Hovedinnhold

Slik var Bolles hemmelige oppdrag i Afghanistan

Derfor ble Bolle hedret med Krigskorset med sverd

TRIVDES I FELT: Her er Trond Bolle i Afghanistan bare uker før han ble drept av en veibombe i Almar-distriktet nord i landet i fjor sommer. - Det er slik vi husker ham, sier kollegene om bildet VG har fått eksklusiv tilgang til. Foto: PRIVAT
TRIVDES I FELT: Her er Trond Bolle i Afghanistan bare uker før han ble drept av en veibombe i Almar-distriktet nord i landet i fjor sommer. - Det er slik vi husker ham, sier kollegene om bildet VG har fått eksklusiv tilgang til. Foto: PRIVAT
Med fiender på alle kanter var de norske spesialstyrkene på vei inn i et bakholdsangrep i Talibans kjerneområde i Sør-Afghanistan.

Denne saken handler om:

Krigskorset

  • Krigskorset er Norges høyeste militære utmerkelse. Medaljen ble innstiftet i 1941 for å hedre personer som på en særlig måte bidro til nasjonen Norge under den andre verdenskrig.
  • Krigskorset ble i 2009 gjeninnstiftet og kan nå også tildeles personer for handlinger foretatt etter andre verdenskrig.
  • Krigskorset ble utdelt til totalt 276 personer under og like etter den andre verdenskrig.

    Kilde: krigskorset.no/ Wikipedia

Da tok Trond André Bolle avgjørelsen som trolig reddet flere norske og afghanske liv.

VG kan i dag avsløre flere dramatiske detaljer om Trond Bolles innsats i den amerikansk-ledede «Operation Enduring Freedom». Høsten 2005 fikk Bolle i oppdrag å lede en skvadron marinejegere i hemmelige spesialoperasjoner i de Taliban-kontrollerte Helmand- og Uruzgan-provinsene i Sør-Afghanistan.

Norske og amerikanske militære ledere holdt pusten mens den norske styrken gang på gang ble angrepet av Taliban. Spesielt én situasjon skal ha vært så alvorlig at de allierte fryktet store tap.

Gjennomskuet

- Taliban hadde laget et bakhold hvor de skulle lokke marinejegerne til å gå rett i en «kill zone» - et terreng der soldatene er svært ubeskyttet. Hadde de gjort det, ville det sannsynligvis gått veldig ille, sier en kilde. Informasjonen bekreftes av flere andre kilder.

De opplyser også at Trond Bolle gjennomskuet fellen. Flere kilder forteller hvordan han iskaldt ledet de norske soldatene rett mot fienden. Hadde han handlet annerledes, og trukket seg tilbake inn i et ventende bakhold, ville trolig flere av de norske og afghanske soldatene mistet livet.

- Trond Bolles personlige mot, vurderingsevne og helhetsforståelse var avgjørende for skvadronens løsning av oppdrag og for at avdelingen kunne returnere med alle i god behold, sier forsvarsminister Grete Faremo til VG.

Terrorkampanje

Svært lite er offentlig kjent om bakgrunnen for tildelingen av Krigskorset med sverd til Trond André Bolle, som den første etter andre verdenskrig. Detaljene i begrunnelsen vil bli hemmeligholdt i mange år.

Gjennom intervjuer av norske og utenlandske offiserer over flere år, har VG fått innsikt i deler av spesialstyrke-operasjonene i Afghanistan, som Trond André Bolle og hans kolleger deltok i gjennom de dramatiske vintermånedene i årsskiftet 2005/2006.

Bakgrunn: Drept soldat hedret med Krigskorset

I forkant av det dramatiske bakholdsangrepet hadde Taliban drevet en brutal terrorkampanje nord i Helmand, etter at de allierte styrkene drepte Mullah Akthar Usmani og to andre høytstående Taliban-ledere. Usmani var medlem av Talibans høyeste råd, Shura Majlis.

De amerikanske generalene følte et sterkt behov for å fravriste Taliban fotfestet, og hemmelige enheter ble sendt inn i fiendeland for å spionere og legge til rette for angrep.

Les også: Her mistet norske soldater livet

De norske spesialstyrkene, under betegnelsen NORSOF Task Group 2, ble gitt i oppdrag å rekognosere inne i Taliban-styrte områder. Det var neppe tilfeldig at nettopp Bolle fikk ansvaret for utførelsen:

Sammen med kollegene i Marinejegerkommandoen (MJK) og i Etterretningstjenesten hadde han utviklet et nytt konsept der agenter fra E-tjenesten og afghanske tolker var integrert i skvadronen.

Enestående lederskap

- Dette var noe helt nytt i spesialstyrke-sammenheng, og viste seg særdeles effektivt for å fremskaffe sanntids etterretning og sende det tilbake til operasjonsbasen via link, sier en kilde i Forsvaret. Generalinspektøren for Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hansen, utdyper det slik:

- Under Trond Bolles ledelse kom MJK i nye situasjoner, hvor han måtte anvende sin brede kunnskap og erfaring på nye måter. Han utviste enestående lederskap i en utrolig presset situasjon, slik at de fikk løst oppdraget og alle kom seg ut i live.

I flere uker skal Bolles avdeling ha vært i konstant fare. Noen ganger var fienden så nær at nordmennene måtte bruke håndtegn for å kommunisere for ikke å bli avslørt.

- Det er vanskelig for utenforstående å forestille seg hvordan dette var, men jeg kan si såpass at Trond Bolle viste et lederskap som påvirket liv og død for mange. Han brukte sin erfaring, kunnskaper og kreativitet på en måte som gjorde at de løste oppdraget og kom ut av det i live, sier Haakon Bruun-Hansen.

Hyller tildelingen

Gunnar «Kjakan» Sønsteby:

- Jeg synes det er strålende at Bolle fikk krigskorset. Jeg synes det er så riktig at de har tatt i bruk denne hedersbetegnelsen igjen. Bolle var en usedvanlig sympatisk kar, som jeg hadde mange gode samtaler med. Vi hadde en holdning til felles: Vi ville slåss til siste mann.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), via Twitter:

- Velfortjent heder til en norsk helt!

Generalinspektør for Sjøforsvaret, viseadmiral Haakon Bruun-Hansen:

- Jeg synes det er veldig hyggelig at regjeringen har besluttet å gi Krigskorset til Trond Bolle. Det er ikke bare en anerkjennelse for ham og spesialstyrkemiljøet, men også for alle som er ute i internasjonale operasjoner for Norge, sier Generalinspektøren for Sjøforsvaret, viseadmiral Haakon Bruun-Hansen

Ine Marie Eriksen Søreide, forsvarspolitisk talskvinne i Høyre:

- Jeg synes det var på høy tid. Det er en verdig anerkjennelse for den enorme innsatsen han har gjort for landet. Det er trist at han ikke fikk oppleve å få den selv.

Kristin Halvorsen, utdanningsminister og SV-leder:

- Det er jo veldig spesielt å få den høyeste norske tildelingen etter at han selv har mistet livet. Det er en anerkjennelse av den jobben han har gjort, og det må være spesielt også for hans familie. Debatten rundt utdelingen er avklart. Det har ikke vært diskutert siden det var en runde for to år siden.

Alexander Aalmo, forbundssekretær i veteranforbundet Siops:

- Det er veldig positivt. Det er godt å se at man nå tildeler rettmessig anerkjennelse og heder til soldater som har gjort en ekstraordinær innsats også i moderne utenlandsoperasjoner.

DREPT AV VEIBOMBE: Dette er et av de siste bildene av Trond Bolle og kollegene Simen Tokle, Christian Lian og Andreas Eldjarn, som alle døde da en veibombe rammet kjøretøyet de satt i ved landsbyen Khwaja Gawhar i fjor sommer. Foto: PRIVAT
DREPT AV VEIBOMBE: Dette er et av de siste bildene av Trond Bolle og kollegene Simen Tokle, Christian Lian og Andreas Eldjarn, som alle døde da en veibombe rammet kjøretøyet de satt i ved landsbyen Khwaja Gawhar i fjor sommer. Foto: PRIVAT

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks