Hovedinnhold

Advokaten: Høiness tok vare på Urdahl da hun var pleietrengende

ARVESTRID: Mandag møtte Mona Høiness familien til Synnøve Alver Urdahl (i bakgrunnen) i retten i striden om arven på cirka 100 millioner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ARVESTRID: Mandag møtte Mona Høiness familien til Synnøve Alver Urdahl (i bakgrunnen) i retten i striden om arven på cirka 100 millioner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Mona Høiness mener hun tok vare på Synnøve Urdahl da hun ble pleietrengende, og forsvarer sin rett til en arv på 100 millioner kroner. Urdahls slektninger mener testamentet er ugyldig.

Åtte nevøer og nieser av det avdøde ekteparet Urdahl krever at testamentet som gir kjendisadvokat Mona Høiness rundt 100 millioner kroner, blir kjent ugyldig. Størrelsen på arven er det tidsskriftet Kapital som har kommet fram til.

I stevningen hevder Urdahls slektninger at Synnøve Urdahl var dement da hun skrev testamentet som gjør Høiness til enearving.

- Vi vil vise at Urdahl hadde en kognitiv svikt da testamentet ble skrevet. Også øvrige omstendigheter vil belyses, sa slektningenes advokat, Fred Gade, i sin innledning mandag.

Høiness mener hun rettmessig har krav på millionarven etter Synnøve Urdahl. Striden som står om testamentets gyldighet, startet i Oslo tinghus mandag.

I tinghuset var seks av de åtte slektningene etter Synnøve og Per Urdahl til stede.

«Datter» i huset

Mona Høiness har ved flere anledninger betonet sin nære tilknytning til Urdahl-familien, og da spesielt Synnøve som hun hjalp med alt fra daglige ærender til legebesøk. Høiness har sagt at hun var som en datter i huset hos Urdahl-ekteparet gjennom flere tiår.

- Jeg har følt meg som en i familien i alle år. I over 20 år feiret jeg jul sammen med Urdahl-ekteparet, sa Høiness til NTB i en av pausene i tinghuset.

Hun hadde sin første praksis som advokatfullmektig hos Per Urdahl allerede i 1984, og et nært vennskap utviklet seg med det barnløse ekteparet.

Dagen før testamentet ble skrevet, 19. februar 2007, fikk Høiness fullmakt til å ta seg av Synnøve Urdahls økonomiske disposisjoner.

Høiness ble to år seinere oppnevnt til hjelpeverge for fru Urdahl, en vergeordning som ble opphevet i april 2010, et drøyt år før hun døde.

Felles avtale

Advokat Gade refererte til ekteparets felles avtale fra 1968, som ble inngått da Per Urdahl var 48 år gammel. Den av de to som levde lengst, skulle overta alle verdier, med unntak av 50.000 kroner til fru Urdahls mor i Troms og en rekke antikviteter øremerket et museum i Sogn.

I løpet av de fem dagene saken brettes ut i Oslo byfogdembete vil Høiness legge vekt på sin nære tilknytning til Synnøve Urdahl. Selv framhever hun sin rolle som ekteparets «nærmeste pårørende» i en årrekke.

Omsorgsperson

Advokat Mette Yvonne Larsen, som representerer Høiness, tegnet i sin innledende redegjørelse et bilde av sin klient som en omsorgsfull person som var til hjelp og tok vare på Synnøve Urdahl da hun ble alene og pleietrengende.

- Det vi ser, er at Mona Høiness følger Synnøve Urdahl på legebesøk, bor hjemme hos henne og sørger for oppfølging. Og det på mange ulike tidspunkter, både lenge før og etter at testamentet ble opprettet, sa Larsen.

Arvestriden skulle egentlig startet 27. februar, men ble utsatt i siste liten da advokat Gade var blitt syk.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks