.

Både Hallgeir Langeland og landsstyremedlemmene Reza Rezaee og Michael Bo Bergman reagerer kraftig avgjørelsen.

- Jeg har ingen tro på at dette vil forbedre situasjonen i Afghanistan. Det å pøse på med styrker er litt det samme som skjer i Irak nå, og det fungerer motsatt. Vi må bygge opp landets infrastruktur, sier Langeland til VG Nett.

- Kan SV sitte i regjeringen med slike beslutninger?

- Det er en debatt i SV frem mot landsstyret. Vi må vurdere nøye nå om vi får nok igjen av å sitte i regjeringen, svarer Langeland.

Rezaee og Bergman går enda lengre i hva de mener partiet nå må gjøre:

- Da SV ble med Soria Moria-forhandlingene var hensikten å gjøre Norge til en fredsnasjon, ikke en krigsnasjon. SV kan ikke være med i en regjering som driver krig. Det er spesialstyrker som sendes, ikke fredsmeglere. Det er åpenbart at disse skal i krig. Det går på tvers av Soria Moria, SVs program og SVs mål med å bli med i regjeringen, mener Rezaee som også er internasjonal leder i SV.

Reeza understreker at avgjørelsen om å sende soldater ikke er behandlet av sentralstyret eller landsstyret.

- Jeg kommer til å bruke posisjonen min i partiet til å forfølge dette. Det er bare SVs medlemmer i regjeringen som har sluttet seg til avgjørelsen, sier han.

- Dette er en særdeles vanskelig sak for SV, og det var ikke akkurat noen jubelstemning i landsstyret over å måtte ta stilling til en så vanskelig sak. Nå må SV vurdere sin posisjon i regjeringen sier Bergman til Kanal 24.

Ikke til sør

Norge fikk forespørselen om å sende flere soldater til

Afghanistan fra NATO i forrige uke.

Halvorsen skal ha lovet landsstyret i partiet at soldatene som nå sendes til Afghanistan, ikke skal operere i de sørlige delene av landet. Også statssekretær Bård Vegar Solhjell bekrefter overfor NTB at det var svært viktig for SV å unngå at det ble sendt styrker til Sør-Afghanistan.

Soldatene skal ha base i Kabul, og hvis de skal flyttes fra basen, må Norge spørres om lov.

- Jeg har vært i Kabul selv og sett hvor viktig det er å bidra, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til VG Nett.

KRITISK TIL AFGHANISTAN: SV-veteran Stein Ørnhøi er kritisk til å sende norske spesialsoldater til Afghanistan. Foto: Scanpix
KRITISK TIL AFGHANISTAN: SV-veteran Stein Ørnhøi er kritisk til å sende norske spesialsoldater til Afghanistan. Foto: Scanpix

Både Langeland og SV-veteran Stein Ørnhøi mener det er bedre at soldatene sendes til Kabul - og ikke til sør. Men ingen av dem er likevel tilfredse med avgjørelsen.
- Isolert sett syns jeg ikke det er noe å juble over. Vi kunne greid oss uten de ekstra soldatene til Kabul. Men samlet sett syns jeg SV har oppnådd mye i Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, sier SV-veteran Stein Ørnhøi til VG Nett.

SVs medlem i Stortingets forsvarskomité er mest positiv til avgjørelsen:

- Dette var ikke vårt førstevalg. Men jeg har vunnet fram med noen av mine synspunkter, og jeg er glad for at vi ikke sender soldater til Sør-Afghanistan, sier Bjørn Jacobsen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks