Hovedinnhold

Adecco avviser hoderulling i Norge

Pressekonferanse om Adeccobråket klokken 14.30

AVVISER: Konsernsjef for Adecco-gruppen, Patrick De Maeseneire, avviser nå at han skal ha varslet om flere oppsigelser etter Adecco-skandalen i Norge. Foto: Adecco
AVVISER: Konsernsjef for Adecco-gruppen, Patrick De Maeseneire, avviser nå at han skal ha varslet om flere oppsigelser etter Adecco-skandalen i Norge. Foto: Adecco
(VG Nett) Adecco i Sveits avviser at konsernsjefen har lovet å sparke alle som visste om eller var med på lovbruddene i Norge.

Tips oss

Adecco-skandalen

  • En av Norges største private sykehjemskjeder, Adecco Helse, innrømte 17. februar å ha latt ansatte jobbe så lange vakter at det bryter med loven.
  • Saken gjaldt sykehjemmet Ammerudlunden i Oslo der ansatte skal ha jobbet 84 timer i uka uten overtidsbetaling og sovet i bomberommet.
  • Arbeidstilsynet varslet tilsyn og mulig politianmeldelse av forholdene ved Ammerudlunden.
  • Mandag måtte Adecco innrømme at en interne granskinger hadde avdekket tilsvarende brudd på arbeidsmiljøloven ved de fire andre sykehjemmene selskapet driver.
  • Tirsdag sa Oslo kommune opp avtalen med Adecco Helse om drift av Ammerudlunden sykehjem.
  • Både Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund mener Adecco også har brutt pensjonslovgivningen ved å trekke de ansatte i lønn for pensjonsutgifter uten tilsvarende innbetalingene til pensjonsleverandøren.
  • Kilde: NTB


Det var under en pressekonferanse om Adeccos årsresultat at NRK konfronterte den sveitisiske konsernsjefen i Adecco, Patrick De Maeseneire, med bråket i Norge.

Toppsjefen skal da ifølge NRK ha hevdet at han villesparke dem som har vært involvert.

Selv hevder De Maeseneire at han var totalt uvitende om lovbruddene som ble begått i Norge.

- Toppledelsen i Adecco kjente ikke til disse forholdene. De som var involvert og visste om det får sparken, sier konsernsjef Patrick De Maeseneire til NRK.

Men nå hevder Adecco i Sveits at De Maeseneire aldri har sagt det NRK hevder.

- Den ansvarlige personen for dette selskapet har allerede trukket seg med umiddelbar effekt fra sin stilling, sier pressesjef Stephan Howeg ved Adeccos internasjonale kontor i Sveits, til Dagbladet.

I talen sier den sveitsiske toppsjefen dette:

«We recognize the problem. Our top management was not aware of it. The people who are involved and that were aware of it, we let go».

Bård Kristiansen gikk av som konsernsjef i forrige uke. Han erkjente samtidig at han var kjent med at selskapet han hadde drevet med både ulovlig overtid og mislihold av kontrakter.

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt VG Netts journalister her 

Adecco Norge ønsket ikke å kommentere saken overfor VG Nett før selskapet avholdt sin pressekonferanse klokken 14.30.

Oline Hesselberg, tilitsvalgt i Det norske sykepleierforbundet ved Ammerudlunden, ble lettet da VG Net var i kontakt med henne i forbindelse med uttalelsene fra den sveitsiske toppsjefen.

- Jeg synes det er helt riktig at dette får konsekvenser, og jeg er veldig lettet over at ting vil forandre seg, sier Hesselberg til VG Nett.

LES OGSÅ: Politirazzia i Adecco-saken

Stortinget dropper Adecco

Adecco har en avtale med Stortinget om å levere vikartjenester. Det blir det nå slutt på, ifølge Dagbladet.
Stortingspresident Dag Terje Andersen bekrefter overfor VG Nett at de ønsker å avslutte samarbeidet med skandalebefengte Adecco.

- Avtalen vår med Adecco løper ut 11. mars, men presidentskapet har gitt uttrykk for at vi ønsker å få inn enn annen leverandør etter det. Om ikke noe helt uforutsett vil skje, er det vår intensjon at de skal ut, sier Andersen til VG Nett.

Han presiserer at Stortinget ikke har avdekket noen uregelmessigheter fra Adeccos side.

- Men vi vil nå undersøke og forsikre oss om at det som har skjedd andre steder, ikke har skjedd her.

Ifølge NTB skal det være snakk om tjenester verd omtrent to millioner kroner i året som Adecco har levert.

- Vi lagt vekt på å begrense vikarbruken så mye som mulig, sier Andersen.
Oslo kommune og Coop har også valgt å droppe sine avtaler med firmaet.

LES OGSÅ: Arbeidstilsynet anmelder Adecco

Les mer under bildet

GOD LØNN: Adeccos konsernsjef Anders Øwre-Johnsen (37) har en fastlønn på 1.450.000 kroner i året. Foto: Adecco
GOD LØNN: Adeccos konsernsjef Anders Øwre-Johnsen (37) har en fastlønn på 1.450.000 kroner i året. Foto: Adecco

Adeccos-sjef tjener mer enn Stoltenberg

Samtidig som kritikken hagler mot selskapet, fortsetter den norske Adecco-sjefen å håve inn millionlønn og bonus.

Konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco har en fastlønn som er høyere enn statsminister Jens Stoltenbergs, og han får i tillegg en betydelig bonus for vel utført arbeid, ifølge Dagbladet.

Adecco regnes som verdens største vikarfirma. Inntektene til selskapet steg i fjor til 18,7 milliarder euro, mer enn 145 milliarder kroner. Selskapet, som har hovedsete i Sveits, ser lyst på fremtiden.

- Vi har tro på at omstendighetene vil fortsette å være positive for et fleksibelt arbeidsmarked i 2011. Mye av den økonomiske veksten og aktiviteten vil dekkes av fleksible arbeidstakere, heter det i selskapets årsmelding.

- Lei meg på vegne av bransjen

NHO tar sterk avstand fra at enkeltaktører har gjort seg skyldig i lovbrudd.

- Jeg er lei meg på bransjens vegne. Brudd på arbeidsmiljøloven er selvsagt fullstendig uakseptabelt. Vi forventer og tror at de overtredelser som er avdekket fører til full opprydning og gjennomgang i de bedriftene det gjelder, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien, til NTB.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks