Hovedinnhold

Båren med drept soldat fremme på norsk jord

Den falne soldaten Claes Joachim Olsson ble hedret for sin innsats i Afghanistan da båren hans landet på norsk jord ved 12-tiden fredag.

Denne saken handler om:

På vei til Gardermoen passerte flyet i lav høyde over soldatens hjembygd Gressvik utenfor Fredrikstad.

I seremonien i en bygning på flyplassen var Olssons familie, forsvarsledelsen og representanter for Telemark bataljon med på å ta imot båren med den drepte soldaten.

Generalinspektør Per Sverre Opedal i Hæren innledet seremonien.

Les også:Norsk soldat drept av veibombe i Afghanistan

- Før han dro slo han fast for sine kolleger at om han døde ga han sitt liv for sin familie, sine venner og brorskapet i Telemarkbataljonen. Jeg har stor forståelse for at mange kan oppleve hans død som meningsløs, men de som tjenestegjør i Afghanistan opplever det som alt annet enn meningsløst. De ønsker å bidra til at Afghanistan kan bli et trygt sted å vokse opp, sa Opedal i sitt minneord.

DREPT: Claes Joachim Olsson ble drept da en veibombe gikk av under stormpanservognen han var vognfører på i Afghanistan mandag. Foto: Forsvaret
DREPT: Claes Joachim Olsson ble drept da en veibombe gikk av under stormpanservognen han var vognfører på i Afghanistan mandag. Foto: Forsvaret


Under ild

22 år gamle Claes Joachim Olsson ble drept da en panservogn kjørte på en veibombe i Ghowrmach-distriktet i Afghanistan mandag. Olsson er den femte norske soldaten som har blitt drept i tjeneste i Afghanistan. To andre soldater ble såret av bomben. Alle tre tilhørte Telemark bataljon.

- De var ute i en operasjon i samarbeid med den afghanske hæren, og ble tatt under ild også etter at veibomben gikk av, sier Opedal til NTB.

Bestekamerat:- Joachim var veldig glad i å le

MINNET I HJEMBYEN:- Joachim,takk for at du brydde deg

Han forteller at hver av Olssons medsoldater har fått en kontaktperson som skal gi dem oppfølging i tiden fremover.

- Som hærsjef skal jeg passe på at hans kamerater og de pårørende får god oppfølging, forsikrer Opedal.

Seks av Olssons medsoldater i Telemark bataljon gikk bak båren med kranser, da den ble båret ut av flyet av soldater fra HM Kongens Garde.

BAKGRUNN:Norsk soldat drept i Afghanistan

Inntrykk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) representerte regjeringen under seremonien. Han mener det er viktig å vise soldaten en siste ære på en verdig måte.

KONDOLANSEPROKOLL:Send en siste hilsen til Claes Joachim

- Det gjør inntrykk på meg, som sitter i en regjering som har sendt disse soldatene til Afghanistan. Vi har et stort ansvar og det må tas på alvor, sier utenriksministeren til NTB.

Støre sier at hans tanker går til de pårørende, og at han tror alle som har barn og kjenner unge mennesker kan ane hvilken tragedie dette er.

- Det er viktig at de pårørende får oppfølging i denne tunge tiden. Lokalmiljøet har utvist stor støtte, og jeg har inntrykk av at både Forsvaret og myndighetene har fulgt de pårørende godt opp, sier han.

Støre sier videre at den norske innsatsen i Afghanistan er sterk og viktig, og at han tror at Olsson i sin tid i Afghanistan fikk være vitne til at det ble gjort fremskritt i soldatenes arbeid med å gjøre hverdagen tryggere i landet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks