Hovedinnhold

Kalte asylsøkere for «buskap»

-Legger seg flate

«BUSKAP»: På en av undersidene beskrives beboerne som «buskapet på ventemottaket».
«BUSKAP»: På en av undersidene beskrives beboerne som «buskapet på ventemottaket».
(VG Nett) I det som var ment som et utkast til Lier asylmottaks hjemmesider, kalles beboerne beboerne for buskap.

Denne saken handler om:

Lederen for asylmottaket beklager de uferdige hjemmesidene på det sterkeste.

- Jeg beklager at disse sidene lå ute på nettet. Denne siden representerer på ingen måte våre holdninger. Det er et arbeidsuhell, sier leder for asylmottaket Harald Nesset til VG Nett.

Nesset er fortvilet over at sidene, som var ment som en mal til mottakets nye hjemmesider, lå fullt tilgjengelig på internett. Sidene inneholder flere rasistiske bemerkninger.

På en av undersidene som skal informere om mottakets fasiliteter står det:

«NN har full oversikt og full kontroll over buskapen på ventemottaket.... Og NN sender dem ut av landet så fort hun kan.»

«Intern humor»

I går opplyste myndighetene at de afghanske flyktningene som kjemper mot utsending, mest sannsynlig må oppholde seg på Lier asylmottak før de sendes ut av landet.

- Sidene var en kladd til en informasjonsside som skal lages for beboerne på mottaket. Det er intern humor som skulle erstattes av den teksten vi holder på å få oversatt. Vi skal jo selvsagt gjøre så godt vi kan for at de afghanerne som velger Lier får det bra. Det blir helt feil å fokusere på en sånn misforståelse, mener Nesset.

Han vil ikke si hvem som har laget sidene, men opplyser at det er en utenforstående internettkyndig person som ikke jobber på asylmottaket.

Sidene ble fjernet fra nettet umiddelbart etter at SOS Rasisme sendte ut en pressemelding om det rasistiske innholdet på sidene i ettermiddag.

SOS Rasisme raser

I en epost til SOS Rasisme skriver Harald Nesset:

«(...) Vi gjør selvsagt alt vi kan for at våre beboere skal ha det så godt som mulig mens de er her på Lier. Vi har bygd om rommene slik at de skal få det bedre, vi har pusset opp, utvidet TV-tilgjengeligheten, fått bedre matservering, de ansatte har selv gitt treningsapperater til beboerne for bedre trivsel. Det hele er en stor misforståelse, som SOS godt kunne ha unngått hadde dere bare ringt og spurt. Jeg håper at dette er en forklaring, og at dere vil gjøre deres for å rette opp skaden (...). Jeg svarer gjerne på spørsmål om vår drift hvis dere ønsker det.»

SOS Rasisme beklager at de ikke gjorde oppmerksom på at sidene var uoffisielle, men syns fortsatt mottakets oppførsel er kritikkverdig.

- Vi vet at dette er ment som et utkast til internett og det skulle vi opplyst om. Man blir likevel trist når man forstår at det er sånne typer spøker på et asylmottak, sier leder i SOS rasisme Trond Thorbjørnsen til VG Nett.

- Er dette rasisme?

- Det er i hvert fall på grensen til rasisme. Det er interessant å merke seg at sidene ble fjernet direkte. Det viser hva slags holdninger som finnes, sier Thorbjørnsen.

Han syns det er underlig at ikke Utlendingsdirektoratet (UDI) lar saken få følger for de ansatte på asylmottaket.

- Dette er en beklagelig affære. Vi reagerer sterkt på språkbruken, og har tatt det opp med mottaksledelsen, sier avdelingsdirektør Svein Erik Bersås i UDI.

Utlendingsdirektoratet kommer til å følge opp saken på et møte med Lier asylmottak, og vil da diskutere hva som er naturlig å informere om på denne typen nettsider.

- Vi er overrasket over dette arbeidsuhellet siden vi kjenner ledelsen ved Lier asylmottak som godt kompetente. De har gode holdninger, mener Bersås.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks