Hovedinnhold

Stoltenberg: - Oppdraget kan være farlig

GÅR FREM: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan glede seg over fine tall i ny meningsmåling. Foto: Scanpix
GÅR FREM: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan glede seg over fine tall i ny meningsmåling. Foto: Scanpix
- Selv om vi hele tiden vet at dette oppdraget kan være farlig, går tapet av en norsk soldat veldig inn på meg, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Denne saken handler om:

Han mottok meldingen om at en 22 år gammel norsk soldat ble drept av en veibombe i Ghowrmach-distriktet nordvest i Afghanistan med stor sorg. Likevel mener statsministeren at tapet av ytterligere en norsk soldat ikke vil føre til en ny diskusjon om Norges deltakelse i Afghanistan.

- Norsk politikk ligger fast. Vi gikk inn i Afghanistan sammen med NATO og vi vil gå ut sammen med NATO, sier Stoltenberg til NTB.

Kampene sprer seg

Han understreker at han føler et tungt ansvar å lede et land som deltar i militære operasjoner.

- Oppdraget de norske soldatene gjør, er avgjørende for stabiliteten i Afghanistan. Vi har hele tiden visst at dette oppdraget kan være farlig, sier Stoltenberg.

Les også:- Bomben må ha vært svært kraftig

Den drepte soldaten tilhørte infanterienheten fra Telemark bataljon, og angrepet skjedde sør for byen Ghowrmach. Den norske styrken har det siste året stadig opplevd en vanskeligere situasjon i Nord-Afghanistan.

- Vi ser at kampene sprer seg over hele landet. Det er derfor vi velger å beholde infanterienheten lenger enn planlagt, sier Stoltenberg.

I tillegg mener statsministeren at norske helikoptre kan være med å bidra til økt sikkerhet ved at sårede soldater lettere kan fraktes til feltsykehus.

- Aldri gardere oss

- Det er alltid vanskelig å beskytte seg mot veibomber, det er dessverre ikke første gang en norsk soldat blir drept på denne måten, sier Stoltenberg.

Selv om de norske styrkene gjør alt de kan for å sikre seg, er sikkerhetssituasjonen en utfordring.

- Når vi deltar i slike operasjoner i Afghanistan kan vi dessverre aldri gardere oss mot at norske liv går tapt. Men vårt langsiktige mål sammen med det øvrige NATO-personellet om å trene opp afghanerne til å kunne ta vare på sin egen sikkerhet, står fast, sier Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks