Hovedinnhold

Aarebrot: - Kirkevalget er gjennomført som et amatørmessig DDR-valg

KRITISERER KIRKEVALGET: Valgforsker Frank Aarebrot går hardt ut mot kirkevalget og kaller det for en fiasko. Foto: Bjørn Erik Larsen
KRITISERER KIRKEVALGET: Valgforsker Frank Aarebrot går hardt ut mot kirkevalget og kaller det for en fiasko. Foto: Bjørn Erik Larsen
Resultatene fra kirkevalget viser at de med etternavn som begynner på en bokstav tidlig i alfabetet, har hatt størst sjanse for å bli valgt.

Johannes Strømstad var kandidat i kirkevalget i Hamar bispedømme, men ble ikke valgt inn. Etter at stemmene var telt, undersøkte han tallene nærmere. Han har kommet fram til at 53 prosent av de med navn fra den øverste femtedelen av alfabetet, ble valgt til kirkemøte eller bispedømmeråd. De andre femtedelene fikk inn henholdsvis 15, 13, 11 og 8 prosent av kandidatene, melder Fritanke.no.

For bokstavene T, U, V, W, Ø og Å var det til sammen 30 kandidater. Kun én kom inn. Samtidig ble 75 prosent av de som har etternavn på A valgt. Tilsvarende tall for folk med etternavn på B er 63 prosent.

Nå vurderer Strømstad, sammen med andre kandidater, å gå til aksjon mot valget. Han får støtte fra professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

- Hvis dette hadde vært et seriøst valg, ville det helt klart vært grunn til omvalg. Men dette er jo bare et lekestuevalg, og da får de bare holde på. Hele kirkevalget er en gedigen fiasko. Det er et fullstendig amatørmessig gjennomført DDR-valg, slår professoren fast.

Strømstads funn omfatter ikke Oslo bispedømme, ettersom han ikke har fått tallene derfra.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks