Hovedinnhold

Åshild (69) sto fire dager i fergekø for å delta på hundetreff

Fire valper født i køen

LANG KØ: Etter Lundehundtreffet på Værøy ble det lange køer for deltakerne som ville hjem. Foto: Hans Arvid Øberg/ PRIVAT
LANG KØ: Etter Lundehundtreffet på Værøy ble det lange køer for deltakerne som ville hjem. Foto: Hans Arvid Øberg/ PRIVAT
(VG Nett) Lundehundtreffet på Værøy i helga skapte kaotiske tilstander i fergetrafikken. Mange måtte vente i flere døgn.

Har du tips? Kontakt VG Nett!

Fra fredag til søndag i forrige uke var det Lundehundtreff på Værøy, ytterst i Lofoten. Over 230 mennesker fra flere forskjellige land og like mange hunder hadde tatt turen for å delta på treffet. Dette skapte lange køer, både til og fra Værøy.

Har du opplevd noe lignende?
Kontakt VG Netts journalist her !

En av de uheldige som måtte tilbringe flere dager i kø var 69 år gamle Åshild Krogh Ulriksen fra Grimstad.

FIRE DØGN: Turen til Lundehundtreffet ble lengre enn Åshild Krogh Ulriksen hadde trodd. Foto: PRIVAT
FIRE DØGN: Turen til Lundehundtreffet ble lengre enn Åshild Krogh Ulriksen hadde trodd. Foto: PRIVAT

- Pent sagt så var alle i køen fly forbannet. Til sammen har vi brukt fire døgn av vår ferie til å stå i kø siden fergen ikke klarte å hanskes med mengden folk som ville over havet, sier hun til VG Nett.

Sammen med gode venner måtte hun stå i kø i et døgn da hun skulle over til Værøy fra Moskenes, og på tilbaketuren ble det køståing i hele tre døgn.

Over 20 biler

40 prosent av deltakerne på treffet hadde fått forhåndskjøpt fergebillett. Eiliv Hofstad var en av dem, og slapp unna med kun tre timer med kø.

- Vi snakket med mange på fergekaia som kunne fortelle at opp til 30 biler med folk hadde ventet i over to døgn for å komme seg over, forteller Hofstad til VG Nett.

Det skal ha vært dårlig stemning i fergekøen.

- Det hadde jo vært en flott helg med mye hygge, så dette var en dårlig avslutning på treffet. De fleste i køen hadde jo med seg hunder og de trenger jo sitt - med både tur, mat og stell. Det er ikke like lett å få til i en liten bil.

Ulriksen var blant de heldige som hadde kjørt bobil til treffet.

- Takk og lov at vi hadde bobilen vi kunne sove i, men det var mange andre som kun hadde personbiler. Det var et par finner som sov ute på asfalten på natten, sier hun.

Fødte valper

FØDT I KØ: Hunden til Ulriksen fødte fire valper mens de sto i kø for å komme seg over til hundetreffet. Foto: PRIVAT
FØDT I KØ: Hunden til Ulriksen fødte fire valper mens de sto i kø for å komme seg over til hundetreffet. Foto: PRIVAT

På toppen av det hele fødte tispen til Ulriksen fire valper i køen på torsdag på fergekaia på Moskenes, på vei til Værøy.

- Det ble en ganske komplisert affære. Både moren og valpene var avhengig av å ha det godt og varmt i bilen, men siden vi måtte stå såpass lenge i kø gikk vi fri for både vann og strøm, så det var fullstendig kaos, sier hun og fortsetter:

- Valper skal egentlig ha det stille og rolig den første tiden etter fødselen, men det var så mye kjefting og styr utenfor i køen at jeg måtte sitte inne sammen med dem hele tiden.

Ulriksen forteller at alle fire valpene har det fint, selv om de første døgnene etter førselen ikke ble ideelle.

- Veldig trist

Tidligere leder for Norsk Lundehundklubb, Merete Evenseth, forteller at ledelsen hadde hatt tett samarbeid med fergeselskapet Torghatten Nord og har jobbet med treffet i over ett år.

- Det er trasig og veldig trist at det ble slikt. Vi fortalte både til kommunen og til Torghatten Nord at over 200 personer ville komme til Værøy i helga, men det ble ikke satt inn noe ekstra ferge. Vi fikk kun beskjed om at hvis det skulle til måtte vi betale 70.000 kroner, noe vår lille klubb ikke har råd til, sier Evenseth til VG Nett.

Hun forteller at de forsøkte å forhåndsbestille flere billetter, men at det ikke gikk. Flere av deltakerne på treffet skal også ha blitt booket på ferger som ikke gikk, uten å ha fått beskjed om det fra selskapet.

- Vi jobbet hardt for å få folk fram og tilbake fra hundetreffet. På Værøy ligger Måstad, stedet hvor lundehundene opprinnelig er fra. Derfor forsøker vi hver gang vi arrangerer treffet å legge en tur innom der. Nå vil vi vurdere å flytte treffet til fastlandet, selv om det blir trist.

- Usedvanlig

Hos Torghatten Nord AS ser de ikke like dramatisk på hendelsen. Driftssjef for ferjene, Bendix Klykken, sier de fikk orden på køproblemene så fort de kunne.

- Vi fikk ferjen fra Bodø-Moskenes til å ta en ekstratur innom Værøy før returen til Bodø. Dermed fikk vi unna køen, sier han.
Er det vanlig at man har kø i tre døgn?

- Nei, det er høyst usedvanlig. Både ordføreren og kapteinen på den aktuelle ferja sa det aldri hadde vært så mange biler ute på Verøy før, sier Klykken.

Turen over fra Værøy er på åtte timer, derfor koster det også å sette inn ekstraferje.

- Ekstraferjen koster minimum 70.000 kroner fordi turen er såpass lang. Så det er ikke bare å sette inn noe sånt, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks