Hovedinnhold

56 % av strømprisen går til staten

Politikerne kan kutte strømregningen din, hvis de vil: En oversikt VG har laget, viser at offentlige avgifter og utbytte utgjør over 50 prosent av din strømregning.
En gjennomsnittlig husholdning betaler 15700 kroner i strøm i året. 9000 av disse går til det offentlige.

Til sammen forsyner stat, kommune og fylke seg grovt og tar 56 prosent av pengene som genereres når nordmenn må fyre.

VG har i samarbeid med Energibedriftenes landsforening (EBL) laget en oversikt som viser nøyaktig hvor strømpengene tar veien.

- Det er ingen tvil om at kraftforsyningssituasjonen totalt sett er en melkeku for den norske staten, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i EBL.

Høyt skattenivå

Han understreker at tallene avdekker et høyere skattenivå på kraft i Norge, enn i de andre landene i Norden.

- Tallene forteller også hvordan aktørene i det norske kraftmarkedet tappes for vilje og evne til å investere i ny kraftproduksjon. Hvis politikerne ville, kunne de sørget for lavere strømpris, sier han.

Beregningene viser at den største posten går bort i rene avgifter. Til sammen 32,7 prosent av regningen går med til merverdiavgift, el-avgift og en avgift til ENOVA.

Dette alene utgjør mer enn 5100 kroner for en gjennomsnitts husholdning.

Staten tar alle disse pengene.

I tillegg går 13,2 prosent av strømregningen - eller drøye 2000 kroner for en gjennomsnitts husholdning - med til å dekke skatter og avgifter som kraftbedriftene betaler.

Det offentlige gir seg ikke her. For i tillegg til avgiftene du så langt har betalt, vil staten ha mer penger fra strømregningen for å dekke hull i statsbudsjettet.

Derfor tar de ut utbytte fra kraftselskapene de eier, hvor Statkraft er det største.

I 2002 var utbyttet fra Statkraft alene på 2,2 milliarder kroner. Totalt ble statlige og offentlig eide kraftverk tappet for 6,5 milliarder kroner i 2002.

Til sammen utgjør utbyttet 10,2 prosent av strømregningen. Av dette går rundt 50 prosent til staten. Den andre halvdelen går til kommuner og fylker.

Gjennomsnittelig

En gjennomsnittlig husholdning betaler 1600 kroner i året for dette.

Til sammen har det offentlige nå spist 56 prosent av strømregningen.

Det som er igjen, er det som kraftselskapene trenger for å produsere, levere og finansiere strømmen.

Mer nøyaktig går ni prosent til å betale lån, mens 34,9 prosent går til drift, vedlikehold og innkjøp av strøm fra utlandet.

- Tallene viser hvor feil det er å skyte bare på bedriftene for at strømmen er dyr, sier Bysveen som altså mener at politikerne må ta en stor del av ansvaret.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks