Hovedinnhold

Abortkaos på Sørlandet

- JEG BARE TULLA: Avdelingsleder for kirurgi, Marcus Gürgen, ved Sørlandet sykehus Flekkefjord, sier at hele saken dreier seg om en fleip. Foto: SVEIN LØVLAND, Avisen Agder
- JEG BARE TULLA: Avdelingsleder for kirurgi, Marcus Gürgen, ved Sørlandet sykehus Flekkefjord, sier at hele saken dreier seg om en fleip. Foto: SVEIN LØVLAND, Avisen Agder
FLEKKEFJORD (VG Nett) Først var legene redde for represalier for aborter de ikke utførte. Så var saken bare en fleip.

Gynekologer i Flekkefjord fryktet represalier fra kristne abortmotstandere hvis de utfører aborter. Alle de tre gynekologene ansatt i Flekkefjord har reservert seg mot å ta aborter, ifølge NRK Sørlandet.

Det utløste en storm av mediahenvendelser og politiske reaksjoner.

Les også: Frykter steinangrep - leger nekter å utføre aborter

- Fleip

Onsdag ettermiddag var oppfatningen endret totalt:

Til VG Nett sier avdeligsleder for kirurgi, Marcus Gürgen, ved Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord at saken er tull.

- Jeg gjenga en fleip fra en kollega om noe som kunne skje hvis vi hadde utført aborter i Flekkefjord. Det var idiotisk og feil av meg å fortelle det videre.

- Jeg angrer dypt. Ingen leger har brukt noen reservasjonsrett siden vi ikke tilbyr abort her. Vi har ikke grunnlag for å mene at noen kan være truet, sier Gürgen.

Men dette sa han til NRK, som kringkastet intervjuet:

- En av kirurgene har ikke lyst til å få steiner gjennom vindusruta hjemme sitt hvis han bestemmer seg for å utføre en abort, sier Marcüs Gurgen, leder ved avdeling for kirurgiske fag ved Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord til NRK.

Vet du noe om dette?Ring 22 00 00 00 eller send oss en e-post her! 

Religiøst miljø

Avdelingslederen tror ifølge NRK det religiøse miljøet i området er årsaken til at de ansatte vegrer seg for å ville utføre inngrepet. I tillegg mener han at kvinner kanskje uansett ville ha reist bort fra Flekkefjord for å få utført abort.

- De synes kanskje det er et for lite miljø og at de derfor vil føle seg utilpass ved å treffe på bekjente på sykehuset, sier han.

- Hvorfor endrer du mening?

- Jeg har sagt noe jeg ikke burde sagt, og har ingen kommentar. Utgangspunktet for saken var om Flekkefjord burde ha et aborttilbud, ikke dette.

- Sa du til NRK at du videreformidlet en fleip?

- Ingen kommentar.

Ingen anmeldelser

Agder politidistrikt har ikke mottatt anmeldelser eller etterforsket saker for trusler mot leger eller sykepleiere knyttet til aborter i Flekkefjord.

- Det har aldri vært noe tema hos oss, og vi ble først kjent med det gjennom media, sier lensmann Asbjørn Skåland i Flekkefjord til VG.

Overlege Leif Halvorsen har jobbet 30 år ved sykehuset i Flekkefjord, og er tidligere både sjefslege og klinikksjef ved sykehuset.

- Dette er fem fjær som er blitt til fem høns, sier han.

Fylkeslege i Vest-Agder, Kristian Hagestad, sier til VG at Helsetilsynet ikke har mottatt noen klager de siste 20 årene på at man ikke får utført aborter i Flekkefjord, men blir henvist øst eller vestover.

- Sørlandet sykehus har organisert tilbudet om abort slik at det er samlet i Arendal og Kristiansand. Sånn har det vært side 1970-årene. Faglig og organisatorisk kan det innebære klare fordeler å ha denne tjenesten samlet på ett sted i fylket, sier Hagestad.

Han sier at sykehuset i Flekkefjord ikke har en egen gynekologisk avdeling, men fødeavdeling og noen gynekologiske senger ved kirurgisk avdeling.

Avviser

Fylkeslegen avviser at helseloven krever at lokalsykehus skal kunne tilby abortinngrep.

- Det er i lovverket eller andre styrende dokumenter for spesialisthelsetjenesten ikke krav om at lokalsykehus skal tilby abort. Det har aldri vært snakk om at Flekkefjord skal ha det tilbudet, sier Hagestad.

Leder av kvinneklinikken ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Aud Garman Askevold, sier til NRK flere sykehusansatte på Sørlandet benytter muligheten til å reservere seg mot abortinngrep.

I 2010 ble det utført totalt cirka 460 aborter ved kvinneklinikken i Kristiansand. 50 av disse var kirurgiske aborter, resten var medikamentell behandling.

- Nå er jo Sørlandet mer konservativt enn andre deler av landet, så det er vel mer religion og reservasjon her nede, sier Askevold, om situasjonen i Flekkefjord.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks