Hovedinnhold

Ap-topp rystet over soldathets: - Dette er hatets budskap

DREPT: De fire falne soldatene ble hedret under en minnestund i Afghanistan i går. Fra venstre fenrik Simen Tokle, kvartermester Andreas Eldjarn, løytnant Christian Lian og orlogskaptein Trond Bolle. Foto: Lars Magne Hovtun /Forsvaret
DREPT: De fire falne soldatene ble hedret under en minnestund i Afghanistan i går. Fra venstre fenrik Simen Tokle, kvartermester Andreas Eldjarn, løytnant Christian Lian og orlogskaptein Trond Bolle. Foto: Lars Magne Hovtun /Forsvaret
(VG Nett) Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen er skremt over Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhattis hets av de døde norske soldatene i Afghanistan.

Denne saken handler om:

DETTE ER SAKEN

  • 24 år gamle Mohyeldeen Mohammad, som opprinnelig er fra Irak, var sammen med Bhatti en av initiativtagerne til karikatur-demonstrasjonen i Oslo tidligere i år. I sin appell til de rundt 3000 oppmøtte demonstrantene advarte han det norske folk mot at det vil skje et terrorangrep på norsk jord. Mohammad har også gått ut i media og sagt at homofile må drepes.
  • 27. juni 2010: Kort tid etter at det ble kjent at fire norske soldater var drept av en veibombe i Afghanistan gikk Mohammad ut på sin private Facebookside og hyllet drapene.
  • Han får støtte av Arfan Bhatti, som blant annet kaller de døde soldatene for terrorister.
  • Andre norske muslimer tar sterk avstand fra uttalsene, og kaller dem for usmakelige. Utspillene har også vakt sterke reaksjoner blant norske politikere.

Bare minutter etter at mediene meldte at fire norske soldater var drept av en veibombe i Afghanistan søndag kveld, benyttet muslimske Mohyeldeen Mohammad sin private Facebook-side til å hylle soldatdrapene.

Bakgrunn:Mohammad hyller soldatdrapene på Facebook

- Påstandene er kunnskapsløse og uhyrlige, sier Aps partisekretær Raymond Johansen til VG Nett.

- Blottet for kunnskap

- Dette skal feires, skriver Mohammad på sin Facebook-side.

Han får bred støtte av Arfan Bhatti, som blant annet sier til VG Nett at han ser på de norske soldatene i Afghanistan som terrorister.

Utspillene får Raymond Johansen til å reagere kraftig.

- Påstandene er uhyrlige. Det å kalle våre soldater terrorister må jo bety at de mener soldatenes oppdragsgivere - den norske regjeringen og president Karzai, som har invitert de norske styrkene til Afghanistan - også er terrorister. Dette er hatets budskap, fullstendig blottet for kunnskap, sier en tydelig provosert partisekretær til VG Nett.

- Støtter Taliban

- Jeg antar at de også ser på Taliban som frihetskjempere. Taliban henretter kvinner og barn, nekter unge jenter å gå på skole, og ønsker å ta Afghanistan tilbake til Kalifatets tid, påpeker Johansen.

REAGERER: Partisekretær i Ap, Raymond Johansen er skremt over Mohyeldeen Mohammads statusoppdatering på Facebook. Mohammad får også krass kritikk fra flere muslimske miljøer i Norge. Selv ønsker han ikke å kommentere saken overfor VG Nett. Foto: Scanpix
REAGERER: Partisekretær i Ap, Raymond Johansen er skremt over Mohyeldeen Mohammads statusoppdatering på Facebook. Mohammad får også krass kritikk fra flere muslimske miljøer i Norge. Selv ønsker han ikke å kommentere saken overfor VG Nett. Foto: Scanpix

- Hvor alvorlig er det at to norske statsborgere kommer med slike ytringer?

- Jeg møter dem med argumenter. Selv om jeg syns ytringene er uhyrlige er det ytringsfrihet i Norge. De må få lov til å uttale seg, men jeg er rystet. Jeg syns dette viser tydelig hva de står for, og hva de ønsker seg. Heldigvis snakker de bare på vegne av seg selv, sier han.

- De virker helt kunnskapløse. Disse to mener i likhet med Taliban at utenlandske soldater er terrorister. Jeg mener Taliban er en bevegelse som fram til 2001 tydelig fikk vise hva de står for, legger han til.

Frp: - Landsforræder

Også andre politiske partier reagerer på utspillene.

Per-Willy Amundsen (FrP) synes det er avskyelig at Mohyeldeen Mohammad lovpriser Allah for at norske soldater blir drept i Afghanistan.

- Han er en landsforræder, sier Amundsen i en pressemelding på partiets hjemmesider.

Amundsen mener Arfan Bhatti er like ille, siden han også forsvarer uttalelsene.

- Mennesker som ønsker at soldater skal dø i kamp for fedrelandet fortjener ikke statsborgerskap. Dette viser at vi tydeligvis ikke bare har islamistiske fiender i utlandet. Vi har det også på norsk jord. Disse personene har ekstreme islamistiske holdninger som jeg ikke ønsker i vårt samfunn, sier Amundsen.

Arfan Bhatti tok i ettermiddag kontakt med VG Nett for å presisere at han ikke ønsker at norske soldater skal dø i kamp.

- Det jeg mente, var at når man deltar i en krig, så er det en fare for å dø. I krig dør man. Men jeg har aldri ønsket at norske soldater dør, sier Bhatti til VG Nett.

- Må følge Nato

Johansen har selv vært i Afghanistan flere ganger. Ap-toppen er ikke enig med sentrale politikere i Senterpartiet, som i dagens VG etterlyser en mer åpen debatt om Norges deltagelse i krigen.

Ifølge Johansen er en internasjonal tilbaketrekking nettopp det Taliban ønsker å oppnå ved å drepe utenlandske soldater.

I tråd med de rødgrønnes Soria Moria-erklæring mener Johansen at det er uaktuelt å trekke styrkene tilbake før NATO endrer strategi.

- Jeg syns ikke det å sammenligne Afghanistan med et norsk Vietnam er et imponerende godt bilde på situasjonen, sier han.

Saken fortsetter under bildet

TAUS: Mohyeldeen Mohammad vil ikke utdype påstandene sine overfor VG Nett. Foto: Frode Hansen/VG
TAUS: Mohyeldeen Mohammad vil ikke utdype påstandene sine overfor VG Nett. Foto: Frode Hansen/VG

Direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland, tror tapene fører til en ny debatt om det norske engasjementet.

- Grunnen til at vi har hatt så lite debatt om Afghanistan i Norge, er at vi har vært forskånet for store tap. Men dette betyr nok at vi nå dessverre ni år etter at vi gikk inn, vil få en debatt om vi har lyktes med strategien, sier Egeland.

Raymond Johansen advarer mot å gi Taliban en gavepakke.

- Vi har større grad av tap blant annet fordi man bruker færre fly i kampene. At vi har flere soldater på bakken gjør at vi lider større tap. Jeg har vært mye i Afghanistan selv, og vet at det er et krevende land å være i.

- Norge må være der så lenge NATO er der. Vi kan ikke hele tide rasle med sablene, og true med å trekke oss ut. Å diskutere den rette strategien for Afghanistan må vi tåle, men å trekke ut de internasjonale styrkene er ikke løsningen. Å etterlate lokalbefolkningen alene mot Taliban vil føre til enorme humanitære lidelser, sier Johansen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks