Hovedinnhold

Faremo latterliggjorde nordnorsk statssekretær

Stortings-nordlending: - Fremstiller ham som Guffen til Bestemor Duck.

STORTINGET (VG Nett) Forsvarsminister Grete Faremo forklarer sin egen statssekretærs uttalelser om statsbudsjettet med at han er nordlending.

Denne saken handler om:

Tips oss

Begrunnelsen hun ga under Stortingets spørretime onsdag formiddag gjorde at en rekke stortingsrepresentanter ikke maktet å holde latteren tilbake. Uttalelsen fra Faremo kom da hun fikk spørsmål om de økonomiske utfordringene i Forsvaret.

Hva synes du om Faremos uttalelse?Si din mening i VG Netts protokoll

I går, da statsbudsjettet ble lagt frem, sa nemlig hennes statssekretær Roger Ingebrigtsen at «det var et stramt budsjett» og at Forsvaret har «gigantiske utfordringer som ikke blir løst i 2011».

Les saken på E24 her

Med bakgrunn i denne uttalelsen ønsket Høyres forsvarspolitiske talskvinne, Ine Marie Eriksen Søreide, å vite hvilke gigantiske utfordringer en av Faremos nærmeste politiske medarbeidere siktet til.

Les også:Høyre mener Faremo skjønnmaler

Svaret Eriksen Søreide fikk fra Forsvarsministeren på Stortingets talerstol overrasket ikke bare henne. Først redegjorde Grete Faremo for hvordan hun så på budsjettet, så kom hun med den oppsiktsvekkende uttalelsen som fikk flere i stortingssalen til å le høyt:

- Jeg har selv lurt på hva det vil bety å bytte statssekretær fra en velformulert Oslo-borger til en frispråklig nordlending. Selv er jeg sørlending, utflyttet setesdøl sågar. På Sørlandet tror jeg kanskje vi hadde beskrevet budsjettet som «greit». På Byglandsjord beskriver vi det som «godt, men stramt», sa hun.

SAMLESIDE:Alt om statsbudsjettet her

- Det er nedlatende

Det får nordlending og Frp-representant, Jan Arild Ellingsen til å reagere.

- Hun fremstiller sin egen statssekretær som Guffen til Bestemor Duck. Det der er til de grader å undergrave og fordumme sin egen statssekretær. Han var ærlig og sa det som det er. Han har sagt noe annet enn statsråden og hun begrunner det med hvor han er fra i Norge. Det er nedlatende, sier Ellingsen til VG Nett.

KRITISK: Jan Arild Ellingsen er kritisk til forsvarsministerens karakteristikk av sin egen statssekretær. Foto: Gøran Bohlin, VG.
KRITISK: Jan Arild Ellingsen er kritisk til forsvarsministerens karakteristikk av sin egen statssekretær. Foto: Gøran Bohlin, VG.

Også hans kollega, nordlendingen og innvandringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, reagerer.

- Dette blir for dumt. Dette er tåpelig av statsråden. Hadde hun unnskyldt en uttalelse fra en statssekretær med at han var afrikaner, så hadde det blitt ropt rasisme, sier Per-Willy Amundsen.

Les også:Handlingsregelen for dummies

- Må snakke med Roger

Forsvarsminister Grete Faremo redegjorde ikke for hvilke «gigantiske utfordringer» hennes egen statssekretær siktet til i går da hun besøkte Stortingets spørretime i dag.

- Når jeg beskriver budsjettet som «godt, men stramt», så er det fordi jeg erkjenner den store omstillingsoppgaven som ligger på Forsvaret og forsvarssektoren, sier hun til VG Nett.

- Er det dette statssekretæren din mener «gigantiske utfordringer»?

- Jeg har ikke noe annet utgangspunkt for dette enn det jeg beskriver som stramt. Men jeg må hjem å snakke med Roger, da, svarer statsråden.

Har du tips om norsk politikk?Kontakt VG Netts journalister her!

Statssekretær Roger Ingebrigtsen selv sier dette om sjefens opptreden i stortingssalen i dag:

- Jeg har overhodet ingen problemer med det hun sa og mener det er en hyggelig måte å bli omtalt på, sier nordlendingen til VG Nett.

- Jan Arild Ellingsen mener statsråden fremstiller deg som Guffen til Bestemor Duck?

- Det er mulig at han kjenner seg igjen i Guffen, men det gjør overhodet ikke jeg, svarte statssekretæren.

Ingebrigtsen presiserer samtidig at uttalelsene hans til E24 i går gikk på Afghanistan spesielt, ikke Forsvaret generelt.

- Jeg er riktig sitert, men det er satt i en gal sammenheng. Utfordringen vår er stor eller gigantisk i Afghanistan. Der har vi en kjempeutfordring. Faremo har besvart et spørsmål som hadde feil utgangspunkt, men jeg støtter henne fullt ut i det hun sa, sier den frittalende nordlendingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks