Hovedinnhold

Har ikke oversikt over soldater i Afghanistan

Forsvaret innrømmer svikt

ETTERSPØR NAVNELISTE: Siden oktober har Jon Reichelt, Forsvarets sjefpsykiater, etterspurt en navneliste over alle soldater som har vært i Afghanistan. Så langt har han ikke fått noen liste. Foto: Torbjørn Kjosvold/Marius Knutsen(VG)
ETTERSPØR NAVNELISTE: Siden oktober har Jon Reichelt, Forsvarets sjefpsykiater, etterspurt en navneliste over alle soldater som har vært i Afghanistan. Så langt har han ikke fått noen liste. Foto: Torbjørn Kjosvold/Marius Knutsen(VG)
Forsvaret skal kartlegge soldater med psykiske skader etter krigen i Afghanistan. Det er bare et problem: De har ikke en samlet oversikt over hvem som har vært der.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • VG avslørte mandag denne uken en rekke feil og mangler i Forsvarets oversikt over fysisk skadede soldater i Afghanistan.
  • Mens forsvaret har operert med en liste på 32 sårede, viste VGs kartlegging at minst 48 soldater er skadet. I etterkant har VG fått bekreftet tre nye skadetilfeller.
  • Minst 11 alvorlig skadede soldater har måttet hyre advokater mot NAV og Statens Pensjonskasse for å få hjelp. Flere reagerer på oppfølgingen de har fått i Norge

Siden midten av oktober i fjor har Forsvarets sjefpsykiater Jon Reichelt etterspurt en navneliste over alle soldater som har vært på oppdrag i Afghanistan.

Les også: 48 norske soldater skadet i Afghanistan

På oppdrag fra Forsvarsdepartementet skal han sende ut spørreskjema for å undersøke hvordan soldatene har det mentalt etter krigsoppdraget.

Så langt har han ikke fått noen liste.

En utfordring

- Jeg har korrespondert med flere instanser i Forsvaret. Det er en utfordring å få ordentlige og presise navnelister over dem som har tjenestegjort i Afghanistan, sier Reichelt til VG.

Les også: Skutt av Taliban - kjemper for erstatning

Nå erkjenner forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd at de ikke har oversikten over dette per i dag.

- Vi har ikke en slik liste liggende nå, sier Øglænd.

- Er ikke det en oversikt dere burde hatt?

- Det burde vi nok. Det er selvsagt noe vi vil prioritere å fremskaffe nå, sier han.

Arroganse

Talsperson Anders Grindaker i Veteranforbundet SIOPS reagerer sterkt på opplysningene.

- Det er en arroganse i forhold til egne soldater som er helt utrolig, sier Grindaker.

I midten av oktober sendte Reichelt e-post til blant annet Forsvarsdepartementet og Vernepliktsverket med spørsmål om hvem som har de mest presise navnelistene. Han trenger navn, personnummer og tjenesteperiode i Afghanistan.

- Jeg fikk tilbakemelding på at det var mulig å få, men krevde arbeid, for eksempel koordinering av flere registre. Det ble opplyst fra flere at Vernepliktsverket er instansen med best oversikt, sier Reichelt, som er sjef for Kontor for psykiatri og stressmestring i Forsvaret.

Les også: Forsvaret: Vi har klønet det til

Vernepliktsverket har satt i gang et arbeid for å skaffe listene til forskningsprosjektet, bekrefter stabssjef Per-Ivar Norman.

- Det er en utfordring når det gjelder å finne komplett oversikt over hvem som har vært i Afghanistan når. De som er i operasjonsområdet, skal rapportere hvem som er ute, hvor lenge og i hvilke stillinger. Men i kampens hete er det ikke alltid kvaliteten på rapporteringen er like god. Da må vi gå gjennom dette i ettertid, sier Norman til VG.

Les også: Krigsskadede måtte hyre advokat for å få erstatning

Les mer om saken i dagens papirutgave av VG. Faksimile: VG 5.januar.
Les mer om saken i dagens papirutgave av VG. Faksimile: VG 5.januar.

Han opplyser at det har blitt vanskeligere å få kontroll over hvem som reiser ut enn det var før, fordi soldatene nå settes sammen på tvers av avdelinger før de reiser. Men han samarbeider med Reichelt for å skaffe lister.

- I løpet av 2011 er målet å få en totaloversikt over soldater i internasjonal tjeneste siden 1945. Det er en formidabel jobb, sier Norman.

VG fikk ikke snakke med direktør i personellavdelingen i Forsvarsstaben Tom Simonsen direkte i går. Men via forsvarssjefens talsmann sier han:

- Ved en kryssjekk av vår info og lagrede data hos forskjellige instanser i Forsvaret, vil Forsvarsstaben kunne fremskaffe en oversikt over hvem som har tjenestegjort i Afghanistan. Hvor raskt oversikten kan fremskaffes, kommer an på detaljgraden i den ønskede oversikten, sier Simonsen.

Les også: NAV innrømmer Afghanistan-trøbbel

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks