Hovedinnhold

800.000 liter gjødsel rant ut da silo kollapset

- Det så ut som et snøskred av bæsj

GJØDSEL-SØL: I bakgrunnen kan man se siloen som har kollapset. Foto: Geir Ove Dvergsdal
GJØDSEL-SØL: I bakgrunnen kan man se siloen som har kollapset. Foto: Geir Ove Dvergsdal
(VG Nett) Det var et lite hyggelig syn og en stram lukt som møtte innbyggerne i Fjærland i Sogn og fjordane da en gjødselsilo kollapset natt til torsdag.

Den stappfulle gjødselsiloen kollapset og sprang lekk ved 01-tiden natt til torsdag. Ifølge Sogn Avis skal 800.000 liter gjødsel ha rent ut. Blant annet fikk Mundal Hotell en god del av dette i deres hage.

Politiet fikk melding om en lekkasje fra en gjødselsilo i Fjærland klokken 01.17 natt til torsdag. Da ble kommunen og brannvesenet varslet.

- Det er en relativt ny gjødselssilo, som ble tatt i bruk for bare et år siden. Jeg vet ikke noe om årsaken til dette, men det kan i hvert fall ikke være at den er gammel og slitt, sier jordbrukssjef i Sogndal kommune Jens Øvrehagen til VG Nett.

Våknet av møkkalukt

Einar Haugen er nærmeste nabo til gården der gjødselsiloen kollapsa. Han forteller til Sogn Avis at han våknet av et kraftig brak og trodde først at det hadde gått et ras.

- Så kjente jeg en veldig møkkalukt, og jeg skjønte etter hvert hva som hadde skjedd, sier han til avisen.

Det er bonde Anders K. Mundal (23) som driver gården der lekkasjen skjedde.

- Jeg var ikke på gården i natt, men fikk en tekstmelding om hva som hadde skjedd, forteller han til avisen.

Han forteller også at gjødselsiloen som kollapset var full av gjødsel blandet med en del vann.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HOTELLHAGEN: Slik ser det ut i hagen til Mundal Hotel. Foto: Geir Ove Dvergsdal
HOTELLHAGEN: Slik ser det ut i hagen til Mundal Hotel. Foto: Geir Ove Dvergsdal

Håper lukten fortsvinner raskt

Jordbruksjef Jens Øvrehagen forteller til VG Nett at turistsesongen normalt begynner rundt 1. mai i Fjærlandsfjorden, og selv om han ikke har vært på stedet selv, har han et godt håp om at lukten skal være borte i god tid før det.

- Etter det jeg har forstått har det ikke rent noe ut i Mundalselva, men i Fjærlandsfjorden via en kanal. Den fjorden er trang, så det setter nok sitt preg på stedet i dag, men forhåpentligvis har vi ryddet opp igjen og blitt kvitt luktproblemene før turistene kommer, sier Øvrehagen.

Personalansvarlig ved Mundal Hotel, Janne Skeie Olsen, sier til VG Nett at de i løpet av dagen har hatt mange folk i sving, og at de nå har fått bort det verste.

- Det er bra for selv om vi ikke har offisiell åpning før 1. mai, skal eieren feire 41-årsdag her i morgen. Da blir det jo en del folk, sier Skeie Olsen, og legger til at man uansett er vandt til litt lukt i Fjærland.

Hun forklarer at man kan se klart og tydelig hvor gjødselen har tatt veien fra dit siloen stod og ut i fjorden, som i dag har skiftet farge fra grøn til brun.

- Det så ut som et snøskred av bæsj i hele bygda her, ler Skeie Olsen.

Kommunen sendte sine folk ut til stedet da meldingen kom i natt. Da VG Nett snakket med Øvrehagen torsdag formiddag hadde han ikke snakket med folkene som hadde vært der, siden de hadde dratt hjem for å sove etter en lang natt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks