Hovedinnhold

Drept i Afghanistan - hedres med medalje

**Hedrer norske Afghanistan-offiserer
**Offiser til VG Nett: En utrolig ære

HEDRES: Blodige, skitne og utslitte. Her er Christian Lian (til høyre) og kameraten Simen Tokle fotografert etter de harde kampene i Ghowrmach-området i mai 2010. Bare noen uker senere ble begge drept av en veibombe. Foto: MJK/KJK
HEDRES: Blodige, skitne og utslitte. Her er Christian Lian (til høyre) og kameraten Simen Tokle fotografert etter de harde kampene i Ghowrmach-området i mai 2010. Bare noen uker senere ble begge drept av en veibombe. Foto: MJK/KJK
(VG Nett) I 2010 ble Christian Lian drept av en veibombe i Afghanistan. I dag ble han hedret med medalje.

Denne saken handler om:

- Jeg er meget glad for nå å kunne tildele disse medaljene til noen av våre dyktige soldater. De har ved flere anledninger utvist ekstraordinær innsats i meget vanskelige situasjoner, skriver forsvarsminister Espen Barth Eide i en e-post til VG Nett.

Det var i slutten av juni 2010 at Christian Lian, Simen Tokle, Andreas Eldjarn og Trond André Bolle ble drept av en veibombe i Almar nordvest i Afghanistan.

I dag var Lian en av syv offiserer som ble tildelt medaljer for innsatsen i Afghanistan.

- Løytnant Christian Lian er tildelt Krigsmedaljen og en stjerne post mortem for på særlig måte å ha utvist personlig tapperhet under flere operasjoner, heter det i tildelingen.

Flere av soldatene har bakgrunn fra spesialstyrkemiljøene i Forsvaret, og de fleste av dem får medaljene for innsatsen under de svært tøffe kampene våren 2010.

Fenrik Henrik Krogseth Jahre, kapteinløytnant Tommy Olsen, orlogskaptein Frode Singstad og fenrik Fredrik Femtehjell Friberg fikk alle sammen Krigsmedaljen.

- Stor ære

Ifølge tildelingen har de tre «på særlig måte utvist personlig tapperhet under kamphandlinger i 2010».

- Oi. Nå ble jeg egentlig litt satt ut. Men det var jo utrolig artig, og ikke minst en stor ære, sier Friberg da VG Nett ringer og forteller om tildelingen.

Han var sjef for sanitetselementet i det norske mentorbidraget som jobbet med å utdanne den afghanske hæren.

Våren 2010 var norske soldater i noen av de hardeste kampene under det ti år lange Afghanistan-oppdraget. Friberg og kollegene var stasjonert i feltbasen FOB Ghowrmach.

De har fått ros for å ha reddet flere liv etter dødelige veibombeangrep i området, både sivile og afghanske soldatkolleger.

- Dette var ikke noe jeg gjorde alene. Det er hele sanitetselementet og resten av soldatene i OMLT 3 som fortjener den utmerkelsen, sier han.

Såret etter mai-kamper

Frode Singstad og Christian Lian var begge blant soldatene fra Kystjegerkommandoen som var involvert i de voldsomme kampene nordvest i Afghanistan 2. mai 2010.

Singstad kjørte først i den norske kolonnen på en firehjulsmotorsykkel, da han ble truffet i brystet av en av opprørernes kuler.

I dag er han lam fra brystet og ned.

Første St. Olav

Også den tidligere sjefen for Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK), Torgeir Gråtrud, ble hedret. Han er den første norske soldaten som får tildelt St. Olavsmedaljen i nyere tid.

Ifølge tildelingen er det på grunn av «fremragende ledelse og tapperhet».

- I statsråd 16. mars i år ble det fastsatt nye statutter for St. Olavsmedaljen med ekegren og av Krigsmedaljen, skriver Barth Eide i pressemeldingen.

Gråtrud har flere ganger vært i Afghanistan sammen med de norske spesialoperatørene som har jobbet med opplæring av den afghanske spesialstyrken Crisis Response Unit (CRU).

I vår skal norske spesialsyrker tilbake til Afghanistan, for å ta over ansvaret for opplæringen av spesialstyrkene.

Gråtrud er forfremmet til brigader, og jobber i dag som sjef for Spesialoperasjonsavdelingen i Forvarsstaben.

HEDRES: I flere år har Torgeir Gråtrud ledet Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando. Foto: HARALD HENDEN
HEDRES: I flere år har Torgeir Gråtrud ledet Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando. Foto: HARALD HENDEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks